Δίκη Siemens: Επιτέλους ξεκίνησε… για να διακόψει για τις 15 Μαρτίου

Δίκη Siemens: Επιτέλους ξεκίνησε… για να διακόψει για τις 15 Μαρτίου

Μετά πολλών εμποδίων και με απίστευτες καθυστερήσεις ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη της Siemens. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων άλλαξε σύνθεση, μετά τη δήλωση αποχής που υπέβαλε στην προηγούμενη συνεδρίαση μέλος του δικαστηρίου, το οποίο έγινε δεκτό και με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών διορίστηκε νέο μέλος.

Έτσι, εκφωνήθηκε εξαρχής και δηλώθηκαν και πάλι οι παραστάσεις Πολιτικής αγωγής. Όπως έγινε γνωστό στο δικαστήριο, τρεις εκ των 64 κατηγορουμένων έχουν αποβιώσει.

Στην δίκη παρίσταται ο ΟΤΕ, ο οποίος δια των εκπροσώπων του δήλωσε ότι διεκδικεί με επιφύλαξη, πόσο 10 ευρώ από κάθε κατηγορούμενο, για ηθική βλάβη που υπέστη, τόσο από τις πράξεις της δωροδοκίας – ενεργητικής για τα στελέχη της Siemens και παθητικής για τους πρώην υπαλλήλους του – όσο και για τις πράξεις της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Αντίστοιχα, το Δημόσιο δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής και για τις δύο κατηγορίες, διεκδικώντας το ποσό των περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ, που προσδιορίζεται στο κατηγορητήριο ως ζημία από την επίδικη υπόθεση της σύμβασης 8002/1997. Διεκδικεί επίσης, ποσό 5 εκατομμυρίων ευρώ, ως ικανοποίηση για ηθική βλάβη που υπέστη από τις παράνομες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους.

Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου τόνισε, προκειμένου να αιτιολογήσει την δήλωση παράστασης, ότι κατά τον χρόνο τέλεσης των πράξεων, κατείχε το 65% του ΟΤΕ, ενώ επεσήμανε πως για την έγκριση της σύμβασης 8002 δωροδοκήθηκε και ο τότε αρμόδιος υπουργός, Τάσος Μαντέλης, που δικάζεται χωριστά για την υπόθεση.

Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν επίσης, η Ένωση Προσώπων του υπό σύσταση σωματείου «Δικαιοσύνη για όλους», αλλά και ένας πολίτης. Η εκ των εκπροσώπων του σωματείου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως η υπόθεση της Siemens είναι «το σκάνδαλο των σκανδάλων», για το οποίο δεν επιθυμούν να αποδοθεί Δικαιοσύνη, ούτε τα κόμματα, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία «δεν ακύρωσε τον μειωτικό για το Δημόσιο εξωδικαστικό συμβιβασμό με την γερμανική εταιρία», ούτε οι δανειστές και η Γερμανία «που ασκούν πιέσεις».

Ζήτησε επίσης από το δικαστήριο, να αποδεχθεί την δήλωση παράστασης, κάνοντας λόγο για δικαίωμα των πολιτών να παρασταθούν στην δίκη, λόγω «νομοθετικής και δικαστικής αδράνειας» που επιδείχθηκε στην υπόθεση, ενώ έβαλε κατά του Δημοσίου και του ΟΤΕ ότι «παρίστανται υποτυπωδώς και λειτούργησαν πλημμελώς».

Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 15 Μαρτίου, οπότε οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αναμένεται να διατυπώσουν αντιρρήσεις επί των δηλώσεων παράστασης Πολιτικής Αγωγής. Ακολούθως, το δικαστήριο θα αποφασίσει αν και ποιες δηλώσεις Πολιτικής Αγωγής θα νομιμοποιήσει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter