Δίκη Ελένης Τοπαλούδη: Συγκλονίζει η κατάθεση του Ιατροδικαστή – «Υπήρξε βασανισμός και ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά»

Δίκη Ελένης Τοπαλούδη: Συγκλονίζει η κατάθεση του Ιατροδικαστή – «Υπήρξε βασανισμός και ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά»

Για βασανισμό και ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά σε βάρος της Ελένης Τοπαλούδη, έκαναν λόγο οι πρώτοι μάρτυρες που κατέθεσαν σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της φοιτήτριας στη Ρόδο.

Η δίκη πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία των γονέων της καθώς μετά τις αλλεπάλληλες διακοπές που είχαν σημειωθεί κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις είχαν ζητήσει να καταθέσουν στο ακροατήριο στις 28 Μαρτίου και το αίτημα τους έγινε δεκτό.

Για πρώτη φορά στο ακροατήριο εμφανίστηκε και ο Αλβανικής καταγωγής 24χρονος συγκατηγορούμενός του 26χρονου Ροδίτη.

«Ήρθα να σας πω την αλήθεια όπως έγιναν τα γεγονότα. Θα αποδεχθώ τις ευθύνες μου. Ήρθα με όλο το σεβασμό στο δικαστήριό σας να πω τα γεγονότα όπως έγιναν. Υπήρξε αυτή η καθυστέρηση αλλά ο συνήγορός που είχε διορίσει αρχικά δεν είχε χρόνο να μελετήσει τη δικογραφία» ανέφερε.

Πρόεδρος: Ένα μήνα και δε πρόλαβε;

Κατηγορούμενος: Έτσι μου είπε.

Πρόεδρος: Πάντως το να ομολογήσετε την αλήθεια είναι ένας τρόπος αποκατάστασης.

Κατηγορούμενος: Ναι θέλω να συνεργαστώ με το δικαστήριο σας.

Πρόεδρος: Θα το δούμε.

Η κατάθεση του Ιατροδικαστή 

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο ιατροδικαστής Παναγιώτης Κοτρέτσος, ο οποίος διενήργησε τη νεκροψία -νεκροτομή στη σορό του θύματος.

«Η εγκληματική ενέργεια διαπιστώθηκε εξ’ αρχής. Τα ευρήματα φώναζαν για εγκληματική ενέργεια. Υπήρχαν χαρακιές στο λαιμό ήταν από αιχμηρό όργανο. Υπήρχαν και οι εκχυμώσεις στο τράχηλο που έδειχναν απόπειρα στραγγαλισμού. Έγιναν με δυο χέρια», είπε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Πείτε μας τι βρήκατε πόντο -πόντο, όταν εξετάσατε τη σορό;

Μάρτυρας: Βρήκα μια χαρακιά, η οποία έδειχνε κίνηση της λεπίδας. Η χαρακιά είχε διακλάδωση στη μια της μεριά. Αυτό σημαίνει ότι το μαχαίρι έχει κινηθεί, υποθέτω ότι η χαρακιά ήταν από θλων όργανο, από κάποιο είδους μαχαιριού όχι από βράχο. Εκεί κατάλαβα ότι ήταν εγκληματική ενέργεια. Στη κεφαλή υπήρχαν πολλαπλά τραύματα, τα οποία δεν μπορεί να διευκρινιστεί αν όλα έγιναν εν ζωή. Κάποια έγιναν εν ζωή, κάποια μεταθανάτια από τη πτώση στους βράχους. Ήταν πολλαπλά. Χαρακτηριστικότερο ήταν το σκισμένο αριστερό. Στον εγκέφαλο υπήρχαν αιμορραγίες και αιματώματα. Τα τελευταία έγιναν εν ζωή, δεν μπορούν να γίνουν μετά θάνατον τα αιματώματα. Θα μπορούσαν πάντως να επιφέρουν το θάνατο τις επόμενες ημέρες και ώρες. Ακόμη και η απόπειρα στραγγαλισμού αν συνεχίζονταν η πίεση θα μπορούσε να έχει επιφέρει το θάνατο. Δεν υπήρχαν πάνω στο σώμα προσωπικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να μας έχουν βοηθήσει στη ταυτοποίηση. Το τατουαζ ήταν ένα χαρακτηριστικό για να ταυτοποιήσουμε. Σημάδια στο υπόλοιπο σώμα υπήρχαν στο κορμό και ήταν μεταθανάτια».

Συνεχίζοντας ο κ. Κοτρέτσος κατέθεσε: «Η αιτία του θανάτου ήταν ο πνιγμός. Υπήρχαν ευρήματα πνιγμού. Τα τραύματα της κεφαλής, όπως προείπα, θα μπορούσαν να είναι δυνητικά θανατηφόρα. Δεν πρόλαβαν όμως μεσολάβησε ο πνιγμός. Επίσης αυτά τα τραύματα της κεφαλής τα εντοπίζουμε όταν υπάρχει μειωμένη δυνατότητα αντίδρασης. Είναι πιθανό το άτομο να βρίσκονταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση».

Τα χτυπήματα στο κεφάλι θα μπορούσαν από μόνα τους να επιφέρουν θάνατο. Ο θάνατος επήλθε όμως αργότερα.

Πρόεδρος: Αν πήγαινε νοσοκομείο;

Μάρτυρας: Θα έμπαινε σε ΜΕΘ χωρίς να ξέρουμε αν θα ζούσε

Πρόεδρος: Το τραύμα στο αυτί, από τη προήλθε;

Μάρτυρας: Δε μπορώ πω με βεβαιότητα. Ήταν ένα σοβαρό πλήγμα μάλλον από θλον όργανο. Η κοπέλα ήταν μεγαλόσωμη, ένα ψηλό κορίτσι περίπου 1.80 ύψους και τα εκτίμηση 70 και κιλά και πάνω.

Πρόεδρος: Θα μπορούσε ένα άτομο να τη σηκώσει;

Μάρτυρας: Ο πιο δυνατός άνθρωπος του κόσμου, ναι θα μπορούσε. Είναι δύσκολος ο χειρισμός του σώματος ενός ανθρώπου που χάνει τις αισθήσεις του. Δεν ήταν μόνο το να τη σηκώσει. Δεν είναι αδύνατο να το κάνει ένας άνθρωπος αλλά αν το έκανε ένας άνθρωπος θα μένανε σημάδια. Τέτοια σημάδια δεν υπήρχαν. Φαίνεται να μεταφέρθηκε στα χέρια. Δεν υπήρχε το παραμικρό στη σορό. Ούτε τρίψιμο σε κάποια επιφάνεια και μάλιστα το σώμα ήταν γυμνό.

Πρόεδρος: Θα μπορούσαν να ξέρουν ότι ήταν ζωντανή όταν την έριχναν στη θάλασσα;

Μάρτυρας: Ξέρουμε με βεβαιότητα πως όταν την έριχναν στη θάλασσα ήταν ζωντανή. Τώρα αν το ήξεραν ή δε το ήξεραν δε μπορώ να πω. Αν είχαν ειδικές γνώσεις να μετράνε σφυγμούς, να δουν αναπνοή. Το να κάποιον νεκρό απαιτεί ειδικές γνώσεις.

Πρόεδρος: Οι κακώσεις στο κρανίο έγιναν για εξαναγκασμό σε σεξ;

Μάρτυρας: Αυτό δε μπορώ να το ξέρω. Το ότι τα τραύματα ήταν πολλαπλά δείχνει το λιγότερο βασανισμό. Τον βασανίζεις τον άλλο έτσι, ακόμη και αν δε θες να τον σκοτώσεις. Δεν υπάρχει συναίνεση στο θάνατο. Όλα αυτά μάλλον έγινε από δυο άτομα. Μια μπουνιά, ένας στραγγαλισμός μπορεί να γίνει και από έναν αλλά έχεις τη μεγάλη εικόνα. Αυτή τη πολλαπλότητα που αυξάνει τη πιθανότητα να εμπλέκονται περισσότεροι από ένας.

Πρόεδρος: Η παρουσία τόσου αίματος σε όλους τους χώρους, στο μπάνιο, στο δωμάτιο τι μας λέει;

Μάρτυρας: Χαρακτηριστικό των κακώσεων της κεφαλής είναι η μεγάλη απώλεια αίματος. Το ότι τα αίματα βρίσκονταν σε διαφόρους χώρους δείχνε ότι πρόκειται για κάτι με διάρκεια μεγαλύτερη από αυτό που λέμε μια στιγμή, καθώς ότι υπήρχε μετακίνηση.

Πρόεδρος: Δείχνει ότι έγινε μάχη;

Μάρτυρας: Η συγκεκριμένη περίπτωση δείχνει μια ακραία απάνθρωπη συμπεριφορά, δεν υπήρχε ίχνος ανθρωπισμού. Να πάρεις ένα σώμα και να το πετάξεις; Δεν υπήρχε συναίνεση, οποιαδήποτε ερωτική πράξη που έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο δεν μπορεί να έχει συναίνεση.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας – ιατροδικαστής ανέφερε: «Πρέπει να είσαι πολύ έξυπνος δράστης για να σκεφτείς να εξαφανίσεις την ύπαρξη dna. Αποδεικνύεται όμως ότι δεν ήταν και τόσο έξυπνοι γιατί για να πάει η σορός στο βυθό θέλει μερικές ημέρες. Εδώ έγιναν ερασιτεχνικά.

Η κατάθεση του Λιμενικού Θωμά Ζώβα

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο Λιμενικός Θωμάς Ζώβας, ο οποίος έκανε τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών και την ταυτοποίηση του θύματος.

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας ο κατηγορούμενος με αλβανική καταγωγή μίλησε είπε όλη τη δίκη του εκδοχή για το τι έγινε εκείνη τη νύχτα. «Μας είπε ότι ο εκείνος ήρθε πρώτα σε συνουσία και μετά πήγε ο Μανώλης για συνουσία, με την Ελένη να αρνείται και μετά της επιτέθηκαν. Μας είπε ότι τη χτύπησαν και οι δυο, γιατί τους είπε ότι θα πάει στην Αστυνομία. Μας είπε ότι την κρατούσε ο ένας και ο άλλος τη χτυπούσε. Από τα ευρήματα φαινόταν ότι η κοπέλα έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα» ανέφερε ο κ. Ζώβας και συνεχίζοντας είπε στο δικαστήριο: «Ο Αλέξανδρος είπε ότι τα χτυπήματα με το σίδερο το έκανε ο Μανώλης. Είπε ότι μετά αποφάσισαν να την τελειώσουν. Πήραν και το μαχαίρι για να τη μαχαίρωσαν αλλά στράβωσε γιατί ήταν χοντρόπετση, έτσι μου ακριβώς. Πήγαμε στο σημείο με τον Αλέξανδρο, αν και αυτός δεν ήξερε καλά τη διαδρομή και μετά από κόπο βρήκαμε το γκρεμό που την έριξαν. Μου είπε ότι την πέταξαν μαζί και μετά επέστρεψαν να καθαρίσουν το σπίτι. Εκεί βρήκαμε ένα πλαστικό κομμένο κουβά που είχαν πετάξει τα ρούχα της κοπέλας αλλά κάποια αντικείμενα είχαν μείνει στα βράχια. Ψάξαμε και είδαμε πως κάτω από το σπίτι του Μανώλη έμενε η γιαγιά του».

Πρόεδρος: Θεωρείτε ότι άκουσε κάτι;

Μάρτυρας: Όπως είδαμε, είχε γίνει μακελειό. Σίγουρα είχε γίνει φοβερή φασαρία.

Ακόμη, ο κ. Ζώβας απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης είπε ότι η εκτίμησή του είναι πως η άτυχη φοιτήτρια «χτυπήθηκε κινούμενη». «Σας μιλάω για δύσκολες καταστάσεις, βασανιστήριο. Ο στηθόδεσμος δεν βγήκε από το σώμα της, γιατί δεν υπήρχε η συναίνεση της κοπέλας. Τα ρούχα της ήταν σχισμένα δεν ήταν διπλωμένα σε μια άκρη. Είναι φως φανάρι, τι το έγινε. Η κοπέλα πιέστηκε να κάνει σεξ και με τους δυο, αντιστάθηκε και τη σακατέψανε» τόνισε ο επίσης ο μάρτυρας. Μάλιστα, ο ίδιος κληθείς να περιγράψει τα όσα είδε από την κάμερα που βρίσκονταν έξω από το σπίτι της φοιτήτριας και τη συνάντησή της, το μοιραίο βράδυ, με τον Αλβανό κατηγορούμενο, είπε:« Η κάμερα δείχνει τη κοπέλα μαζεμένη δεν έχει συμπεριφορά που να δείχνει ότι ότι ήτα ζευγάρι. Ήταν πρόχειρα ντυμένη. Σαν φίλοι έδειχναν που πάνε κάπου».

Με την έναρξη της δίκης, η πολιτική αγωγή ανέφερε πως το κίνητρο των κατηγορουμένων ήταν να συγκαλύψουν το βιασμό. Η Ελένη Τοπαλούδη αντέδρασε πυροδοτώντας τις αντιδράσεις τους και την ανησυχία τους μήπως συλληφθούν. Για αυτό αποφάσισαν τη φυσική εξόντωσή της. «Δεν είχε η παθούσα κανονίσει να βρεθεί μαζί τους και ούτε υπήρχε συναίνεσή της να συνευρεθούν όλοι μαζί, όπως ισχυρίζονται οι κατηγορούμενοι» ανέφερε ο εκ των δικηγόρων πολιτικής αγωγής Αλ. Κούγιας και προσέθεσε: «Το υλικό της δικογραφίας αποκαλύπτει μια θηριωδία. Το θύμα βασανίστηκε αδιάκοπα και επί αρκετή ώρα. Πρόκειται για ένα στυγνό έγκλημα το οποίο οι κατηγορούμενοι διέπραξαν με τρομακτική σκληρότητα. Ουδέποτε επέδειξαν μεταμέλεια για τις πράξεις τους και η στάση τους μετά το τραγικό συμβάν το επιβεβαιώνει. Να καταδικαστούν»

Να σημειωθεί πως νωρίς το πρωί το δικαστήριο με απόφασή του απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης στον Ροδίτη κατηγορούμενο. Αντίθετα, επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για τα άλλα δυο αιτήματα που υποβλήθηκαν από την υπεράσπισή του με τη πρόοδο της δίκης.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 28 Μαρτίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter