Δίκη Χρυσής Αυγής: Το ακροδεξιό κρεσέντο Μιχαλόλια και η απολογητική στάση της Εισαγγελέα – Τη Δευτέρα η απόφαση επί των ελαφρυντικών

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το ακροδεξιό κρεσέντο Μιχαλόλια και η απολογητική στάση της Εισαγγελέα – Τη Δευτέρα η απόφαση επί των ελαφρυντικών

Μετά από μια πολύωρη διαδικασία το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέκοψε για να συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, που αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση επί των ελαφρυντικών και να ξεκινήσει η διαδικασία επί των ποινών, μία απόφαση εξαιρετικά μεγάλης σημασίας αφού πρόκειται να διαμορφώσει το ύψος των ποιών που θα επιβληθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ποινές διαμορφώνονται ως εξής:

  • Για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: 5-15 έτη (με ελαφρυντικό: 2-8)
  • Για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση: 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-6)

Υπενθυμίζεται πως η ποινή από 3 έτη και κάτω έχει αυτόματα ανασταλτικό χαρακτήρα, κάτι που θα κρατούσε τους ναζί της Χρυσής Αυγής εκτός φυλακής.

Διαβάστε επίσης: Δίκη Χρυσής Αυγής: Διέκοψε το δικαστήριο για τη Δευτέρα

Η απολογητική στάση της Εισαγγελέα

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με παρέμβαση της Εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου.

Πριν ακόμη ξεκινήσουν τις δευτερολογίες τους οι εναπομείναντες συνήγοροι υπεράσπισης, η κ. Οικονόμου ζήτησε να παρέμβει, με σκοπό, όπως αποδείχθηκε, να δικαιολογήσει τη χθεσινή της στάση που δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά τους περισσότερους κατηγορούμενους.

«Θέλω να τοποθετηθώ: Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχθηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους υπεράσπισης, λέγοντας η πρότασή μου ήταν επιλεκτική και κατηγορώντας με για αλλαγή πλεύσεως λόγω της πίεσης που υπάρχει. Για να μην υπάρχουν σκιές ξεκαθαρίζω ότι παραμένω πιστή στην πρόταση που είχα κάνει επί της απόφασης», δήλωσε η κ. Οικονόμου, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι ακόμη πιστεύει πως η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, αλλά και οι συμμετέχοντες στις επιθέσεις σε Φύσσα, Αιγύπτιους και ΠΑΜΕ -πλην του Ρουπακιά-, θα έπρεπε να αθωωθούν.

Η κ. Οικονόμου συνέχισε ωστόσο, δικαιολογώντας περαιτέρω τη θέση της, τονίζοντας ότι «ο εισαγγελέας οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση του δικαστηρίου και να προτείνει ελαφρυντικά με βάση αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη να προτείνω με βάση τις κατηγορίες που δέχτηκε ως αληθείς το δικαστήριο».

Το ακροδεξιό παραλήρημα του συνήγορου Μιχαλολιάκου

Κατά τη δευτερολογία του ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου προχώρησε σε ένα αδιανόητο ακροδεξιό παραλήρημα, επικαλέστηκε την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου η οποία με τη σειρά της το πρωί της Παρασκευής έδωσε διαπιστευτήρια στην υπεράσπιση.

«Για να μην υπάρχουν σκιές ξεκαθαρίζω ότι παραμένω πιστή στην πρόταση που είχα κάνει επί της απόφασης», δήλωσε η κ. Οικονόμου, ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι ακόμη πιστεύει πως η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, αλλά και οι συμμετέχοντες στις επιθέσεις σε Φύσσα, Αιγύπτιους και ΠΑΜΕ – πλην του Ρουπακιά -, θα έπρεπε να αθωωθούν.

Συγκεκριμένα ο Τάκης Μιχαλόλιας ανέφερε: «Δικάστηκε ο κύριος Μιχαλολιάκος ως ναζιστής ή για ποινικά αδικήματα; Για να καταλάβετε πώς αντιλαμβάνονται την κρίση σας. Αυτή η δικη αντιμετωπίζεται ως πολιτική δίκη. Εγινε κατ’ επίφαση η δίκη, το μόνο που μπορούν να του προσάψουν είναι η διαφορετική ιδεολογία. Δεν μπορούν να του προσάψουν τίποτα. Η εισαγγελέας κατέρριψε όλες τις κατηγορίες. Στον κύριο Μιχαλολιάκο δεν έχουν να του προσάψουν καμία ποινική ενέργεια. Περιμένω να δω το σκεπτικό της απόφασή σας. Τη στιγμή που η εισαγγελέας κι σήμερα επέμεινε στην πρότασή της, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προτείνει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου».

«Η διαδρομή του συνάδει με πολιτικό αρχηγό, πατέρα, συγγραφέα, όσο και αν τον λοιδορούν» κατέληξε ο συνήγορος υπεράσπισης, ζητώντας την αναγνώριση τεσσάρων ελαφρυντικών.

Παράλληλα φρόντισε να εξαπολύσει τα ακροδεξιά του βέλη, σημειώνοντας ότι «η Δημοκρατία στην Ελλάδα κινδύνευσε μόνο μία φορά. Από το ΚΚΕ. Όταν ορισμένοι περήφανοι Έλληνες, την προστάτευσαν. Δε φτάνει ότι ήρθε στην αίθουσα ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά βγήκε και στον κ. Μπογιόπουλο και ζήτησε να τιμωρηθεί η εισαγγελέας»

Αναφερόμενος στη μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο η οποία αριθμούσε περί τις 60.000 κόσμου, έκανε λόγο για «περιθωριακές ομάδες, ΛΟΑΤΚΙ και αναρχικούς που καίνε την Αθήνα» και οι οποίοι «μαζεύτηκαν έξω από το Εφετείο για να επιβάλουν την κρίση τους».

Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην πρωτοβουλία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και το μήνυμα «Δεν είναι αθώοι» που έστειλαν από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, αναφέροντας ότι «Είδαμε κάποιους γραφικούς βουλευτές να γράφουν σε χαρτιά «δεν είναι αθώοι». Πόσο πιο γελοίοι θα μπορούσαν να γίνουν;».

Στο δικαστήριο σήμερα έδωσαν το παρών οι καταδικασθέντες για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση Άγγος, Μιχάλαρος, Καλαρίτης, Χρυσαφίτης, Ν. Τσορβάς, Θ. Τσορβάς, Τσαλίκης, αλλά και ο Καστρινός, που έχει καταδικαστεί για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ και για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Τα επόμενα στάδια

Η διαδικασία μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης του δικαστηρίου έχει πάντως αρκετά ακόμη στάδια μέχρι να ολοκληρωθεί. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το απόγευμα της Παρασκευής ολοκληρώθηκαν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης επί των ελαφρυντικών.

Από τη Δευτέρα τα στάδια που ακολουθούν είναι τα εξής:

Πιο αναλυτικά την ανακοίνωση της απόφασης στις περιπτώσεις καταδίκης των κατηγορουμένων ακολουθούν τα εξής στάδια:

  • Εισαγγελική πρόταση για τα ελαφρυντικά
  • Δευτερολογία υπεράσπισης για ελαφρυντικά
  • Απόφαση δικαστηρίου για ελαφρυντικά

Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία για την απόφαση επί των ποινών των κατηγορουμένων που έχουν κριθεί ένοχοι. Συγκεκριμένα:

  • Εισαγγελική πρόταση για ποινές
  • Αγορεύσεις υπεράσπισης για ποινές
  • Απόφαση δικαστηρίου για ποινές

Ακολουθεί η εισαγγελική πρόταση για την ανασταλτική δύναμη της Έφεσης:

  • Εισαγγελική πρόταση για ανασταλτική δύναμη της έφεσης
  • Αγορεύσεις υπεράσπισης
  • Απόφαση δικαστηρίου

Τέλος, της λύσης της συνεδρίασης προηγούνται οι επιμέρους αποφάσεις για τα παρεμπίτοντα ζητήματα (κατασχεθέντα, εγγυήσεις, έξοδα κλπ.).

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η σημερινή κρίσιμη ημέρα, είναι απλώς η αρχή του τέλους για τη δίκη των ναζιστών της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορία που δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μακρά αυτή διαδικασίας που περιγράφηκε παραπάνω οδηγεί το δικαστήριο στην απόφαση να συνεδριάζει ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ κάθε ημέρα, ώστε κάθε ενότητα της διαδικασίας να μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε μία δικάσιμο… χωρίς ωράριο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter