Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: «Όταν σε πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη, αφήνεις και τη γίδα κάτω!»

Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: «Όταν σε πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη, αφήνεις και τη γίδα κάτω!»

Αγόρευση «χαστούκι» κατά των κατηγορουμένων από τον συνήγορο της πολιτικής αγωγής στην πολύκροτη δίκη του ΚΕΕΛΠΝΟ που περιλαμβάνει και τις περίφημες πλέον… 140 παράνομες ρουσφετοπροσλήψεις. Όλα όσα ειπώθηκαν στο ακροατήριο.

Με μια πολύωρη αγόρευση που διήρκησε δύο δικασίμους ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής υπέρ των συμφερόντων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Ιπποκράτης Μυλωνάς ξεδίπλωσε όλες τις πτυχές της πολυσέλιδης δικογραφίας που βαρύνει κατά περίπτωση με τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης τους κατηγορουμένους στην υπόθεση.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στο σκέλος των παράνομων ρουσφετοπροσλήψεων που έγιναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ το μακρινό 2005. Όπως τόνισε, όλοι γνώριζαν γι’ αυτές. Όχι μόνο οι κατηγορούμενοι αλλά μέχρι και τα ανώτατα πολιτικά στελέχη της τότε κυβέρνησης. Άλλωστε, όπως σημείωσε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής επικαλούμενος και την εισαγγελική πρόταση, οι παράνομες προσλήψεις ήταν πολιτική επιλογή με τους κατηγορουμένους να δρουν ως εκτελεστικά όργανα.

Στο εδώλιο, θυμίζουμε πως κάθονται ο πρώην «ισόβιος» πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρος Παπαδημήτριου, ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ, Άγγελος Χατζάκης, η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια, Όλγα Αδράμη, η πρώην υπάλληλος Ελένη Λιάκουρα και ο Νικόλαος Νιαβής, διαχειριστής εταιρείας σεκιούριτι.

Παράνομες προσλήψεις

Κόλαφος ήταν η αγόρευση του κ. Μυλωνά όσον αφορά το πολύ σημαντικό σκέλος του κατηγορητηρίου που αφορά τις 140 παράνομες προσλήψεις που έγιναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με τον συνήγορο του ΕΟΔΥ (σ.σ όπως ονομάζεται πλέον ο οργανισμός), η Όλγα Αδράμη, κατηγορουμένη στην υπόθεση, «ήταν η μόνη που στην απολογία της είπε τα πράγματα με το όνομά τους».

«Η ίδια είχε πρωταγωνιστικό ρόλο όπως και ο Χατζάκης», πρόσθεσε ενώ τοποθέτησε στο κάδρο και τον Παπαδημήτριου (σ.σ αν και δεν κατηγορείται γι’ αυτήν την υπόθεση), επισημαίνοντας ότι τα γνώριζε όλα. Αυτό, όπως συνέχισε, αποδείχτηκε και με έγγραφα κατά την πολύχρονη ακροαματική διαδικασία. «Καθοριστική για τις παράνομες προσλήψεις ήταν η αναγγελία στον ΟΑΕΔ. Τι μας λέει ο ίδιος ο Παπαδημήτριου; Ότι “έκανα την αναγγελία για να… προσβάλω στη συνέχεια τις παράνομες πράξεις. Άρα, ήξερε πάρα πολύ ο Παπαδημήτριου!».

«Η Αδράμη είναι ο άνθρωπος του υπουργού. Ασχολείται με το πρακτικό κομμάτι. Κάνει, αν μου επιτρέπετε την έκφραση, τη… λάντζα. Παίρνει οδηγίες από τον πρόεδρο. Ο Χατζάκης έβαλε τις περίφημες υπογραφές στις συμβάσεις», είπε ακόμη ο κ. Μυλωνάς.

Αναφερόμενος στο κόστος που προκάλεσαν οι προσλήψεις στα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μίλησε για το χαρτί που απέστειλε ο Χατζάκης στον τότε υπουργό Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη. Σύμφωνα με τα όσα γράφονταν σ’ αυτό, το 2006 το ΚΕΕΛΠΝΟ για να καλύψει τις ανάγκες του (σ.σ το 2005 έγιναν οι παράνομες ρουσφετοπροσλήψεις) ενημέρωνε τον υπουργό ότι θα απαιτηθεί ποσό 26 εκατ. ευρώ τη στιγμή που τον προηγούμενο χρόνο αυτό ανερχόταν στο 16,5 εκατ. ευρώ. Απ΄αυτά τα χρήματα που ήταν τα συνολικά που πήγαιναν στον.. κορβανά του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα 9,5 εκατ. ευρώ απαιτούνταν για να καλυφθούν τα έξοδα μισθοδοσίας τη στιγμή που έναν χρόνο πριν, χρειάζονταν 6 εκατ. ευρώ.

«Αργότερα, τα 9,5 εκατ. ευρώ έγιναν 10 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς χαρακτηρίζοντας και αυτός, όπως η εισαγγελέας της έδρας, Διονυσία Παπαδόπούλου το ΚΕΕΛΠΝΟ ως την offshore του Δημοσίου. «Χρησιμοποιείται για να μπαίνουν από την πίσω πόρτα και μετά να διοχετεύονται εκεί που… χρειάζονται. Σε διοικητικά πόστα. Στις παράνομες προσλήψεις που ερευνώνται στη δίκη αυτή, οι περισσότεροι τοποθετήθηκαν αλλού. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ο τρόπος εισαγωγής στο δημόσιο των “δικών” μας παιδιών».

Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής κλείνοντας την αγόρευσή του, πρότεινε να κριθεί ένοχος για τις παράνομες προσλήψεις ο Χατζάκης και η Αδράμη, ενώ για την Λιάκουρα διαφοροποιήθηκε από την εισαγγελική πρόταση, προτείνοντας την αθώωσή της. Κάλεσε δε, το Δικαστήριο να ερευνήσει και την εμπλοκή Παπαδημήτριου στις παράνομες προσλήψεις, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδείχτηκε ξεκάθαρα κατά την ακροαματική διαδικασία. Μην ξεχνάμε ότι αυτό το σκεπτικό ανέπτυξε και η εισαγγελέας κατά την πρότασή της. «Ο Χατζάκης συμμετείχε απολύτως στην παράνομη διακίνηση των υπαλλήλων στον οργανισμό, η Αδράμη, σύμβουλος του υπουργού (σ.σ.: Νικήτα Κακλαμάνη), ανέλαβε την ολοκλήρωση των ρουσφετιών από το υπουργείο […] Υπήρχε οργάνωση με τον Παπαδημητρίου. Ολοι είναι στο σχέδιο», είχε πει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, έφερε στο τραπέζι και πρόταση να ερευνηθεί για ψευδορκία η Ελένη Τσάγκαρη (πρώην υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ), πράξη την οποία τέλεσε, σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο, κατά τη μαρτυρία της ενώπιον του δικαστηρίου αυτού. Όπως είχε γράψει το Documento, από τα αξιοσημείωτα της ακροαματικής διαδικασίας, ήταν η εμφάνιση ως μαρτύρων υπεράσπισης κάποιων από την ομάδα των επτά στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ που διώκονται για παρόμοια υπόθεση και είχαν κλητευθεί ως μάρτυρες κατηγορητηρίου. Ένα απ’ αυτά ήταν και η Ελένη Τσάγκαρη που έχει στείλει και εξώδικο στην εφημερίδα διαμαρτυρόμενη μαζί με τον Θεόδωρο Παπαδημήτριου και την Κατερίνα Πολύζου (σ.σ πρώην υπεύθυνη επί των οικονομικών του ΚΕΕΛΠΝΟ).

Τα χιλιάρικα για τη… βιοτρομοκρατία

Κατά το πρώτο σκέλος της αγόρευσής του ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε διεξωδικά παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία, λεπτομέρειες και έγγραφα για τα δεδομένα της υπόθεσης που αφορά τα χιλιάδες ευρώ που δόθηκαν από το δημόσιο κορβανά για… ζητήματα βιοτρομοκρατίας και ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο και την εισαγγελική πρόταση.

Δείτε επίσης: «Offshore του ελληνικού δημοσίου το ΚΕΕΛΠΝΟ»

«Όταν σε πιάνουν με τη γίδα στην πλάτη, αφήνεις και τη γίδα κάτω!», ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις που είπε ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής σχολιάζοντας τις παράνομες πράξεις του Παπαδημήτριου για την εν λόγω υπόθεση.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το βούλευμα, ο Παπαδημητρίου ζήτησε από το ΔΣ που ενέκρινε ομόφωνα την έγκριση δαπάνης 328.988,85 ευρώ, με βάση τιμολόγια παροχής υπηρεσιών που είχε ήδη καταθέσει στο τμήμα οικονομικής διαχείρισης, ισχυριζόμενος ότι αφορούσαν ζητήματα βιοτρομοκρατίας και ασφάλειας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο ισχυρισμός του ήταν ψευδής και ουδέποτε προσκόμισε τις σχετικές συμβάσεις έργου. Τα τιμολόγια που προσκόμισε δεν αφορούσαν στην πραγματικότητα καταβολή δαπανών για το ζήτημα για το οποία είχε εξουσιοδοτηθεί με συνέπεια τη ζημία της περιουσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ με τον ποσό αυτό. Σύμφωνα με το βούλευμα ο Παπαδημητρίου κατέβαλε με παροχή προσωπικού του δανείου οφειλή του ΚΕΕΛΠΝΟ προς την εταιρεία Μπαιοναλυτικά ΑΕ (από άλλη αιτία) ποσού 336.488.85 ευρώ, που υπερκαλύπτει το αρχικό ποσό.

Ανέφερε επίσης ο κ. Μυλωνάς:

· Ο Παπαδημήτριου παραπλάνησε το Δ.Σ

· Δεν υπάρχουν πουθενά αρχεία των εμπιστευτικών έργων

· Δεν ισχύει ο αντίλογος Παπαδημήτριου ότι νοθεύτηκαν έγγραφα

· Σιώπησε ο Παπαδημήτριου ενώ όφειλε να μιλήσει για τα χρήματα που πλήρωσε κε μέρους του ΚΕΕΛΠΝΟ

· Βοηθός και εκτελεστικό όργανο στις παρανομίες του Παπαδημήτριου ήταν η Πολύζου που έφερε στο δικαστήριο πλαστά έγγραφα

· η ομολογία ότι πληρώνει ο ίδιος είναι ομολογία της ενοχής του

· Απύθμενο το θράσος Παπαδημήτριου να ζητήσει να πληρωθεί ενώ τα τιμολογία είχαν ήδη πληρωθεί

· Υποτιμούν τη νοημοσύνη μας οι εξηγήσεις της πλευράς Παπαδημήτριου

· Λέει ψέματα ο Παπαδημήτριου, παραμύθια.

· Δεν ήταν χρήματα του Παπαδημήτριου αυτά που κατέθεσε. Κάποιος του τα είχε δώσει… να του κάνουν μια εξυπηρέτηση…. Εικάζω μαύρο χρήμα εδώ.

· Ο Παπαδημήτριου είχε και έχει καλές σχέσεις με την

Έκανε εκτενή αναφορά στα δάνεια που έλαβε ο Παπαδημήτριου προκειμένου να… πληρώσει τα περίπου 340.000 ευρώ των εμπιστευτικών ερευνών. «Το δεδομένο είναι το εξής. Ο… ιδιώτης Παπαδημήτριου εχει μετρητά και τα καταθέτει. Βάζει τα χρήματα σε ιδιωτική εταιρεία. Γιατί να έχει σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ;».

Συνήγορος Δημοσίου: Να κριθούν ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι

Την ενοχή όλων των κατηγορούμενων ζήτησε η συνήγορος του Δημοσίου. Η δικηγόρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Ζουγανέλη, τόνισε ότι διεξήχθη όλα αυτά τα χρόνια μια δίκαιη ποινική δίκη με τον απαραίτητο χρόνο ώστε να διαλευκανθούν όλα τα σκοτεινά σημεία της δίκης.

«Υπήρχε πρόβλημα κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης στο ΚΕΕΛΠΝΟ», είπε μεταξύ άλλων επικαλούμενη τα νοθευμένα έγγραφα, τα ψευδή πρακτικά κ.α. ενώ κατέληξε: «Συντάσσομαι πλήρως με την πρόταση της εισαγγελέως».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter