Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Για τον Παπαδημητρίου φταίνε όλοι οι άλλοι – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του

Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: Για τον Παπαδημητρίου φταίνε όλοι οι άλλοι – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του

Το μπαλάκι των ευθυνών για όλες τις υποθέσεις που τον αφορούν και εμπεριέχονται στην καυτή δικογραφία για το «αμαρτωλό» ΚΕΕΛΠΝΟ έριξε σε άλλα πρόσωπα ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου.

Ο πρώην «ισόβιος» διευθυντής του οργανισμού, εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αρκετά ήρεμος σε σχέση με όλα όσα έπραξε στην προηγούμενη συνεδρίαση (διαβάστε σχετικά: Σόου Παπαδημητρίου με φωνές και έντονο εκνευρισμό στη δίκη για τις 140 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ) και κατά την απολογία του αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Κατήγγειλε ότι η ευθύνη των παράνομων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ βαρύνουν τους συγκατηγορουμένους του, Άγγελο Χατζάκη (πρώην πρόεδρο) και Όλγα Αδράμη (πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια) ενώ τόνισε ότι δεν γνώριζε τίποτα περί σημειωμάτων (ρουσφετιών) από πολιτικά πρόσωπα. Χαρακτήρισε τον Χατζάκη πολύ καλό του φίλο με τον οποίο όμως τσακώθηκε τον Δεκέμβριο του 2004 όταν αντιλήφθηκε τί είχε πράξει ο τότε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Διαβάστε ακόμη: Απίστευτη κατάθεση κατηγορουμένης στη δίκη του ΚΕΕΛΠΝΟ: «Πήγαινα τα ρουσφέτια στον Παπαδημήτριου και τον Χατζάκη»

Μίλησε επίσης για «σκευωρία του Χατζάκη που δολίως μεθοδεύτηκε» εις βάρος του ενώ κάνοντας αναφορά σε νοθευμένα πρακτικά καταλόγισε ευθύνες στην συγκατηγορούμενή του, Ελένη Λιάκουρα. Πρακτικά, κατά την απολογία του, προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει περί πλεκτάνης εναντίον του και προσπάθειας «κουκουλώματος» των παράνομων υποθέσεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ από τον τότε πρόεδρό του Δ.Σ, Άγγελο Χατζάκη. Μάλιστα, τον χαρακτήρισε ως «άνθρωπο του Μπόμπολα». «Περιέφερε ως μπαμπούλα τον Μπόμπολα», είπε χαρακτηριστικά ενώ κατέθεσε πως ο Μπόμπολας – κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Χατζάκη – είχε πληρώσει την εγγύηση των 100.000 ευρώ της ποινής που του (Χατζάκη) είχε επιβληθεί.

Σχετικά με την υπόθεση των εμπιστευτικών ερευνών (βιοτρομοκρατία) που κόστισε στο ΚΕΕΛΠΝΟ κάτι περισσότερο από 300.000 ευρώ υποστήριξε ότι του κατηγορητηρίου προηγήθηκε απαλλακτική πρόταση. Είπε ότι κάλυψε τα χρήματα ο ίδιος και έχει παραιτηθεί από την αξίωσή του να του αποδοθούν από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μεταξύ άλλων, κατέθεσε ότι δεν ευσταθεί το κατηγορητήριο ενώ είπε πως τα τιμολόγια των εμπιστευτικών ερευνών κόπηκαν, πληρώθηκαν και φορολογήθηκαν κανονικά και επίσημα. Ομολόγησε ότι δεν έλεγχε όπως έπρεπε τα τιμολόγια και όταν στο τέλος του έτους, στον απολογισμό δηλαδή, το αντιλήφθηκε κίνησε διαδικασίες. «Θεώρησα το ποσό υπερβολικό», είπε σχετικά.

Για την υπόθεση της σύμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ με την εταιρεία σεκιούριτι που ανήκε στον συγκατηγορούμενό του στη δίκη (Νιαβή) έριξε όλη την ευθύνη στον Χατζάκη. Ενδιαφέρον βέβαια ήταν το ότι κατέθεσε μετά από σχετικό ερώτημα της έδρας, πως αν εκείνος ήταν υπεύθυνος για το διαγωνισμό που είχε προκηρύξει τότε το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη φύλαξη θα επέλεγε την εταιρεία του Νιαβή. Είπε ακόμη ότι τον έσυραν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος εκφωνούσε γραπτό κείμενο που είχε συντάξει με την απολογία του. Το συγκεκριμένο προβλημάτισε την έδρα η οποία ουκ ολίγες φορές τόνισε στον κ. Παπαδημητρίου ότι πρέπει να καταθέτει προφορικά και να συμβουλεύεται όποτε κρίνει απαραίτητο τις σημειώσεις του. Αυτό που έκανε πρακτικά, όπως παρατήρησε η έδρα ήταν ανάγνωση και υπαγόρευση. Όχι απολογία. Τελικώς, ο κατηγορούμενος προσκόμισε στην έδρα προσωπικά ιατρικά έγγραφα για την υγεία του, με βάση τα οποία η έδρα του έδωσε την άδεια να απολογηθεί με τον τρόπο αυτό. Οι ερωτήσεις που έγιναν από την Πρόεδρο ήταν λίγες, καθώς κάποιες φορές ο κ. Παπαδημητρίου δεν απαντούσε και κάποιες άλλες ανέφερε ότι θα μιλήσει (σ.σ διαβάσει ΅δηλαδή) για ό,τι τον ρωτούσε παρακάτω.

Διαβάστε ακόμη: Αργοσέρνονται οι δίκες για το ΚΕΕΛΠΝΟ

Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα της απολογίας Παπαδημητρίου:

«Ήδη από τον Αύγουστο του 2005, έχοντας κάνει έλεγχο στη σύμβαση με την εταιρεία Ήφαιστος που ήταν σε μορφή φωτοτυπίας, να φέρει την υπογραφή μου και είχε ως αντίτιμο 24.800 ευρώ αντί για 12.400 ευρώ. Θυμόμουν ότι είχα υπογράψει αλλά και τηρούνταν σε πρωτότυπη μορφή στο γραφείο νομικών θεμάτων – όπου τηρούνται όλες οι πρωτότυπες συμβάσεις -, και αντιλαμβανόμενος ότι η αμοιβή της εταιρείας με το πρόσθετο που είχε υπογράψει ο κ. Χατζάκης…. ξεπερνούσε τις 44.800 χιλιάδες ευρώ». είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην υπόθεση με την εταιρεία σεκιούριτι.

*************

Για τις παράνομες προσλήψεις είπε: «Έχοντας κάνει έλεγχο στο πρωτόκολλο για τυχόν προκήρυξη και αιτήσεων για προσλήψεις και υποβολή βιογραφικών, δεν ανευρέθη τίποτα…. μου δώσανε σωρηδόν να υπογράφω τις αναγγελίες προσλήψεων. Έχοντας πολλές φορές ζητήσει προφορικά τα πρακτικά από τον Άγγελο Χατζάκη..

Πρόεδρος: Ποια πρακτικά;

Παπαδημητρίου: Για να δω αποφάσεις του Δ.Σ. Γενικώς τα πρακτικά. για να εξακριβώσω το αληθές των αποφάσεων του Δ.Σ

Πρ. Γνωρίζατε κάποιο περιεχόμενο και θέλατε να δείτε αν είναι αληθές;

Παπαδ.: Για να δω αν υπάρχουν για προσλήψεις….

Πρ: Καταλαβαίνετε ότι υπήρχαν αποφάσεις από το γεγονός ότι υπογράφατε προσλήψεις, αλλά δεν γνωρίζατε για τις αποφάσεις αυτές.

Παπαδ.: Ναι…. Ξεκίνησα έναν αγώνα δρόμου αρχικώς από πρόεδρο Δ.Σ του ΚΕΕΛΠΝΟ να λύσει κάθε παράνομη δέσμευση του οργανισμού που είχε λάβει χώρα αλλά και να τον σταματήσω από όποιες ενέργειες τότε που δρομολογούσε για παράκαμψη της υπηρεσίας των νομικών της συμβούλων και ως απεδείχθη εκ των υστέρων…. και εν αγνοία του Δ.Σ…..

*************

«Θα σας θάψω στα τσιμέντα του Μπόμπολα»

Προσπαθώντας να δείξει τον φόβο που επικρατούσε για το πρόσωπο του Χατζάκη στο ΚΕΕΛΠΝΟ και αναφερόμενος στο θέμα των παράνομων προσλήψεων είπε: «Διέταξα τον κο Ρουσάκη να κάτσει το απόγευμα και να φωτοτυπήσει τις παράνομες συμβάσεις των εργαζομένων προκειμένου να τις καταγγείλω στο Δ.Σ αφού ο Χατζάκης είχε ρητώς απαγορεύσει σε όλο το προσωπικό να μου δίνουν στοιχεία. Το προσωπικό δεν έμπαινε τότε στο γραφείο μου. Τέτοια ήταν η σύγκρουση. Θυμάμαι το περίφημο, “θα σας θάψω στα τσιμέντα του Μπόμπολα”. Υπήρχε κλίμα φόβου απέναντι σε Χατζάκη.

Πρ: Επειδή μεσολάβησαν δυο ή τρία Δ.Σ , γιατί δεν το φέρατε το θέμα;

Παπαδ: Δεν το έφερνε ο Χατζάκης. Επέμενα, αλλά προσπαθούσα να το κάνω. Ακολούθησαν τα όσα έγιναν στις 7 Δεκεμβρίου (πήραν έκταση αργότερα στον τύπο) η εταιρεία σεκιούρτη με την Αδράμη και κατ’ εντολήν του Χατζάκη σταμάτησαν με πρωτοφανή βία τον έλεγχο που είχα διατάξει».

*************

«Να παριστάνω τον ρουφιάνο;»

«Αναφέρθηκα στο Δ.Σ για όλες τις προσπάθειες που έκανα με τον Χατζάκη για να επιλύσω τα θέματα αθόρυβα και να ενημερώσω την πολιτική ηγεσία. Μου είχε κόψει (σ.σ Χατζάκης) κάθε επαφή με την πολιτική ηγεσία. Υπέβαλα την παραίτησή μου.

Πρόεδρος: Μέχρι τότε δεν είχατε επαφή;

Παπαδημητρίου: Καμία επαφή. Υπέβαλα την παραίτησή μου και ζήτησα από το δ.σ την άμεση επίλυση των θεμάτων.

Πρ: Έχετε πει όμως ότι στείλατε non paper και e-mail σε αυτό το διάστημα.

Παπαδ: Ήθελα να δω τον Κακλαμάνη. Δεν είχα επαφή μαζί του. Δεν μου έβγαινε στα ραντεβού. Ζητούσα να τον συναντήσω.

Πρ: Δεν σας δεχόταν;

Παπαδ: Ζητούσα τότε να δω τον υπουργό… και ήθελα να πάμε μαζί με τον Χατζάκη. Να πάω μόνος και να τον καταγγείλω; Ο Χατζάκης έβρισκε κολλήματα. Να πάω μόνος μου να παριστάνω τον ρουφιάνο; Όταν τελικά είδα τον Κακλαμάνη αυτός έπεσε από τα σύννεφα.

***********

«Πιστεύω απόλυτα ότι βρίσκομαι ενώπιον σας επειδή κατήγγειλα ισχυρούς ανθρώπους όπως ο Χατζάκης που την εγγύησή του, την πληρώνει ο Φώτης Μπόμπολας. Εγγύηση 100.000 ευρώ!».

*************

Πρ.: Υπήρχε διακριτική συνοδεία; Πως το γνώριζαν αν ήταν απόρρητο;

Παπαδ: Υποτίθεται ότι δεν την γνώριζαν. Είχε μαθευτεί όμως ότι υπήρχε αυτή η ομάδα.

Πρ: Ήταν απόρρητη και τελικά δεν ήταν;

Παπαδ.: Ήταν απόρρητη αλλά ήταν γνωστό. Το ήξεραν όλοι. Είχε διαρρεύσει.

*************

Η δίκη θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο με την πρόταση της εισαγγελέως. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter