Δίκη Φιλιππίδη: Σοκάρει η κατάθεση μάρτυρα – «Την εμπόδισε, την έσπρωξε και προέβη σε πράξη που συνιστά βιασμό»

Δίκη Φιλιππίδη: Σοκάρει η κατάθεση μάρτυρα – «Την εμπόδισε, την έσπρωξε και προέβη σε πράξη που συνιστά βιασμό»
Δίκη του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, Τρίτη 26 Ιουλίου 2022. Ο Πέτρος Φιλιππίδης κατηγορείται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση που έλαβε χώρα το 2008 και για δυο απόπειρες βιασμού, τα έτη 2010 και 2014. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Χωρίς χειροπέδες, συνοδεία του δικηγόρου του, με κατεβασμένο το κεφάλι και χωρίς τη σύζυγο του- η οποία εμφανίστηκε αργότερα- προσήλθε στο δικαστήριο ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Η διαδικασία που ξεκίνησε καθυστερημένα λόγω υποχρεώσεων των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, συνεχίζεται με καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας.

Από το πρωί στο βήμα του μάρτυρα βρίσκεται και καταθέτει φίλος της πρώτης καταγγέλλουσας, ο οποίος ήταν συμφοιτητής της στη θεατρική σχολή που δίδασκε ο κατηγορούμενος.

«Αναπτύξαμε μια στενή, φιλική σχέση, είναι πλέον αδελφική φίλη (σ.σ. Η πρώτη καταγγέλουσα). Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του κατηγορούμενου τύχαινε μεγάλης προσοχής. Απασχολούσε το μεγαλύτερο μέρος του μαθήματος. Ο Φιλιππίδης έπειτα από ένα επεισόδιο με φοιτητή της σχολής διέκοψε τα μαθήματα», είπε ο μάρτυρας και πρόσθεσε πως κατα τη διάρκεια των εξετάσεων της σχολής τη διαδικασία παρακολούθησε και ο Πέτρος Φιλιππίδης και μάλιστα μετά τηλεφώνησε στη πρώτη καταγγέλλουσα για να τη συγχαρεί και της πρότεινε να βρεθούν για να τη συμβουλεύσει.

«Στη συνάντηση ήταν μόνοι στα γραφεία. Εκείνος είχε ερωτική διάθεση. Εκείνη θέλησε να φύγει από το χώρο. Ο Φιλιππίδης την εμπόδισε, την έσπρωξε σε ένα τραπέζι και προέβη σε πράξη που συνιστά βιασμό. Η φίλη μου είχε σοκαριστεί από τη βιαιότητα. Προσπάθησε να αντιδράσει και ο κατηγορούμενος θύμωσε και την άφησε», είπε ο μάρτυρας υποστηρίζοντας πως έχει γνώση του περιστατικού από την περιγραφή που του έκανε η πρώτη καταγγέλουσα, «δεν θα ξεχάσω το βλέμμα της», τόνισε.

«Δεν ήθελε να έρθει σε ρήξη με έναν τόσο εδραιωμένο άνθρωπο στο χώρο γιατί δεν ήξερε τι συνέπειες θα είχε όλο αυτό. Τον Σεπτέμβριο δέχτηκε τηλεφώνημα από τη βοηθό του Αλίνα Κωτσοβούλου για τη δουν για ένα ρόλο. Όταν μου το είπε της είπα να πάει γιατί εκείνος ήταν ο υπαίτιος για κάτι κακό. Έπρεπε να συνεχίσει επαγγελματικά και να αγνοήσει αυτό που έγινε. Αυτό δυστυχώς ήταν μια εδραιωμένη αντίληψη, ότι αυτές τις συμπεριφορές δεν τις καταγγέλλουμε και τις προσπερνάμε», συμπλήρωσε ο μάρτυρας και συνέχισε εξηγώντας πως στη δεύτερη συνάντηση, όταν το φερόμενο θύμα πήγε να τον δει για τον ρόλο συνέβησαν τα ίδια, με τον ηθοποιό να κάνει σε βάρος της πράξη που συνιστά βιασμό.

«Μου είπε στο τηλέφωνο πως δεν της αξίζει τέτοια συμπεριφορά και πως δε θα βγει τίποτα από αυτό. Αποφάσισε να φύγει και να μη διεκδικήσει τον ρόλο. Εγώ ντρέπομαι γι’ αυτό που θα πω, αλλά της είπα να μείνει και να διεκδικήσει το ρόλο. Ο Φιλιππίδης την πήρε έπειτα από μέρες τηλέφωνο και της μιλούσε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Είχαν μια έντονη συζήτηση. Εκείνη του είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στη συμπεριφορά του κι εκείνος εξαγριώθηκε και της είπε ότι θα φροντίσει να μη δει θέατρο ούτε από το απέναντι πεζοδρόμιο» είπε.

«Μου είπε να μιλήσουμε γιατί οι πράξεις αυτές είναι δικάσιμες, δεν είναι μια παρενόχληση. Όταν μιλήσαμε μου είπε ότι κατέθεσε για τη δεύτερη πράξη, όχι την πρώτη. Κατάλαβα πόσο τραυματικά λειτούργησε όλο αυτό σε βάρος της. Εκείνη αποφάσισε να το καταθέσει κι ας έχει λειτουργήσει εναντίον της αυτό» εξήγησε.

Πρόεδρος: Στο ΣΕΗ δεν ανέφερε το πρώτο περιστατικό, ούτε στον εισαγγελέα. Γιατί δεν το ανέφερε;

Μάρτυρας: Ήταν ένα γεγονός που τη σόκαρε τόσο βαθιά που προσπάθησε να το απωθήσει. Ήταν η πρώτη φορά. Στο πρώτο είχε παγώσει. Ήταν αυτές οι περιγραφές που ακούμε ότι σου συμβαίνει μια ληστεία και παγωνιές. Στο δεύτερο περιστατικό ήταν διαφορετική η αίσθηση που μου έδωσε
εμένα.

Πρόεδρος: Για ποιο λόγο δέχτηκε να πάει και δεύτερη φορά στον κατηγορούμενο; Σας ρωτώ γιατί οι άλλες καταγγέλλουσες είπαν κατηγορηματικά ότι δεν θα συνεργαζόντουσαν μαζί του ξανά.

Μάρτυρας: Ο Φιλιππίδης ήταν ένας άνθρωπος που θα τον συναντούσε πολλές φορές μπροστά της. Η νοοτροπία που υπήρχε ήταν ότι στο θέατρο ματώνουμε, κάνουμε οποιαδήποτε θυσία, ανεξάρτητα από τι μας συμβαίνει ψυχικά ή σωματικά.

Πρόεδρος: Τι σημαίνει ματώνω;

Μάρτυρας: Οποιαδήποτε θυσία. Πήγε και με τη σύμφωνη γνώμη τη δίκη μου και πίστευε πως δεν θα συμβεί ξανά.

«Σήμερα ντρέπομαι ειλικρινά για τη θεώρηση που είχα τότε. Ήμουν 21 και τώρα 35», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Μιλήσατε για πάγωμα. Σε δεύτερο χρόνο όταν αποφασίζει να καταγγείλει τα γεγονότα στο ΣΕΗ;

Μάρτυρας: Το 2021 είχε πάει μέσα σε όλο αυτό που συνέβαινε τότε για να καταθέσει τη δική της εμπειρία. Κατέθεσε όσα μπορούσε να διαχειριστεί ψυχικά.

Εισαγγελέας: Όταν πήγε στον εισαγγελέα ήταν το ίδιο;

Μάρτυρας: Πιστεύω ναι. Δεν το έχουμε ζητήσει.

Εισαγγελέας: Ε δε μπορεί. Εδώ ειπώθηκαν διαφορετικά πράγματα από το ΣΕΗ μέχρι τον εισαγγελέα και τον ανακριτή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter