Δίκη Siemens: «Σφίγγα» ο Βουρλούμης – Εκνεύρισε την έδρα

Δίκη Siemens: «Σφίγγα» ο Βουρλούμης – Εκνεύρισε την έδρα

Με την κατάθεση του Παναγιώτη Βουρλούμη, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για το σκάνδαλο της Siemens. Η εξέταση του πρώην προέδρου του ΟΤΕ προκάλεσε τον εκνευρισμό της έδρας του δικαστηρίου, καθώς ο μάρτυρας απέφυγε να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

Μάλιστα, η συνεχής απάντησή του «δεν γνωρίζω», προκάλεσε αρκετές φορές το ειρωνικό μειδίαμα της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Κατά τ’ άλλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ την περίοδο 2004-2010, ο οποίος στο παρελθόν είχε εμπλακεί κι ο ίδιος σε ποινική δικογραφία, όπως επεσήμανε μέλος της έδρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής, δεύτερης ημέρας της κατάθεσής του, «έδειξε» πολιτικές ευθύνες για την απόφαση σύναψης των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ ΟΤΕ και Siemens .

«Η απόφαση για τις προγραμματικές συμβάσεις ελήφθη από το ΚΥΣΟΙΠ. Σε αυτό συμμετείχε όλη η τότε κυβέρνηση. Για την εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων ήταν υπεύθυνος ο ΟΤΕ και οι σύμβουλοί του», υποστήριξε ο Π.Βουρλούμης.

Εξεταζόμενος από τους συνηγόρους υπεράσπισης,  υποστήριξε ότι «ουδέποτε προσπάθησε κάποιος να με επηρεάσει σε θέματα προμηθειών», παραδέχτηκε ωστόσο ότι όταν κάποιος είναι επικεφαλής του ΟΤΕ, «μπορεί να πάρει κάποιος υπουργός και να σου πει …κάτι. Είχαμε επαφή με το υπουργείο Μεταφορών για διάφορα θέματα. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, ο τότε υπουργός Μεταφορών μου ζήτησε να παραιτηθώ και εγώ αρνήθηκα».

Αναφερόμενος στην συμφωνία με την Siemens για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, επανέλαβε ότι αυτή υπεγράφη τη δεδομένη στιγμή, γιατί επιτρεπόταν η απευθείας ανάθεση, ενώ στη συνέχεια το νομοθετικό πλαίσιο άλλαξε και έπρεπε να γίνει διαγωνισμός.

Τόνισε πάντως ότι η συγκεκριμένη συμφωνία «ήταν μεγάλη και οικονομικά και τεχνολογικά για τον ΟΤΕ, καθώς η προμήθεια εξοπλισμού καθορίζει την πορεία μιας εταιρείας στο μέλλον», επισημαίνοντας ότι εκείνη την περίοδο «άνοιγαν» οι επικοινωνίες και αυξανόταν ο ανταγωνισμός.

«Πολλά δε γνωρίζετε»

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δικαστών, ο κ. Βουρλούμης είπε ότι τον είχαν επισκεφθεί οι κατηγορούμενοι Χριστοφοράκος και Μαυρίδης δυο -τρεις φορές στο γραφείο του για τεχνικά ζητήματα.

«Ο κ. Μαυρίδης – είπε χαρακτηριστικά – είχε έρθει για τον δορυφόρο του ΟΤΕ. Θυμάμαι τότε είχαμε μια διαφωνία επ’ αυτού».

Στην πλειοψηφία όμως των ερωτήσεων της έδρας, οι περισσότερες απαντήσεις του ήταν «καρμπόν».

«Δεν γνωρίζω, αυτά συνέβησαν πριν από εμένα», επαναλάμβανε ο κ. Βουρλούμης, επικαλούμενος το γεγονός ότι η προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και Siemens υπεγράφη το 1997 και εκείνος ανέλαβε το 2004.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από την εξέταση του από μέλος της έδρας:

Δικαστής: Γιατί το συνολικό τίμημα είναι κατά ένα τρίτο υψηλότερο από τις προγραμματικές συμφωνίες;

Βουρλούμης: Μπορεί να υπάρξει απόκλιση σε μια συμφωνία από συμπληρωματικές παραδόσεις υλικών. Δεν ξέρω.

Δικαστής: Πολλά δεν γνωρίζετε… Όταν υπάρχει απόκλιση κατά 1/3 του συνολικού τιμήματος, δεν ξέρετε αν έχει ενημερωθεί ο υπουργός;

Βουρλούμης: Θα έπρεπε να το ξέρω, αλλά δεν….

Δικαστής: Είχατε δικαστεί και εσείς για μια υπόθεση που αφορούσε απόκλιση….

Βουρλούμης: Για τη περίπτωση της Siemens, δεν ξέρω ποιοι και γιατί ενέκριναν αυτή την αύξηση. Δεν έχω στοιχεία και δε μπορώ να απαντήσω… 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter