Δίκη Γηροκομείου Αθηνών: Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελέας

Δίκη Γηροκομείου Αθηνών: Την ενοχή όλων των κατηγορουμένων πρότεινε η εισαγγελέας

Με μια πρόταση καταπέλτη για τους κατηγορουμένους η εισαγγελέας του Β’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών πρότεινε την ενοχή όλων στην πολύκροτη δίκη του Γηροκομείου Αθηνών.

Η εισαγγελέας της έδρας, Ε. Βασιλειάδου κατακεραύνωσε τα πεπραγμένα του άλλοτε ισόβιου προέδρου του Γηροκομείου, αρματωλού αρχιμανδρίτη Νικόλαου Μπούμπα τα οποία προκάλεσαν μεταξύ άλλων ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά του γηροκομείου. Κόλαφος ήταν και για τους δυο συγκατηγορούμενους του πρώην μέλη του Δ.Σ του σωματείου, Αντώνιο Διονυσόπουλο και Εμμανουήλ Γρινιεζάκη. Ανέφερε μάλιστα πως η ζημία στην περιουσία του Γηροκομείου ήταν εν γνώσει και των τριών τους ενώ επισήμανε πως υπήρχε σχέδιο για την κατασπατάλησή της. Όπως είπε, όλες οι ενέργειές τους συνιστούν απιστία.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική πρόταση κρίνει τον Ν. Μπούμπα ένοχο για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, ένοχο για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος (σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα ταμεία γερόντων) και ένοχο για υπεξαίρεση κατ’ εξακολούθηση και σε βαθμό κακουργήματος ως διαχειριστής των περιουσιών των κληροδοτημάτων.

Για τον Α. Διονυσόπουλο πρότεινε να κριθεί ένοχος για απιστία λόγω παραλείψεων σε βαθμό κακουργήματος και για συνέργεια με τον Μπούμπα σε υπεξαίρεση των περιουσιών των κληροδοτημάτων, κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.

Για τον Εμ. Γρινιεζάκη πρότεινε να κριθεί ένοχος για συνέργεια σε πράξη απιστίας σε βαθμό κακουργήματος και για για συνέργεια με τον Μπούμπα στην υπεξαίρεση των περιουσιών των κληροδοτημάτων κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.

Για την κατηγορία της υπεξαίρεσης απο τα λεγόμενα ταμεία των γερόντων που αντιμετωπίζουν οι Α. Διονυσόπουλος και Εμ. Γρινιεζάκης, πρότεινε την αθώωσή τους.

Πάρτι στα ακίνητα και τα τροφεία

Η εισαγγελέας περιέγραψε κατά την πρότασή της το πάρτι και πώς αυτό γινόταν στα ακίνητα αλλά και τα τροφεία επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι επί χρόνια στο Γηροκομείο υπήρχε προσωποκεντρική εξουσία από τον Μπούμπα. «Είχε την πρόθεση να συγκεντρώσει όλη την εξουσία στα χέρια του» είπε κάνοντας αναφορά και στο ότι δεν πραγματοποιούνταν εγγραφές νέων μελών ώστε να «ελέγχεται το εκλογικό σώμα και η βούληση τύπου». Τονίσε δε πως «μέσα από την οικογενειοκρατία και τις προσλήψεις των συγγενικών προσώπων εξυπηρετούσε προσωπικά του συμφέροντα και εξασφάλιζε την απρόσκοπτη διοίκηση του»

Σε σχέση με τα τροφεία είπε ότι «γινόταν party αφού οι εισαγωγές γίνονταν μετά από προσωπική επιλογή του Μπούμπα».

Μιλώντας για τα ακίνητα, τοποθέτησε στο κάδρο τον Μπούμπα επισημαίνοντας πως η μη αξιοποίηση των ακινήτων ήταν συνειδητή. Ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία οργανωμένη προσπάθεια αξιοποίησής τους τη στιγμή μάλιστα που επρόκειτο για το βασικό πόρο εισροής εισοδήματος στο σωματείο. Μάλιστα, ο Μπούμπας αν και είχε υποβάλει σωρεία μηνύσεων και αναφορών ώστε να κατοχυρώσει «την εξουσία του» δεν κυνήγησε ποτέ νομικά την «προάσπιση των συμφερόντων και για την διεκδίκηση των οφειλόμενων».

Όπως είπε, οι μισθώσεις γίνονταν για να εξυπηρετήσουν προσωπικές γνωριμίες του Μπούμπα ή τυχαία όταν δηλαδή ορισμένοι λάμβαναν γνώση από κάποιους εντός του ιδρύματος ή εκτός (π.χ θυρωροί, γείτονες).

Επισήμανε επίσης πως:

  • από τα 700 περίπου ακίνητα ούτε τα μισά δεν ήταν μισθωμένα

  • τα ακίνητα ήταν σε άθλια κατάσταση γιατί είχαν εγκαταλειφθεί και κανείς δεν μεριμνούσε για τη συντήρησή τους, ακόμα και γι’ αυτά που χρειαζόντουσαν μόνο λίγες εκατοντάδες ευρώ

  • ο ίδιος ο Μπούμπας διέμενε σε διαμέρισμα της ΕΕΑ δωρεάν και επιβάρυνε το Γηροκομείο με τα έξοδα του

Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας αναφέρθηκε και στα βοηθήματα που δόθηκαν χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά τη στιγμή που οι υπάλληλοι «δεν είχαν να φάνε».

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η αντιδιαστολή που έκανε η εισαγγελέας συγκρίνοντας όσα θεωρητικά θα όφειλε να πρεσβεύει ένας ιερέας και τα όσα έπραξε όντας πρόεδρος του Δ.Σ στην ΕΕΑ ο Μπούμπας. «Ένας ιερέας διδάσκει υπακοή, μετάνοια, συμμόρφωση στους κανόνες και ταπεινοφροσύνη με την συμπεριφορά του και κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν τα βρίσκουμε στη συμπεριφορά και το χαρακτήρα του Ν. Μπούμπα».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η εισαγγελέας αναφέρθηκε στην “επιθετική” συμπεριφορά που έδειξε ο Μπούμπας εναντίον της βασικής μάρτυρος κατηγορίας (σ.σ Π. Πραστάκου) που επέδειξε ιδιαίτερο θάρρος όλα αυτά τα χρόνια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter