Δίκη Αλέν Γκρισέ: Ο δικαστής πρότεινε ποινή φυλάκισης για το γάλλο υπουργό

Δίκη Αλέν Γκρισέ: Ο δικαστής πρότεινε ποινή φυλάκισης για το γάλλο υπουργό

Η γαλλική Δικαιοσύνη πρότεινε ποινή 10 με 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή για τον υπουργό Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Αλέν Γκρισέ. Ο Γκρισέ κατηγορείται για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων στη δήλωσή του. Ο εισαγγελέας πρότεινε επίσης μια τριετής ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση. Επιπλέον, ο δικαστής του επέβαλε πρόστιμο. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που προτείνεται ποινή για εν ενεργεία υπουργό.

Ο Γκρισέ κατηγορείται ότι δεν δήλωσε ορθά την περιουσιακή του κατάσταση στην Ανώτατη Αρχή για την Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή (HATVP), όπως προβλέπεται από το νόμο. Ο Γκρισέ δεν δήλωσε τη συμμετοχή του σε σχέδιο αποταμίευσης, αξίας 171.000 ευρώ. Το HATVP είχε λάβει νομικά μέτρα το Νοέμβριο του 2020, όταν και παρατηρήθηκε η παράλειψη του Γκρισέ. Ο υπουργός επικαλέστηκε άγνοια επί των οικονομικών και ότι τον συμβούλεψαν λάθος, πράγμα που δεν έπεισε το δικαστήριο.

Τα κεφάλαια προέρχονται από το γραφείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνιών, Επαγγελμάτων και Υπηρεσιών του Βορρά, το οποίο το 2019 είχε εμπιστευτεί περίπου 130.000 ευρώ στον Γκρισέ, τον τότε πρόεδρό του, για να τα τοποθετήσει στο σχέδιο αποταμίευσης μετοχών του. Σύμφωνα με τον Γκρισέ, ο σκοπός της επένδυσης ήταν να αυξηθεί αυτό το ποσό. Όμως, για το HATVP, η παράλειψη δήλωσης αποσκοπούσε ουσιαστικά «στην αποτροπή της αποκάλυψης γεγονότων που μπορούν να αποκτήσουν την ποινική ιδιότητα της παραβίασης της εμπιστοσύνης». Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 8 Δεκεμβρίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter