Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: Η ώρα της δικαιοσύνης για τους κατηγορούμενους έφτασε

Δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: Η ώρα της δικαιοσύνης για τους κατηγορούμενους έφτασε

Σήμερα, δύο χρόνια και έναν μήνα μετά το θανατηφόρο λιντσάρισμα του Ζακ _x000D_
Κωστόπουλου, ο μεσίτης A.X., ο κοσμηματοπώλης Σ.Δ. και οι αστυνομικοί _x000D_
που εμπλέκονται στον θάνατό του αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο του _x000D_
κατηγορουμένου.

Με την κατηγορία της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και όχι αυτή της ανθρωποκτονίας παραπέμπονται ενώπιον του δικαστηρίου οι έξι κατηγορούμενοι.

Μετά το τέλος της ανάκρισης, η δικογραφία παραπέμφθηκε για τελική κρίση επί της παραπομπής σε δίκη στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Η εισαγγελική πρόταση, αν και ο εισηγητής στην ανάλυση του αδικήματος με βάση τα πραγματικά περιστατικά οδηγούσε απευθείας στην απόδοση της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας, όσον αφορά το κομμάτι του δόλου αντί να τον αναγνωρίσει, κατέληξε πως ο θάνατος του Ζακ επήλθε από αμέλεια των κατηγορουμένων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δολοφονία αρχικά παρουσιάστηκε από την αστυνομία σαν τον θάνατο ενός ληστή που προσπάθησε να διαφύγει από το κατάστημα που επιχείρησε να κλέψει και πάνω στην προσπάθειά του κόπηκε στα γυαλιά της τζαμαρίας και πέθανε.

Το κουβάρι της αλήθειας το οποίο και οδήγησε σε συλλήψεις άρχισε να ξετυλίγεται μετά τη δημοσιοποίηση των βίντεο που αποτυπώνουν την αγριότητα και τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχτηκε ο Ζακ από τον κοσμηματοπώλη, τον μεσίτη και τους αστυνομικούς.

Μετά τις δύο συλλήψεις ξεκίνησε να σχηματίζεται δικογραφία χωρίς επαρκή στοιχεία και με εμφανή κωλυσιεργία από την πλευρά της ΕΛΑΣ, η οποία δεν είχε καν αποκλείσει τον χώρο του εγκλήματος από την πρώτη στιγμή, δεν συνέλεξε τα στοιχεία που όφειλε ούτε συνέλεξε το υλικό από τις γύρω κάμερες, με αποτέλεσμα να υπάρξει ασάφεια σχετικά με τον λόγο που ο Ζακ μπήκε στο κοσμηματοπωλείο.

Οργανώσεις και φορείς καλούν σε συγκέντρωση για τον Ζακ για τη Zackie στο Πρωτοδικείο Αθηνών, Δέγλερη 4, με σύνθημα «οι ζωές μας έχουν αξία».

«Το άδικο λιντσάρισμα και ο φόνος της συναδέλφισσάς μας, του συναγωνιστή μας, του συνανθρώπου μας Zackie/Zak αποτελεί ανθρωποκτονία απο πρόθεση και όχι «θανατηφόρο σωματική βλάβη» όπως επιεικώς απαγγέλθηκε στους δολοφόνους της. Θα είμαστε εκεί μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη για την πραγματική τους πράξη», λέει στο κάλεσμά της η ομάδα Support ART Workers.

«Θα είμαστε εκεί για να σταθούμε απέναντι σε αυτό το σύστημα που γεννά συστηματικά τη βία σε ότι διαφέρει από τα πατριαρχικά πρότυπα. Θα είμαστε εκεί για να σταθούμε απέναντι στο ανέλπιδο μέλλον που μας πλασάρουν καθημερινά στα δελτία των οκτώ. Θα είμαστε εκεί για να προτάξουμε τους κόσμους της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας, του συλλογικού και του συντροφικού απέναντι στην ”κανονικότητα” τους που βρωμάει θάνατο. Θα είμαστε εκεί για να μοιραστούμε τον αγώνα για μία κοινωνία πιο ανθρώπινη», αναφέρει με τη σειρά του το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων.

Κάλεσμα για τη συγκέντρωση απευθύνει και η καμπάνια «Δεν είναι αθώοι» αφού όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της «είναι σαφές ότι οι δύο δικες συνδέονται. Η εμπλοκή αστυνομικών που ειτε εγκληματουσαν είτε κάλυπταν τους φασίστες είναι ένα βασικό στοιχείο. Το νήμα που συνδέει τις δύο υποθέσεις όμως αφορά και τις μορφές της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του φασισμού. Από τα οργανωμένα ταγματα εφόδου των χρυσαυγιτών μεχρι όσους ποτισμενοι από ομοφοβικο ακροδεξιο μίσος λιντσαρουν σε δημόσια θέα τον διαφορετικό μέχρι θανάτου. Όμως δεν τελειώνει η σύνδεση εκεί. Ο Ζακ δολοφονήθηκε δεύτερη φορά και μετά το θάνατο του. Η παρουσίαση της δολοφονίας από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ήταν χυδαια Μιλούσαν για “ληστή” και “πρεζακι” στοχοποιωντας τους τοξικοεξαρτημένους αλλά και λέγοντας ωμά ψέμματα καθώς οι τοξικολογικές εξετάσεις ήταν καθαρές. Όμως ποιος ξέχνα ότι για τον Σκαι εκείνο το βράδυ της φασιστικής δολοφονίας του Φυσσα οτι “ο Ρουπακιας τον σκότωσε για το ποδόσφαιρο”;

Τέλος η στάση του κράτους στις δύο υποθέσεις έχει συνέχεια.Η πρόταση της Οικονόμου για αθώωση των ναζί, για πλουσιοπαροχα ελαφρυντικά και τώρα για αναστολή(σε αντίθεση με τις δικες Θεοφίλου κι Ηριαννας) σε όλους μοιάζει με την προσπάθεια στη δική του Ζακ να πέσουν στα μαλακα με την μετατροπή της κατηγορίας σε θανατηφόρο σωματική βλάβη.»

Συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter