Δίκη Χρυσής Αυγής - Μάγδα Φύσσα: «Μακάρι να ήταν ο Παύλος εδώ» - Όλες οι δηλώσεις των συνηγόρων

Δικαιωμένη νιώθει η Μάγδα Φύσσα μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που στέλνει τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής στη φυλακή. 

Η Μάγδα Φύσσα κατέρρευσε στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου και ξέσπασε σε αναφιλητά μόλις η πρόεδρος ανακοίνωσε τις φυλακίσεις, πλαισιωμένη από συγγενείς, από φίλους του Παύλου Φύσσα, αλλά και τους δικηγόρους της οικογένειας, που επί 5,5 χρόνια παραστάθηκαν αφιλοκερδώς σε αυτή τη δίκη, όπως και όλη η Πολιτική Αγωγή.

Σε δήλωσή της, θέλησε να ευχαριστήσει την πολιτική αγωγή για τον για τον «μεγάλο αγώνα που μόνο εμείς που ήμασταν μέσα μπορούμε να ξέρουμε τι έχουν περάσει όλο αυτό τον κόσμο που μας στήριξε».

Δείτε επίσης: Ποιοι χρυσαυγίτες και για ποιες ποινές οδηγούνται στη φυλακή

Ερωτηθείσα εάν, με την απόφαση αυτή, δικαιώνεται ο Παύλος, σχολίασε: «Μακάρι να ήταν εδώ να το έλεγε ο ίδιος. Μακάρι να ήταν ένα από τα θύματα που χτύπησαν και σακάτεψαν. Ας ήταν εδώ να μπορούσε να πει εκεί και ο μικρός. Δεν είναι εδώ όμως ο Παύλος. Άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει Δικαίωση για τον Παύλο η δικαίωση είναι για μας. Για αυτό τον κόσμο αγωνίστηκε για να αποδείξει ότι όντως είναι μία εγκληματική οργάνωση κάτω από τον μανδύα του πολιτικού κόμματος. Πάνω από όλα αυτό που θέλω είναι να ευχαριστήσω για πολλά στη φόρα γιατί μόνο εγώ που ήμουνα εκεί κατάλαβα τον αγώνα τους και τι προσπάθειες και με πόση εργασία αποδείξαμε ότι είναι εγκληματική οργάνωση. Θα μπορούσαν να μην το είχαν δουλέψει τόσο πολύ και να μην είχανε τόσα πολλά στοιχεία Γιατί δεν ήταν όλα στη δικογραφία. Αγωνίστηκαν πάρα πολύ για τους δικηγόρους μιλάω και για τον κόσμο όλον που μας στήριξε όλα αυτά τα χρόνια να ναι καλά».

Δείτε επίσης: Δάκρυα χαράς από τη Μάγδα Φύσσα μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή

Παπαδάκης: Η απόφαση απέρριψε το παραμύθι της οργανωμένης κλάψας

Από την πλευρά του ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων ψαράδων τόνισε πως αυτή η δίκη θα μείνει στην ιστορία «γιατί απέρριψε όλο το παραμύθι της οργανωμένης κλάψας των προηγούμενων ημερών και τις προσπάθειες παρέλκυσης μέχρι και την τελευταία στιγμή από αρκετούς κατηγορούμενους και φυσικά δεν μάσησε τις παιδιάστικες δικαιολογίες». Τόνισε επίσης: «Φεύγουμε από τη δίκη με το κεφάλι ψηλά απέναντι στην ελληνική κοινωνία».

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η 22η Οκτωβρίου 2020 μένει στην ιστορία σαν μία ημέρα δικαιοσύνης. Είναι ημέρα που τελείωσε η δική της Χρυσής Αυγής μετά από 5,5 χρόνια και δύο μέρες και μετά από 465 συνεδριάσεις. Το δικαστήριο απέδωσε δικαιοσύνη και αποφάσισε για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης ανάλογα και δίκαια σύμφωνα με τη βάση των εγκλημάτων σύμφωνα με την επικινδυνότητα των δραστών σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση που έκρινε 50 κατηγορούμενους ένοχους για εγκληματική οργάνωση. Η προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού και νομιμοποίησης της ναζιστικής εγκληματικής βίας δεν πέρασε στην Ελλάδα γιατί το δικαστήριο αυτό με την ισχυρή παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος έβαλε οριστική ταφόπετρα.

Η σημερινή δίκη μένει στην ιστορία γιατί απέρριψε όλο το παραμύθι της οργανωμένης κλάψας των προηγούμενων ημερών καί τις προσπάθειες παρέλκυσης μέχρι και την τελευταία στιγμή από αρκετούς κατηγορούμενους και φυσικά δεν μάσησε τις παιδιάστικες  δικαιολογίες. 

Φεύγουμε από τη δίκη με το κεφάλι ψηλά απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Απέναντι στη Μάγδα Φύσσα και τα θύματα της Χρυσής Αυγής και θυμίζουμε ότι υπάρχει μία σοβαρή εκκρεμότητα την οποία το δικαστήριο αυτό δεν ήταν αρμόδιο να λύσει γιατί είναι πλέον η ώρα να αποζημιωθούν και οικονομικά τα θύματα της Χρυσής Αυγής και οι οικογένειές τους με νομοθετική πράξη που θα τους απαλλάξει από την ανάγκη μιας νέας χρονοβόρας και πολυδάπανης προσφυγής στα αστικά δικαστήρια. Αυτό περιμένουμε να κάνουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα δείχνοντας τη συνέπειά τους στις αντιφασιστικές διακηρύξεις τους πλέον στην πράξη.

Καμπαγιάννης: Στο πρόσωπο του Φύσσα δικαιώθηκαν όλοι οι αντιφασίστες

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, υπογράμμισε πως στο πρόσωπο του Παύλου και της Μάγδας Φύσσα «δικαιώνονται όλοι οι αντιφασίστες και αντοφασίστριες που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη Χρυσή Αυγή».

Σημείωσε, δε ότι: «Θέλουμε να πούμε από εδώ ότι απέναντι στη Μάγδα Φύσσα είχαμε ένα μεγάλο χρέος, ένα μεγάλο καθήκον. Και αυτό το καθήκον θεωρούμε ότι το εκπληρώσαμε πρέπει πλέον να συμπορευτούμε με αυτή την οικογένεια και με τους εντολείς μας και στο Εφετείο προκειμένου να υπερασπιστούμε αυτή την απόφαση».

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

«Σήμερα είναι μία μέρα νίκης και είναι μία μέρα δικαίωσης. Είναι μία μέρα που μπορεί να κλαίμε αλλά κλαίμε από τη χαρά μας. Είναι μέρα δικαίωσης. Στο πρόσωπο του Παύλου Φύσσα και της Μάγδας Φύσσα δικαιώνονται όλοι οι αντιφασίστες και αντοφασίστριες που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη Χρυσή Αυγή στο πρόσωπο του Εμπαρακ Αμπουζιντ  και του Αντμάν Λουκμάν δικαιώνονται οι εκατοντάδες μετανάστες που χτυπήθηκαν μαχαιρώθηκαν ή ακόμα και δολοφονήθηκαν από τη ναζιστική οργάνωση. Στο πρόσωπο των κομμουνιστών συνδικαλιστών δικαιώνονται οι εργάτες και οι εργάτριες που βγάζουν το μεροκάματο τους και την ίδια στιγμή είναι μαχητές στις τάξεις τους, συνδικαλιστές και κομμουνιστές. Σήμερα δεν είναι μέρα που μπορούν να πανηγυρίζουν όψιμα εκείνοι που από το πολιτικό σύστημα ενίσχυσαν πολύπλευρα τη ναζιστική οργάνωση.

Είναι μέρα που εξακολουθούμε να ζητάμε δικαιοσύνη και ζητάμε να ξηλωθούν από τους κρατικούς μηχανισμούς όλοι εκείνοι που συνέργησαν και ενίσχυσαν στην εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής. Θέλουμε να πούμε από εδώ ότι απέναντι στη Μάγδα Φύσσα είχαμε ένα μεγάλο χρέος, ένα μεγάλο καθήκον. Και αυτό το καθήκον θεωρούμε ότι το εκπληρώσαμε πρέπει πλέον να συμπορευτούμε με αυτή την οικογένεια και με τους εντολείς μας και στο Εφετείο προκειμένου να υπερασπιστούμε αυτή την απόφαση.

Τα θύματα ζήτησαν δικαιοσύνη και έχουνε δικαίωμα να αποζημιωθούν και οικονομικά για τα όσα πέρασα χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση με την οποία να αντιμετωπίζει αυτό το αίτημά τους. Αφιερώνουμε αυτή τη νίκη στους εκατοντάδες και στους χιλιάδες ανθρώπους του αντιφασιστικού κινήματος που στάθηκαν απέναντι στη Χρυσή Αυγή αν δεν το είχαν κάνει η ιστορία αυτού του τόπου θα ήταν διαφορετική».

Μαλαγάρης: Δεν χρειάζεται επανάπαυση και εφησυχασμός

Στο μεταξύ, ο Μάνος Μαλαγάρης, που εκπροσωπούσε την ομάδα συνηγόρων των συνδικαλιστών κομμουνιστών του Πάμε, τόνισε πως Παρά τις χαμηλές ποινές οι οποίες επιβλήθηκαν από τους κατηγορουμένους το γεγονός ότι σήμερα οδηγούνται στη φυλακή αποτελεί μία Δικαίωση για τα θύματα των εγκληματικών ενεργειών της Χρυσής Αυγής» ενώ συνέχισε λέγοντας πως «αποτυπώνει την αίσθηση δικαίου για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας».

Ολόκληρη η δήλωσή του:

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου με την απόρριψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιτημάτων αναστολών των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, παρά και την προκλητική πρόταση της κυρίας εισαγγελέα, ανταποκρίνεται στη βαρύτητα των αδικημάτων για τα οποία καταδικάστηκαν και στη διαρκή εγκληματική δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

 Παρά τις χαμηλές ποινές οι οποίες επιβλήθηκαν από τους κατηγορουμένους το γεγονός ότι σήμερα οδηγούνται στη φυλακή αποτελεί μία Δικαίωση για τα θύματα των εγκληματικών ενεργειών της Χρυσής Αυγής και αποτυπώνει την αίσθηση δικαίου για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι δεν χρειάζεται καμία επανάπαυση κανένας εφησυχασμός καθώς οι συνθήκες που γεννούν και εκτρέφουν τέτοιου είδους ναζιστικά εγκληματικά μορφώματα είναι παρούσες και σήμερα».

Ο Παναγιώτης Σαπουντζάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ, ήταν πιο λακωνικός σχολιάζοντας: «Η απόφαση αυτή έχει διεθνή αντίκτυπο και είναι οδηγός για το διεθνές αντιφασιστικό κίνημα ενόψει της ανερχόμενης δράσης των φασιστών ναζιστικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο.

Παπαδοπούλου: Δικαίωση για όλα τα θύματα ναζιστικής βίας

Η Χρύσα Παπαδοπούλου δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής, ξεκαθάρισε πως «Είναι μία δικαίωση για την οικογένειά του Παύλου. Είναι μία Δικαίωση για όλα τα θύματα της ναζιστικής βίας στην Ελλάδα».

«Είναι μία πολύ σημαντική μέρα σήμερα μετά την απόφαση της 7 ης Οκτωβρίου 2020 όπου καταδίκασε το δικαστήριο την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για εγκληματική ώρα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Σήμερα ολοκληρώθηκε η απόφαση αυτή με την απόρριψη του αιτήματος αναστολής και την οδήγηση τους κατευθείαν στις φυλακές. Είναι μία δικαίωση για την οικογένειά του Παύλου. Είναι μία Δικαίωση για όλα τα θύματα της ναζιστικής βίας στην Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ συγκινητικές στιγμές και θέλω να πω ότι η οικογένεια του Παύλου αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή ποιο ήταν το διακύβευμα αυτής της δίκης. Το διακύβευμα αυτής της δίκης δεν ήταν μόνο η ποινική καταδίκη του δολοφόνου του Ρουπακιά. Ήταν η ποινική καταδίκη αυτόν που εκπαίδευσαν και όπλισαν το χέρι του Ρουπακιά. Και με τη σημερινή του απόφαση το δικαστήριο απένειμε δικαιοσύνη. Δεν έχει τελειώσει ο αγώνας ούτε μέσω της στα δικαστήρια έξω από τα δικαστήρια. Θα έχουμε το εφετείο όπου θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί και βεβαίως όπως έχουμε πει πολλές φορές με μία δικαστική απόφαση δεν τελειώνουμε με το ναζισμό. Το θέμα πέρνα στα χέρια της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τομπατζόγλου: Τίποτα δεν έχει τελειώσει

Η Ελευθερία Τομπατζόγλου, συνήγορος πολιτικής αγωγής οικογένειας Φύσσα, είπε πως τίποτα ακόμα δεν έχει τελειώσει καθώς υπάρχει ακόμα ο δεύτερος βαθμός.

«Με τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου και τη μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση, στην πλειονότητα των κατηγορουμένων, ολοκληρώθηκε η μεγάλη νίκη που είχε ξεκινήσει με την καταδίκη τους στις 7 Οκτώβρη. Πεντέμισι χρόνια δόθηκε μία μάχη για να αποδείξουμε το αυτονόητο. Μία μάχη για να δικαιωθεί το αίμα του Παύλου και των υπόλοιπων θυμάτων της Χρυσής Αυγής και από δω και πέρα συνεχίζουμε. Υπάρχει δεύτερος βαθμός. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας θα συνεχιστεί η επικοινωνία ο καθένας από το μετερίζι του. Το θέμα είναι ότι επιτέλους αυτό το φωνάζουν τα θύματα της Χρυσής Αυγής επί δεκαετίες επισφραγίστηκε πλέον και θεσμικά», δήλωσε.

Τζέλης: Συνεχίζεται ο αγώνας

Τέλος, ο Ανδρέας Τζέλης, επίσης συνήγορος πολιτικής αγωγής, τόνισε: «Σήμερα ολοκληρώθηκε ότι ξεκίνησε την 7η Οκτωβρίου. Οι Χρυσαυγίτες, οι δολοφόνοι έλαβαν αυτό τους αντιστοιχούσε σαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής και αυτοί που εκπαίδευσαν δολοφόνους για να βγουν στις γειτονιές της Αθήνας είναι στη φυλακή. Συνεχίζεται ο αγώνας».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.