Δίκη για τον βασανισμό του Χρήστου Χρονόπουλου: Αρνούνται τις κατηγορίες οι αστυνομικοί

Δίκη για τον βασανισμό του Χρήστου Χρονόπουλου: Αρνούνται τις κατηγορίες οι αστυνομικοί

Με τις απολογίες των δύο αστυνομικών που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη οκτώ ετών για τα αδικήματα των άρθρων 137 Α και 137Β Ποινικού Κώδικα, δηλαδή για βασανιστήρια τα οποία τέλεσαν σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου (πολίτη με ψυχολογικά προβλήματα ) στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας το 2007, όντας αστυνομικοί υπάλληλοι στα καθήκοντα οποίων αναγόταν η φύλαξη και επιμέλεια κρατουμένων, συνεχίστηκε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών η εκδίκαση της έφεσης, οδεύοντας προς το τέλος της.

Το παρών στη διαδικασία έδωσε ο Χρ. Χρονόπουλος πάνω στο αναπηρικό αμαξίδιό του αφού σύμφωνα μάλιστα και με την πρωτόδικη απόφαση, οι σωματικές κακώσεις που του προκάλεσαν οι αστυνομικοί είχαν ως αποτέλεσμα τη βαρύτατη σωματική βλάβη του θύματος, το οποίο πριν τον βασανισμό του ήταν ένα πλήρως λειτουργικό άτομο.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας στις 22/5/2007 όπου και προσήχθη το θύμα επειδή «παρενοχλούσε» θαμώνες γειτονικής καφετέριας. Στο Αστυνομικό Τμήμα οδηγήθηκε αρτιμελής,περπατώντας και χωρίς σωματικά προβλήματα. Δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο παρέλαβε τον Χρήστο Χρονόπουλο σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, υποσκληρίδιο και επισκληρίδιο αιμάτωμα και συνοδό οίδημα εγκεφάλου. Η κακοποίηση του προκάλεσε μόνιμη ολική κινητική αναπηρία η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα. Η κακοποίηση του προκάλεσε μόνιμη ολική κινητική αναπηρία η οποία διαρκεί μέχρι σήμερα.

Κατά την απολογία του, ο πρώτος κατηγορούμενος ο οποίος εκείνο το βράδυ ήταν αξιωματικός υπηρεσίας αρνήθηκε ότι με τον συγκατηγορούμενό του χτύπησαν τον Χρήστο Χρονόπουλο στο κρατητήριο, και επέμενε ότι ούτε που τον άγγιξε. «Τον έφεραν υποβασταζόμενο, ψέλλιζε, δεν μπορούσε να πει ούτε το όνομά του, εξακριβώσαμε τα στοιχεία του από τα έγγραφα που είχε μαζί του».

Εισαγγελέας: Γιατί γράψατε στο δελτίο συμβάντων ότι ο Χρονόπουλος ήταν χρήστης ναρκωτικών ή υπό την επήρεια αλκοόλ και γιατί σημειώσατε τα στοιχεία του «κατά δήλωση» του θύματος αφού, όπως ισχυρίζεται, εκείνος δεν μπορούσε να μιλήσει;

Κατηγορούμενος: Από μόνος μου τα έγραψα, έτσι τα γράφουμε, είναι κλισέ

Εισαγγελέας: Κλισέ το ένα, κλισέ το άλλο, με ένα κλισέ στείλατε τον άνθρωπο στο «Θριάσιο»

Αφού ο Χρ. Χρονόπουλος μεταφέρθηκε στο «Θριάσιο» ο διοικητής του Α.Τ., Βάιος Μπαρμπαρούσης, προσπάθησε να συγκαλύψει το αδίκημα. Συγκεκριμένα έδωσε εντολή να γίνει μήνυση στο θύμα για εξύβριση και αντίσταση στους αστυνομικούς που τον προσήγαγαν και να συμπληρωθεί εκ των υστέρων το δελτίο συμβάντων. Παράλληλα σε μια προσπάθεια να προστατευτεί ο ίδιος, όρισε τον εαυτό του β′ ανακριτικό υπάλληλο στην υπόθεση, καθώς έχοντας εμπλακεί στην ανάκριση, δεν θα μπορούσε να καταστεί κατηγορούμενος.

«Ήταν σαν άστεγος. Είχε την εικόνα του χρήστη», είπε για τον Χρ. Χρονόπουλο, στην απολογία του ο δεύτερος κατηγορούμενος, ο οποίος το επίμαχο βράδυ ήταν υπεύθυνος για τη φύλαξή του, ως σκοπός κρατητηρίων. Όπως και ο πρώτος, αρνήθηκε την κατηγορία. Οι δύο κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι το θύμα τραυματίστηκε στο κεφάλι πριν από την προσαγωγή του στο Τμήμα και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της χειροπέδησής του από τους αστυνομικούς του περιπολικού, οι οποίοι αθωώθηκαν στο πρωτόδικο δικαστήριο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter