Δίκη Άλκη: Οι ισχυρισμοί, τα όπλα και ο… «ταξιτζής»

Δίκη Άλκη: Οι ισχυρισμοί, τα όπλα και ο… «ταξιτζής»

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, συνεχίστηκε η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και την επίθεση στην παρέα του τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου στην περιοχή της Χαριλάου. Στη σημερινή δικάσιμο οι 20 και πλέον συνήγοροι των 12 κατηγορουμένων είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τους αυτοτελείς ισχυρισμούς τους, αφού οι εντολείς τους είχαν πρώτα τοποθετηθεί ως προς τις κατηγορίες. Παράλληλα ο συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας, Αλέξης Κούγιας, κατέθεσε δήλωση εκ μέρους της οικογένειας του Άλκη Καμπανού καθώς και των δυο φίλων του, θυμάτων της επίθεσης. 

Εκφώνηση μαρτύρων και δηλώσεις κατηγορουμένων

Η διαδικασία ξεκίνησε με την κλήρωση των ενόρκων και  εκφώνηση των 26 μαρτύρων της δίκης, καθώς και των μαρτύρων υπεράσπισης, 55 στο σύνολο, με τον έκτο κατηγορούμενο να εισφέρει 18 μάρτυρες υπεράσπισης. Αργότερα, σύμφωνα με τη διαδικασία, οι κατηγορούμενοι είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν ως προς τις κατηγορίες που τους αποδίδονται. Στο σημείο αυτό ένας δήλωσε ότι δε βρισκόταν εκεί (1ος), ενώ δυο αρκέστηκαν να δηλώσουν απλά ότι αρνούνται τις κατηγορίες (6ος, 7ος). Το σύνολο των κατηγορουμένων, πλην του 6ου και του 7ου κατηγορούμενου δήλωσαν τη λύπη τους για το συμβάν. Ο 10ος μάλιστα επέλεξε να ζητήσει συγγνώμη στην οικογένεια του Άλκη, και ζήτησε να τιμωρηθεί για αυτά που έκανε. Ο  9ος εξέφρασε τη θλίψη του προς την οικογένεια του Άλκη για το γεγονός ότι συμμετείχε στο περιστατικό. Ο 12ος ισχυρίστηκε ότι είχε απλά το ρόλο του «ταξιτζή».

Οι αυτοτελείς ισχυρισμοί των συνηγόρων υπεράσπισης

Οι συνήγοροι του κάθε κατηγορούμενου προέβησαν σε μια σειρά από ισχυρισμούς για κάθε έναν εντολέα τους. Οι ισχυρισμοί αυτοί αφορούσαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, τα όπλα που έφερε ο καθένας και πως αυτά σχετίζονται ή δε σχετίζονται με συγκεκριμένα θύματα. Ορισμένοι μάλιστα προσδιόρισαν τα όπλα που έφεραν και κατέδειξαν και ποια θύματα χτύπησαν με αυτά. Αναλυτικά ακολουθούν οι ισχυρισμοί όπως καταγράφηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου: 

Ο συνήγορος του πρώτου κατηγορούμενου αρνήθηκε την ανθρωποκτόνο πρόθεση και έκανε λόγο για σωματικές βλάβες, ως προς τα χτυπήματα στους φίλους του Άλκη. Για τον δεύτερο κατηγορούμενο ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχε δόλος, και ότι ενεπλάκη μόνο με τον Β. (φίλο του Άλκη). Για τον τρίτο κατηγορούμενο ο συνήγορος του ισχυρίστηκε ότι ήταν απλά παρών και δεν συμμετείχε. 

Ο συνήγορος του τέταρτου κατηγορουμένου είχε έναν μακρύ ισχυρισμό στον οποίο αναφέρει ότι κατά το χρόνο της επίθεσης ο εντολέας του καταδίωξε τους δυο φίλους του Άλκη που αποχώρησαν. 

Για τον πέμπτο κατηγορούμενο ο συνήγορος του ανέφερε συνοπτικά ότι ήταν παρών, και η διάρκεια παρουσίας του είναι 30’’, ενώ ισχυρίστηκε ότι προκύπτει από βίντεο ότι δεν κρατά κάτι. Αναφερόμενη στο ίδιο βίντεο η συνήγορος του έκτου ισχυρίστηκε ότι προκύπτει ότι ο εντολέας της δεν απομακρύνεται από το αμάξι παρά μόνο για 5’’, ενώ τόνισε ότι δε βρέθηκε γενετικό του υλικό. Ο συνήγορος του έβδομου αρκέστηκε να δηλώσει ότι δεν χτύπησε οποιονδήποτε. Ο συνήγορος του όγδοου έκανε λόγο για απόλυτη άρνηση για τη δολοφονία και για την απόπειρα δολοφονίας του Κ., φίλου του Άλκη, και κατέθεσε αίτημα για προβολή των βίντεο κατά την εξέταση των μαρτύρων αστυνομικών. Ο συνήγορος του ένατου κατηγορουμένου πριν προβεί στους ισχυρισμούς του έκανε μια σαφή δήλωση: 

«Αυτό που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν είμαστε εδώ για να μαγειρέψουμε. Στη μνήμη των γονιών και των ανθρώπων θέλουμε να βγει η πραγματική αλήθεια. Πρέπει να υπάρξει σε βάθος εξέταση των στοιχείων, να τα μελετήσουμε και να τα κοιτάξουμε. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του για εκείνη τη μοιραία νύχτα». 

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι ο εντολέας του είχε ενεργή συμμετοχή αλλά δεν είχε επαφή με τον Άλκη, αλλά με τους υπόλοιπους. Τέλος, για το μαχαίρι τύπου karambit που έχει ομολογήσει ότι έφερε τόνισε ότι το όπλο αυτό φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα [έχει καμπυλωτό σχήμα], και το όπλο δεν έφερε δαχτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό. 

Ο συνήγορος του δέκατου δήλωσε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Άλκη και στους δυο παθόντες, και ότι δεν προσπαθεί να αποσβήσει καμία ευθύνη. Ανέφερε επίσης ότι ο εντολέας του έφερε το δρεπάνι, και όντως κατάφερε χτύπημα στον Κ., αλλά από την ιατροδικαστική προκύπτει ότι κανένα άλλο από τα χτυπήματα που δέχθηκαν οι υπόλοιποι δυο δεν είναι από δρεπάνι, και ως εκ τούτου ισχυρίζεται ότι δεν είχε καμία επαφή μαζί τους (Άλκη και Β.). Για τον εντέκατο που επίσης εκπροσωπεί ισχυρίστηκε ότι τέλεσε μόνο το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης κρατώντας ένα ξύλινο στειλιάρι και χτυπώντας τον Β. 

Ο συνήγορος του δωδέκατου κατηγορούμενου στάθηκε στην αυτεπάγγελτη έκθεση πραγματογνωμοσύνης για το στίγμα που έδινε το GPS στο αμάξι του εντολέα του, ισχυριζόμενος ότι δεν βγήκε από αυτό, καθώς ανέφερε ότι προκύπτει πως αυτό κινούταν. Τέλος, η υπεράσπιση του δωδέκατου εισέφερε στο δικαστήριο μακέτα από το χώρο του εγκλήματος επιθυμώντας να τη χρησιμοποιεί κατά την εξέταση των μαρτύρων. 

Καταθέτει αύριο θύμα της επίθεσης και φίλος του Άλκη

Η δίκη συνεχίζεται αύριο στις 10:15, με τον Α.Β. φίλο του Άλκη και θύμα της επίθεσης να καταθέτει πρώτος. Η κατάθεση του πρόκειται να είναι παραστατική και καθοριστική καθώς είναι το μόνο άτομο που παρέμεινε στο σημείο μέχρι το τέλος μαζί με τον Άλκη, δεχόμενο πολλαπλά χτυπήματα, μέχρι που λιποθύμησε καθώς δέχθηκε χτύπημα με στειλιάρι στο κεφάλι. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter