Δίκη δολοφονίας Άλκη: Τι προέκυψε από τα βίντεο και τα τηλέφωνα

Δίκη δολοφονίας Άλκη: Τι προέκυψε από τα βίντεο και τα τηλέφωνα
Φωτογραφία: Screenshot/ ΕΡΤ

Κατά την πέμπτη δικάσιμο στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού κατέθεσαν δυο μάρτυρες αστυνομικοί. Ο πρώτος ήταν ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης που πρόλαβε τον Άλκη ζωντανό και παρομοίασε τον τόπο του εγκλήματος με «σφαγείο», καθώς το αίμα που χάθηκε υπολογίζετε στα τρία λίτρα. Ο δεύτερος ήταν άνδρας της ασφάλειας που υπηρετεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια στο τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής, σχημάτισε τη δικογραφία και παρουσίασε στο δικαστήριο αναλυτικά στοιχεία για τα βίντεο, τα τηλέφωνα και τη θέση των κατηγορουμένων.

Διαβάστε επίσης: Δίκη Άλκη: Οι ισχυρισμοί, τα όπλα και ο… «ταξιτζής»

Η καθοριστική σύλληψη του πρώτου κατηγορουμένου

Ο αστυνομικός του Ανθρωποκτονιών μίλησε αναλυτικά για το πως έφτασαν στον πρώτο κατηγορούμενο, τον οποίο κατάφεραν να συλλάβουν στη διαδικασία του αυτοφώρου, αλλά και σημαντικά στοιχεία που άντλησαν από το κινητό, τα βίντεο και τα ρούχα του.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οι αρχικές πληροφορίες ήταν πάρα πολλές. Υπήρχαν πληροφορίες ακόμη και από οπαδούς που έχουν γνωστούς αστυνομικούς. Μας ήρθαν πληροφορίες που κατονόμαζαν τον πρώτο κατηγορούμενο, και μας είπαν από το Αθλητικής Βίας ότι γνωρίζουν ότι έχει ένα λευκό Citroen. Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά έμοιαζαν με το αμάξι, και μετά αποφασίστηκε να προσαχθεί. Ο ίδιος δε λέει τίποτε στην αρχή και ζητάει δικηγόρο. Την Παρασκευή αποφάσισε να μας πει τα ονόματα όλων, και μας είπε σε ποια σημεία καθόταν στα αμάξια».

Διαβάστε επίσης: Άλκης Καμπανός: Τι είπαν οι δύο φίλοι του για τη δολοφονία του – Το χτύπημα με το δρεπάνι και το λευκό Citroen

Στη συνέχεια ο αστυνομικός αναφέρθηκε σε πολύτιμα στοιχεία της έρευνας που οδήγησαν στην ταυτοποίηση του, αλλά και στη σύνδεση του με το σύνδεσμο του ΠΑΟΚ «Θύρα 4»:

«Ο πρώτος κατηγορούμενος ήταν μαζί με τον δεύτερο στο Παλατάκι, και παρακολουθούσαν βόλεϊ γυναικών [το βράδυ πριν την επίθεση]. Σε εκείνο το βίντεο ξεχωρίζει ο πρώτος και βλέπουμε τι φοράει. Εμάς δε μας έδωσε κάτι πέρα από τα ρούχα του. Φορούσε north face και παντελόνι με ρίγες. Προσομοιάζουν με το βίντεο που έχουμε δει από το 4all, και σίγουρα είναι αυτά που βρέθηκαν στην κατ’ οίκον έρευνα.»

Τα μυστικά του iPhone

«Όταν πήρα το κινητό του ένα iPhone μάθαμε παραπάνω. Τα iPhone δίνουν πολλά, καθώς κάνουν υποθέσεις από μόνα τους. Ονομάζουν εργασία εκεί που πας συχνά, και σπίτι εκεί που γυρίζεις το βράδυ. Το κινητό μας έδωσε σαν εργασία το σημείο στην Παλαιών Πατρών που είναι ο σύνδεσμος. […] Στη σωματική έρευνα που κάναμε βρήκαμε το κινητό και τα κλειδιά του. Όταν την επόμενη μέρα έκανε έφοδο η αστυνομία σε όλους τους συνδέσμους, σκεφτήκαμε και δώσαμε τα κλειδιά που βρήκαμε στο Αθλητικής Βίας και με αυτό το κλειδί άνοιξε η πόρτα».

Οι θέσεις στα αμάξια μέσα από τις τηλεφωνικές κλήσεις

Η έρευνα της αστυνομίας μέσα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και την ενεργοποίηση των κεραιών, έδωσε το στίγμα για το πως κινήθηκαν τα αμάξια για να φτάσουν στον τόπο του εγκλήματος. Συγκεκριμένα έφτασαν από τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στην Παλαιών Πατρών μέχρι την Πλαστήρα, κάνοντας έναν μεγάλο κύκλο μετά την Παπαναστασίου, για να αποφύγουν σύμφωνα με τον αστυνομικό να περάσουν μπροστά από το γήπεδο του Άρη.

Το εντυπωσιακότερο στοιχείο που εξήγαγε η υπηρεσία της αστυνομίας από τα τηλέφωνα δεν είναι όμως το δρομολόγιο, αλλά οι φιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων που αργότερα τις συσχέτισε με τις θέσεις τους στα αμάξια. Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας αφού ανέφερε ποιος είχε γενικά τακτικές επικοινωνίες με ποιον, τόνισε ότι με τον ίδιο τρόπο ανά δυάδες κάθονταν και στα αμάξια [οδηγός-συνοδηγός κ.ο.κ]. Ο παραπάνω συλλογισμός πράγματι επιβεβαιώνεται τόσο από το δείγμα DNA που βρέθηκε σε κάθε θέση, όσο και από τις καταθέσεις των κατηγορουμένων. Οι θέσεις των κατηγορουμένων θα ήταν αδιάφορες, αν δεν συνδέονταν με τα βίντεο των περίοικων που δείχνουν πότε βγαίνει και σε ποια θέση μπαίνει το κάθε άτομο, και άρα τι βαθμό συμμετοχής έχει.

Πότε επιβιβάζεται ο καθένας;

Από την αναλυτική κατάθεση του αστυνομικού, καθώς και από μια ενδελεχή επισκόπηση των βίντεο σε σύγκριση πάντα με τις θέσεις των κατηγορουμένων μέσα στα αμάξια προκύπτει με χρονολογική σειρά ότι:

Ο πρώτος κατηγορούμενος παραμένει στην αρχή στο Citroen που οδηγεί, βγαίνει από αυτό, παρατηρεί ότι αυτό κυλάει γιατί δεν έχει τραβήξει το χειρόφρενο, και επιστρέφει για να το ακινητοποιήσει. Η φιγούρα του απουσιάζει για 9’’ από το βίντεο.

Ο τρίτος κατηγορούμενος φτάνει πρώτος συγκριτικά με τα άτομα που συμμετέχουν στην επίθεση στην οδό Γαζή και επιστρέφει στο αμάξι του πρώτου κατηγορούμενου.

Ακολουθούν λίγο αργότερα μαζί, ο όγδοος και ο έκτος κατηγορούμενος, που μπαίνουν στο Renault που βρίσκεται πίσω από το Citroen.

Αργότερα σαν τριάδα που τρέχει τελευταία από το συμβάν και φαίνεται να φεύγει από το σημείο δίπλα από το παρτέρι που δολοφονήθηκε ο Άλκης έρχονται ο πέμπτος, ο έβδομος και ο τέταρτος κατηγορούμενος, και επιβιβάζονται οι δυο πρώτοι στο Renault και ο τρίτος στο Citroen.

Τελευταίος, αλλά ευρισκόμενος στα σκαλάκια της πολυκατοικίας και όχι στο ακριβές σημείο της δολοφονίας, όπως φαίνεται καθαρά στο βίντεο από πολυκατοικία, ο δεύτερος κατηγορούμενος αφού σπάει κάτι που πιθανότατα είναι το κινητό του Δημήτρη Κ., θύματος της επίθεσης, τρέχει και επιβιβάζεται στο Citroen. Το αυτοκίνητο αποχωρεί καθώς δέχεται μια καρέκλα στο καπό από άτομα που αποδοκιμάζουν τους δράστες.

Οι εναπομείναντες τέσσερις κατηγορούμενοι επιβαίνουν στο τρίτο αμάξι, ένα Polo που βρίσκεται πάνω στην οδό Γαζή. Δε φαίνονται, παρά μόνο λίγο, στα βίντεο της οδού Πλαστήρα, αλλά προκύπτει ότι αποχωρούν στο δεύτερο μισό της επίθεσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις, αλλά και την σχεδόν διαρκή κίνηση του οχήματος ο δωδέκατος κατηγορούμενος, πιθανότατα, δεν έχει βγει από το αμάξι το οποίο οδηγεί. Ακολούθως, σε αυτό επιβαίνουν ο ένατος, ο δέκατος και ο εντέκατος κατηγορούμενος. Η χρονολογική σειρά της αποχώρησης τους είναι αβέβαιη. Πάντως δυο από αυτούς αποχωρούν αμέσως πριν τον δεύτερο κατηγορούμενο, δηλαδή προς το τέλος, και άλλος ένας έχει απομακρυνθεί νωρίτερα από τους άλλους δυο.

Τα ερωτηματικά για τους αστυνομικούς της Αθλητικής Βίας

Ο αστυνομικός του τμήματος Ανθρωποκτονιών ήταν εξαιρετικά αναλυτικός και εισέφερε πολλά στο δικαστήριο, χρησιμοποιώντας ελάχιστες σημειώσεις. Ωστόσο εντύπωση προκάλεσε, ακόμη και στην εισαγγελέα της έδρας, η απουσία καταθέσεων των αστυνομικών της Αθλητικής Βίας στη δικογραφία, παρά το γεγονός ότι έφτασαν πρώτοι μετά την Άμεση Δράση στο σημείο. Ο αστυνομικός προσπάθησε να δικαιολογήσει το γεγονός αναφέροντας ότι δε θα είχαν κάτι παραπάνω να εισφέρουν, ωστόσο συχνά στην κατάθεση του αναφερόταν τόσο σε πληροφορίες, όσο και σε κοινή επιχειρησιακή δράση με το εν λόγω τμήμα. Το σίγουρο είναι ότι οι αστυνομικοί της Αθλητικής Βίας ασχολήθηκαν με το εν λόγω περιστατικό, βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, γνώριζαν πολύ καλά ορισμένους από τους κατηγορουμένους (παρείχαν πληροφορίες για τους συνδέσμους που ήταν οργανωμένος ο καθένας), αλλά το δικαστήριο δε θα μάθει τίποτε από τα παραπάνω, καθώς δεν αναφέρθηκαν για να κληθούν ποτέ ως μάρτυρες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter