Δίκη Χρύσης Αυγής: «Κύριοι δικαστές μην αποστρέψετε το βλέμμα σας από τα στοιχεία»

Δίκη Χρύσης Αυγής: «Κύριοι δικαστές μην αποστρέψετε το βλέμμα σας από τα στοιχεία»

«Μην αποστρέψετε το βλέμμα σας από τα στοιχεία. Αυτό ζητάμε.Τώρα είναι η ώρα των δικαστών. Και όχι γενικά και απρόσωπα των δικαστών, τώρα είναι η ώρα της σύνθεσης του Α’ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για Κακουργήματα, συνεδρίας της 20ης Απριλίου 2015 να απονείμει δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη, όχι μόνο για λογαριασμό των θυμάτων και των οικογενειών τους, αλλά και για λογαριασμό ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και εν ονόματι της Δημοκρατίας».

Με αυτά τα λόγια έκλεισε – εν μέσω χειροκροτημάτων – την αγόρευσή της, η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου. 

Η συνεδρίαση ξεκίνησε, παρουσία της συντρόφου του Αλέξη Τσίπρα, Μπέττυς Μπαζιάνα, στο πλευρό της Μάγδας Φύσσα. 

Η κ. Παπαδοπούλου, στο δεύτερο κομμάτι της αγόρευσής της εστίασε στις κατηγορίες για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. 

«Δεν μπορεί το δικαστήριό σας να παραβλέψει το γεγονός ότι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής εκτείνεται και σε βάθος χρόνου και σε όλη την επικράτεια», είπε χαρακτηριστικά και παρέθεσε τα κοινά των τριών υποθέσεων (ανθρωποκτονία Φύσσα, δολοφονική επίθεση σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και επίθεση σε Αιγύπτιους αλιεργάτες), τα οποία είναι ο τρόπος δράσεις των επιθέσεων αλλά και του τρόπου συγκάλυψης αυτών. 

Η συνήγορος, εστίασε στο γεγονός πως όλα τα θύματα ήταν ιδεολογικοί εχθροί της Χρυσής Αυγής, είτε αυτοί ήταν μετανάστες, είτε αντιφασίστες, είτε αριστεροί συνδικαλιστές. 

Σχετικά με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής η κ. Παπαδοπούλου, αποδόμησε τη θεωρία ότι ο Γιάννης Λαγός είναι το «κεφάλι» της Χ.Α. όπως επιχειρείται να περάσει. 

«Ο Λαγός είναι προσωπική επιλογή του αρχηγού. Είναι στον στενό κύκλο συνεργατών. Όλοι  λογοδοτούσαν στον αρχηγό.

Αν ο Λαγός είναι η κορυφή πως  δικαιολογείται η οργανωμένη επίθεση στο παλιό Εφετείο, παρουσία Μιχαλολιάκου να επιθεωρεί τα τάγματα εφόδου;  Αν ο Λαγός είναι η κορυφή πώς δικαιολογείται η μάχη του Αγίου Παντελεήμονα παρουσία Μιχαλολιάκου; Το πογκρόμ μετά τη δολοφονία Καντάρη;», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζοντας και πάλι στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις, η συνήγορος, αναφέρθηκε στην δομημένη οργάνωση, στην πειθαρχία των μελών και την τυφλή τους υποταγή στον αρχηγό. 

«Καμία από τις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις, ούτε δε και σε καμία άλλη δεν κινήθηκε η πειθαρχική διαδικασία για μέλη, στελέχη της ΧΑ που είχαν συλληφθεί για παράνομες, βίαιες πράξεις. “Δεν υπάρχει το ‘μόνος σου’ στη Χ.Α, αν κάνεις μια έκνομη ενέργεια μόνος σου, εκδιώκεσαι”, είπε ο Σταυρου όταν κατέθεσε. Το ίδιο και αν υπερβείς το πλαίσιο εντολής»

Αναφορικά με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο, η κ. Παπαδοπούου πρόσθεσε: «Τι σημαίνει η ανάληψη ευθύνης μιας δολοφονίας; Σημαίνει πως αναγνωρίζεις ότι προΐστασαι ενός μηχανισμού, εντός του οποίου και στο πλαίσιο του οποίου τελούνται δολοφονίες, και όχι η φαιδρή δικαιολογία ότι ο Αρχηγός ανέλαβε το πολιτικό κόστος».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter