Δίκη Χρυσής Αυγής: Ξεκινά σήμερα η ύστατη προσπάθεια άμυνας των χρυσαυγιτών για αναστολές στις ποινές

Σήμερα στις 10.00 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει η «μάχη» για το κρίσιμο ζήτημα της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αφού η χθεσινή διαδικασία διακόπηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση των οριστικών ποινών των κατηγορούμενων.

Το δικαστήριο θα συνεδριάσει αρχίζοντας με την εισαγγελική πρόταση επί των αναστολών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Σε μία τελευταία προσπάθεια να διασώσουν τους εντολείς τους από την έκτιση της ποινής που τους επέβαλε χθες το δικαστήριο, αναμένεται να προσέλθουν με μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η παραμονή των καταδικασθέντων εκτός φυλακής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Μάλιστα, η αρχή έγινε ήδη από χθες, αφού λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία το δικαστήριο επέτρεψε κατ’ εξαίρεση την εξέταση μιας μάρτυρα υπέρ του Ιωάννη Άγγου, επειδή βρισκόταν ήδη στο δικαστήριο και δεν είχε τη δυνατότητα να προσέλθει στη σημερινή διαδικασία.

Η αδελφή της συζύγου του Ιωάννη Άγγου, κ. Μπαξεβανάκη, δήλωσε στο δικαστήριο ότι αν ο Ιωάννης Άγγος μπει φυλακή «έστω και για μια ημέρα θα καταστραφεί η οικογένεια». «Έχει ένα άρρωστο παιδί. Είναι δουλευταράς, κάνει ακόμη και δύο μεροκάματα τη μέρα. Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει η αδελφή μου. Το στεγαστικό δάνειο ξεπερνά τα 40.000. Τον αγαπάμε πάρα πολύ. Θα είναι μεγάλο έγκλημα στην οικογένεια αν πάει έστω και μια μέρα στη φυλακή», δήλωσε στο δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν οι μάρτυρες υπεράσπισης είναι πολλοί, είναι σαφές ότι η διαδικασία της λήψης απόφασης επί των αναστολών θα διαρκέσει περισσότερο από τον αρχικά υπολογισμένο χρόνο, αφού θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τον χρόνο που θα χρειαστεί για αγορεύσεις συνηγόρων, εισαγγελική πρόταση και ανακοίνωση απόφασης.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν χθες

Πολλά έχουν ειπωθεί από χθες σχετικά με τον βαθμό αυστηρότητας του δικαστηρίου στο κρίσιμο στάδιο της επιβολής και της επιμέτρησης ποινών που ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα. Παρά το γεγονός ότι οι ποινές κινούνται κοντά στα ανώτατα όρια που προβλέπει ο νόμος για τα συγκεκριμένα αδικήματα, δεν είναι εύκολο να παραγνωριστεί ότι οι οριστικές ποινές κινήθηκαν ως επί το πλείστον σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προέβλεπε η εισαγγελική πρόταση. Ωστόσο, το κρίσιμο ζητούμενο παραμένει (όπως και σε κάθε ποινική δίκη όπου κρίνονται ένοχοι οι κατηγορούμενοι) το εάν θα δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεση.

Χθες, ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς καταδικάστηκε με την βαρύτατη ποινή της δίκης, καθώς πλέον αντιμετωπίζει οριστικά την ισόβια κάθειρξη και 14 επιπλέον χρόνια στη φυλακή.

Τις αμέσως μετά υψηλότερες ποινές συγκέντρωσαν τα ηγετικά στελέχη που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (και κάποιοι και για άλλα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα) με πρώτο τον Γιάννη Λαγό με ποινή κάθειρξης 13 χρόνια και 8 μήνες (μετά από συγχώνευση ποινών καθώς κρίθηκε ένοχος και για δύο ακόμα παράνομες πράξεις). Ακολουθούν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής με ποινή 13 χρόνια και 6 μήνες, Χρήστος Παππάς με ποινή 13 έτη και 3 μήνες, Ηλίας Παναγιώταρος με ποινή 13 έτη, ενώ ακολουθούν οι σκληροί πυρηνάρχες και συγκεκριμένα ο πυρηνάρχης Περάματος, Τάσος Πανταζής με 10 έτη και 24 μήνες και ο πυρηνάρχης Νίκαιας Γιώργος Πατέλης με ποινή 10 έτη και 2 μήνες. Την ίδια ποινή με τον τελευταίο έχει και ο συνεργός στη δολοφονία Φύσσα ,Ιωάννης Καζαντζόγλου, ενώ τέλος ακολουθεί ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Αρτέμης Ματθαιόπουλος με ποινή που 10 έτη κάθειρξη.

Υψηλές ποινές αποδόθηκαν και στους περισσότερους από τους καταδικασμένους για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα με τους Ι. Άγγο και Α. Μιχάλαρο να συγκεντρώνουν 9 έτη και 2 μήνες, τους Γ. Σταμπέλο, Λ. Τσαλίκη, Αθ. Τσορβά και Ν. Τσόρβα με ποινή 9 έτη.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής με ποινή 7 ετών καταδικάστηκαν οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, με ποινή 6 ετών οι Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Δημήτρης Κουκούτσης, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μίχος, με 5 έτη και έξι μήνες ο Ευστάθιος Μπούκουρας ενώ στους Μιχάλη Αρβανίτη και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 5 έτη.

Αναλυτικά όλες οι ποινές που επιβλήθηκαν κατά τη χθεσινή διαδικασία έχουν ως εξής:

Διευθυντήριο

Νίκος Μιχαλολιάκος 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Ιωάννης Λαγός 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες

Ηλίας Κασιδιάρης 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Γιώργος Γερμενής 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Χρήστος Παππάς 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες

Ηλίας Παναγιώταρος 13 έτη κάθειρξη

Αρτέμης Ματθαιόπουλος 10 έτη κάθειρξη

Πρώην Βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικό

Παναγιώτης Ηλιόπουλος 7 έτη

Νίκος Κούζηλος 7 έτη

Ελένη Ζαρούλια 6 έτη

Πολύβιος Ζησιμόπουλος 6 έτη

Αντώνης Γρέγο 6 έτη

Δημήτρης Κουκούτσης 6 έτη

Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης 6 έτη

Πρώην βουλευτές για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με ελαφρυντικό

Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος 5 έτη κάθειρξη

Μιχάλης Αρβανίτης 5 έτη κάθειρξη

Ευστάθιος Μπούκουρας 5 έτη κάθειρξη και 6 μήνες

Νίκος Μίχος 6 έτη κάθειρξη

--------------

Ανθρωποκτονία Φύσσα

Γιώργος Ρουπακιάς Ισόβια και 14 έτη

Ιωάννης Άγγος: 9 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Αναδιώτης Αναστάσιος: 7 έτη

Δήμου Γιώργος: 7 έτη

Καζαντζόγλου Ιω. 10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Καλαρίτης Ελπιδοφόρος 9 έτη κάθειρξη

Κομιανός Ιω. 9 έτη κάθειρξη

Κορκοβίλης Κων. 9 έτη κάθειρξη

Μιχάλαρος Αν. 9 έτη κάθειρξης και 2 μήνες

Πατέλης Γιώργος, Πυρηνάρχης Νίκαιας 10 έτη κάθειρξη και 2 μήνες

Σαντοριναίος Στ. Για παράνομη Οπλοφορία 2 χρόνια και χρηματική ποινή 2000 ευρώ αναστολή επι τριετία

Σκάλκος Γ. 7 έτη κάθειρξη

Σταμπέλος Γ. 9 έτη κάθειρξη

Τσακανίκας Γ. 6 έτη

Τσαλίκης Λέων 9 έτη κάθειρξης

Τσόρβας Αθ. 9 έτη κάθειρξης

Τσόρβας Νικ. 9 έτη κάθειρξης

Χρυσαφίτης Αρ. 7 έτη κάθειρξης

Υπόθεση Αιγύπτιων Αλιεργατών

Αγριογιάννης Δημ. 7 έτη κάθειρξης

Ευγενικός Μάρκος 7 έτη κάθειρξης

Θωμάς Μαρίας 7 έτη κάθειρξης

Κων. Παπαδόπουλος 7 έτη κάθειρξης

Ανταστ. Πανταζής Πυρηνάρχης περάματος 10 έτη και 24 μήνες

Υπόθεση ΠΑΜΕ

Κυριάκος Αντωνακόπουλος 3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ ημερησίως

Καστρινός Ιω. 3 έτη κάθειρξης και 6 μήνες και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ Ημερησίως

Αντώνης Χατζηδάκης 6 έτη και μετατροπή σε χρηματική προς 5 ευρώ Ημερησίως

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Νικ. Αποστόλου 7 έτη κάθειρξη

Αριστ. Δασκαλάκης 5 χρόνια κάθειρξη

Λιακοπουλος Διον. 6 έτη κάθειρξη

Μπαρέκας Θωμάς 6 έτη κάθειρξης και 2 μήνες

Νικ. Παπαβασιλείου 6 έτη

Βενετία Πόπορη 7 έτη κάθειρξη και 4 μήνες

Βας. Σιατούνης 6 ετη κάθειρξη

Χρ. Στεργιοπουλος 6 ετη κάθειρξη

Αθ. Στράτος 6 χρόνια κάθειρξη

Γ. Τσακανίκας 6 έτη κάθειρξη

——-

Μικελάτου Μαργαρίτα 2 χρόνια με τριετή αναστολή

Θεοδ. Στέφας 17 μήνες με τριετή αναστολή

Θεώνη Σκαρπελη 1 έτος φυλάκιση και 1.000 ευρώ με τριετή αναστολή

Αναστάσιος Χιλιος 2 έτη και 2.000 χρηματική ποινή μετατροπή προς 5 ευρώ ημερησίως

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.