Δίκη Γιακουμάκη: Τη Δευτέρα στο σκαμνί 9 Κρητικοί για το bullying

Δίκη Γιακουμάκη: Τη Δευτέρα στο σκαμνί 9 Κρητικοί για το bullying

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της δίκης για το bullying που φέρεται να βίωνε ο αδικοχαμένος Βαγγέλης Γιακουμάκης, η υπόθεση του οποίου είχε σοκάρει το πανελλήνιο πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης επρόκειτο να ξεκινήσει στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, ωστόσο τελικά η Έδρα ανέβαλε τότε τη δίκη για την ερχόμενη Δευτέρα 8 Απριλίου.

Η αναβολή είχε δοθεί λόγω της απουσίας αρκετών – αλλά και σημαντικών – μαρτύρων του κατηγορητηρίου, οι οποίοι δεν παρέστησαν στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων. Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι είναι 9 νεαροί Κρητικοί, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην επίμαχη υπόθεση. Όλοι τους βαρύνονται με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, η οποία συνιστά πλημμέλημα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω δίκη δε σχετίζεται με την ποινική δίωξη για την πράξη της ανθρωποκτονίας σε βάρος του αείμνηστου Γιακουμάκη, η οποία έχει ασκηθεί in rem.

Τι έγινε τον Φεβρουάριο

Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι τότε κανείς από τους 9 κατηγορούμενους δεν είχε προσέλθει στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. Εντούτοις, άπαντες οι κατηγορούμενοι εκπροσωπήθηκαν διά των πληρεξουσίων συνηγόρων τους.

Εκείνη τη μέρα, από τους συνολικά 20 μάρτυρες του κατηγορητηρίου, προσήλθαν στο δικαστήριο μόνο οι 11. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο μία εκ των 9 απόντων μαρτύρων απουσίαζε δικαιολογημένα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον τέσσερις από τους μάρτυρες, οι οποίοι δεν προσήλθαν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, θεωρούνται ουσιώδεις, γεγονός που φαίνεται να έπαιξε τότε σημαίνοντα ρόλο για να αναβάλει η Έδρα τη δίκη.

«Η αλήθεια είναι ότι η οικογένεια υποφέρει κάθε φορά που ανεβαίνει στην περιοχή μας (σ.σ. στα Ιωάννινα), καθώς έχει κάθε λόγο να μην επιθυμεί την παρουσία της εδώ. Η οικογένεια υποφέρει για ευνόητους λόγους», δήλωσε στην “ΚΡΗΤΗ TV” τον περασμένο Φεβρουάριο ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας.

Όντως, εκείνη τη μέρα οι γονείς και η αδελφή του αδικοχαμένου 20χρονου σπουδαστή, που είχαν βρεθεί στα Ιωάννινα για τη δίκη, ήταν εμφανώς καταρρακωμένοι. Τραγική φιγούρα αποτελούσε ο πατέρας του Βαγγέλη, ο οποίος κρατούσε σφιχτά από το ένα χέρι τη σύζυγό του και από το άλλο την κόρη του. Η εικόνα του πατέρα, που δεν κόβει τα μαλλιά και τα γένια του λόγω πένθους για το πρωτότοκο παιδί του, συγκλόνισε το πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα Δικαστήρια.

Εξάλλου, όπως είχε αναφέρει τότε χαρακτηριστικά μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη Δημήτρης Μπούκας, η οικογένεια του αείμνηστου Βαγγέλη έκλαιγε συνεχώς με αναφιλητά μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Σύμφωνα με τον κ. Μπούκα, η οικογένεια δε διαφώνησε με την απόφαση περί αναβολής της δίκης, καθώς κύριο μέλημά της είναι η αναζήτηση της αλήθειας. Από τη στιγμή που απουσίαζαν πολλοί και σημαντικοί μάρτυρες της υπόθεσης, κάτι τέτοιο φαίνεται πως δε θα μπορούσε να επιτευχθεί.

«Ο Βαγγέλης ήταν ένα χαρούμενο παιδί, ένας ολοζώντανος άνθρωπος, ο οποίος δεν είχε κανένα λόγο να αφαιρέσει τη ζωή του», επισήμανε τότε ο Δημήτρης Μπούκας, επαναλαμβάνοντας την – ήδη γνωστή από καιρό – πεποίθηση της οικογένειας Γιακουμάκη ότι ο Βαγγέλης δολοφονήθηκε και δεν αυτοκτόνησε.

Η εξαφάνιση

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου του 2015, ο 20χρονος σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίζεται. Ο Βαγγέλης επρόκειτο να βρεθεί 40 ημέρες μετά νεκρός, σε ερημική περιοχή, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη σχολή του. Από τις πρώτες στιγμές της εξαφάνισής του διαδραματίζεται ένα άνευ προηγουμένου “θρίλερ”: Η υπόθεση Γιακουμάκη βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Από την ημέρα, ωστόσο, που εντοπίστηκε η σορός του άτυχου Ρεθυμνιώτη, η υπόθεση λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, “κεντρίζοντας” το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μέχρι σήμερα.

«Για εμάς δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα»

Επισημαίνεται ότι ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Γιώργος Κοκοσάλης είχε τονίσει τον Φεβρουάριο ότι οι κατηγορούμενοι ήθελαν να ξεκινήσει κανονικά η δίκη. «Εμείς ήμασταν προετοιμασμένοι και θέλαμε να γίνει η υπόθεση. Να τελειώνει η ποινική εκκρεμότητα αυτών των παιδιών», είχε δηλώσει τότε ο δικηγόρος των τριών εκ των 9 κατηγορουμένων. «Πολλές φορές έχω αναφέρει ότι για εμάς δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα. Είναι μια κατασκευή όλο αυτό, προκειμένου να ικανοποιηθεί σίγουρα όχι το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά ενδεχομένως το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από μερίδα των ΜΜΕ», είχε επισημάνει τότε ο κ. Κοκοσάλης, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση μαζί με τους δικηγόρους Σπύρο Βρέντζο, Κατερίνα Χατζηδογιαννάκη, Ηρακλή Σαββάκη και Γιάννη Χατζηδάκη. Εξάλλου, ο κ. Κοκοσάλης είχε δηλώσει τότε ότι οι κατηγορούμενοι «λυπούνται πάρα πολύ για την απώλεια του αγαπημένου τους φίλου».

Πηγή: neakriti.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter