Δίκη Χρυσής Αυγής: Εν αναμονή της απόφασης – Τα σενάρια που επικρατούν

Δίκη Χρυσής Αυγής: Εν αναμονή της απόφασης – Τα σενάρια που επικρατούν

Σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, επικεφαλής του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων (μέλη η Γεσθημανή Τσουλφόγλου κι ο Ανδρέας Ντόκος) θα ανακοινώσει την πολυαναμενόμενη απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Μίας από τις σημαντικότερες δίκες της σύγχρονης ιστορίας.

Εκτός του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187) συνεκδικάζονται ακόμη τρεις υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα: η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013, η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών στις 12 Ιουνίου 2012 και η απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013.

Σε αυτά τα πεντέμισι χρόνια εξετάστηκαν εκατοντάδες μάρτυρες και αμέτρητα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν τον ναζιστικό χαρακτήρα της οργάνωσης. Τόσο από τις μαρτυρικές καταθέσεις όσο και από τα πειστήρια φαίνεται να προέκυψε ότι σε όλες τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής ο τρόπος δράσης ήταν κοινός και υπήρχε ιεραρχία.

Τα σενάρια

Συνολικά, 65 από τους 68 κατηγορούμενους αντιμετωπίζουν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Οι 45 από αυτούς κατηγορούνται για ένταξη, από τους οποίους οι 20 μόνο για αυτήν την κατηγορία. Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται 20, οι 18 πρώην βουλευτές και οι πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος. Από τους 20 οι 18 έχουν μόνο αυτήν την κατηγορία.

Σε περίπτωση που το δικαστήριο λάβει υπόψη το πυκνό ενοχοποιητικό υλικό που προσκομίστηκε αυτά τα πεντέμισι χρόνια, η καταδίκη τόσο των βασικών κατηγορουμένων της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής όσο και της ίδιας της οργάνωσης ως εγκληματικής θα μπορούσε να αποτελέσει ιστορικό παράδειγμα πλήρους καταδίκης της εγκληματικής ναζιστικής δράσης.

Στον αντίποδα, αν δηλαδή οι κατηγορούμενοι αθωωθούν για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης (όπως πρότεινε η εισαγγελέας Α. Οικονόμου), η ηγεσία της Χρυσής Αυγής πρακτικά θα βγει «λάδι». Κάτι τέτοιο θα πλήγωνε το κοινό περί δικαίου αίσθημα και θα δυναμίτιζε τις κοινωνικές αντιδράσεις, αφού τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά δυναμικό αντιφασιστικό κλίμα στη χώρα που παρόμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί. Παράλληλα μία τέτοια αθωωτική απόφαση – και καταδίκη ουσιαστικά μόνο των φυσικών αυτουργών των επιθέσεων – θα είχε ως αποτέλεσμα να βάλει στις τσέπες του Νίκοου Μιχαλολιάκου σχεδόν 9,5 εκατομμύρια ευρώ από την κρατική επιχορήγηση που δικαιούται από το 2013 και παρακρατείται από τότε.

Ένα είναι σίγουρο, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει το δικαστήριο, η 7η Οκτωβρίου θα γραφτεί στην ιστορία. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter