Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι λεπτομέρειες της σημερινής διαδικασίας - Μια απόφαση... χωρίς ωράριο

Η δίκη-μαραθώνιος της Χρυσής Αυγής ολοκληρώνεται σήμερα ύστερα από πεντέμισι χρόνια και 453 δικασίμους. Το πολυαναμενόμενο «σφύριγμα της λήξης» όμως, το οποίο θα γίνει μέσα από την ανακοίνωση της απόφασης από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη, δεν είναι τόσο απλό όσο μπορεί κάποιος χωρίς δικαστική εμπειρία να νομίζει.

Η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να ανέβει στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης με τη Μαρία Λεπενιώτη να ανακοινώνει την απόφαση που έχει ληφθεί στις διασκέψεις του δικαστηρίου.

Η ανάγνωση της απόφασης

Το δικαστήριο πιθανότατα θα αναγνώσει την απόφασή του επί της ενοχής για κάθε υπόθεση ξεχωριστά με πρώτη τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεύτερη την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τρίτη την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ.

Στη συνέχεια, θα αναγνώσει την απόφασή του για το μείζον ζήτημα αυτής της δίκης, δηλαδή το αν η Χρυσή Αυγή αποτελεί ή όχι «εγκληματική οργάνωση».

Αν η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (αφορά 65 από τους 68 κατηγορούμενους) είναι καταδικαστική, τότε ίσως απαιτηθούν έως και τέσσερις δικάσιμοι για την έκδοση της απόφασης και των ποινών, καθώς η διαδικασία της κρίσης επί των ελαφρυντικών είναι μακρά.

Αντιθέτως αν υπάρξει αθωωτική απόφαση για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, τότε υπάρχουν δύο τινά: Σε περίπτωση που η απόφαση έχει ληφθεί ομόφωνα, τότε θεωρείται τελεσίδικη και κανείς δεν δικαιούται να την προσβάλλει. Αν όμως η απόφαση ληφθεί πλειοψηφικά (ψήφοι 2 προς 1), τότε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών δικαιούται (δεν υποχρεούται) να ασκήσει έφεση εντός 10 ημερών αυτεπαγγέλτως ή ύστερα από αίτημα της Πολιτικής Αγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι ο πολύ μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων, καθώς και ποικιλία κατηγοριών που αντιμετωπίζουν περιπλέκει αρκετά τη διαδικασία, αφού ακόμη και οι κατηγορούμενοι για ένταξη ή/και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αντιμετωπίζουν και άλλες ελαφρύτερες κατηγορίες (απλή/διακεκριμένη οπλοκατοχή, κατοχή πυρομαχικών κλπ.)

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διαδικασία πριν καταλήξει το δικαστήριο στις ποινές είναι μεγάλη, καθώς θα πρέπει να παρεμβληθούν οι επιμέρους συζητήσεις για τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί της ενοχής, θα λάβει τον λόγο η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, όσων κρίνονται ένοχοι, για να αιτηθεί την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Πιο αναλυτικά την ανακοίνωση της απόφασης στις περιπτώσεις καταδίκης των κατηγορουμένων ακολουθούν τα εξής στάδια:

- Αγορεύσεις της υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά

- Εισαγγελική πρόταση για τα ελαφρυντικά

- Δευτερολογία υπεράσπισης για ελαφρυντικά

- Απόφαση δικαστηρίου για ελαφρυντικά

Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδιασία για την απόφαση επί των ποινών των κατηγορουμένων που έχουν κριθεί ένοχοι. Συγκεκριμένα:

- Εισαγγελική πρόταση για ποινές

- Αγορεύσεις υπεράσπισης για ποινές

- Απόφαση δικαστηρίου για ποινές

Ακολουθεί η εισαγγελική πρόταση για την ανασταλτική δύναμη της Έφεσης:

- Εισαγγελική πρόταση για ανασταλτική δύναμη της έφεσης

- Αγορεύσεις υπεράσπισης

- Απόφαση δικαστηρίου

Τέλος, της λύσης της συνεδρίασης προηγούνται οι επιμέρους αποφάσεις για τα παρεμπίτοντα ζητήματα (κατασχεθέντα, εγγυήσεις, έξοδα κλπ.).

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η σημερινή κρίσιμη ημέρα, είναι απλώς η αρχή του τέλους για τη δίκη των ναζιστών της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορία που δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μακρά αυτή διαδικασίας που περιγράφηκε παραπάνω οδηγεί το δικαστήριο στην απόφαση να συνεδριάζει ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ κάθε ημέρα, ώστε κάθε ενότητα της διαδικασίας να μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε μία δικάσιμο... χωρίς ωράριο.

Μέσα από το documentonews.gr και το koutipandoras.gr θα δημοσιεύονται άμεσα όλες οι εξελίξεις που θα λάβουν χώρα σήμερα στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, σε μια πραγματικά ιστορική ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.