Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στάσης της Οικονόμου – Η σχέση με την περίπτωση Κορκονέα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι σηματοδοτεί η αλλαγή στάσης της Οικονόμου – Η σχέση με την περίπτωση Κορκονέα

Η εισαγγελέας στην δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου άλλαξε την αρχική της πρόταση περί ελαφρυντικών μετά τα νέα αιτήματα των συνηγόρων υπεράσπισης, που ζητούσαν να αναγνωριστεί και στους εντολείς τους το ελαφρυντικό της διάταξης 187, παρ. 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα για τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα και για όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη για εγκληματική οργάνωση αλλά δεν συνδέονται με συγκεκριμένη κακουργηματική πράξη. Η ίδια δεν δέχτηκε το ίδιο ελαφρυντικό να δοθεί και σε όσους έχουν καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το σκεπτικό ότι το ελαφρυντικό του σύννομου βίου δίνεται αυτόματα στους καταδικασθέντες με τον νέο ποινικό κώδικα έχει απολύτως αμφισβητηθεί μετά και το «σπάσιμο» των ισοβίων του δολοφόνου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, το οποίο οδήγησε σε αναίρεση από τον ίδιο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σε σχέση με την αναγνώρισή του, Βασίλη Πλιώτα. Όπως είχε επισημάνει στην αναίρεση του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας το δικαστήριο που «έσπασε» με το ελαφρυντικό τα ισόβια στον Επ.Κορκονέα, δεν είχε λάβει υπόψη του: «Περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν την δολοφονία.

Αρχικά η Α. Οικονόμου είχε ζητήσει να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο για τους στους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές Ευστάθιο Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο. Για τους υπολοίπους είχε ζητήσει την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.

Η εισαγγελέας δικαιολόγησε την εισήγηση της , που είναι κόντρα στην πρόταση που είχε κάνει να μην καταδικαστεί κανείς για εγκληματική οργάνωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήταν αντιφατικό από τη μια να αναγνωρίζουμε πως στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και του κοινωνικού συνόλου και από την άλλη να τους χορηγούμε ελαφρυντικά»

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω ελαφρυντικό που εν τέλει εισηγήθηκε να αναγνωρισθεί η εισαγγελέας δεν αφορά τους 7 πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και άλλους κατηγορούμενους όπως είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οι καταδικασθέντες για επιθέσεις σε Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter