Δίκη Greek Mafia: Απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων προτείνει ο εισαγγελέας

Δίκη Greek Mafia: Απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων προτείνει ο εισαγγελέας

Σοκαριστική ανατροπή στην πολύκροτη υπόθεση της Greek Mafia, με κατηγορούμενους υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., δικηγόρους και ανθρώπους της νύχτας, φέρνει ρεπορτάζ του news247, σύμφωνα με το οποίο ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση πρότεινε την απαλλαγή τους με το αιτιολογικό της ανυπαρξίας ενοχοποιητικών στοιχείων στη δικογραφία.

Η δίκη αφορά τη διαφθορά στο εσωτερικό της Αστυνομίας και την κατανομή των εισπράξεων από εκατοντάδες παράνομους οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες στην Αθήνα. Η υπόθεση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «σέρνεται» επί έξι χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Αθήνας πρότεινε στη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου να αθωώσει το δικαστήριο τους 19 κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο.

«Δυστυχώς, παρά τη βαρύτητα της κατηγορίας, το αποδεικτικό υλικό είναι ανύπαρκτο. Είναι τραγικό. Θα ευχηθώ η άλλη δικογραφία να έχει καλύτερη τύχη (σσ: αφορά τα κακουργήματα της υπόθεσης με τον ίδιο πυρήνα εμπλεκόμενων προσώπων). Πρέπει να απαλλαγούν όλοι, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο», είπε στην αγόρευσή του. Εντύπωση προκαλεί όμως η βεβαιότητα που παρουσιάζει ο αρμόδιος εισαγγελέας, υποτιμώντας μέχρι και την βαρύτητα των αποδεικτικών στοιχείων που παρέδωσαν η ΕΥΠ και οι επίκουροι εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος, που ερεύνησαν επί μακρόν και ενδελεχώς ανώτατα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο επίκεντρο της δικογραφίας.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Τον Δεκέμβριο του 2016 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ένα ενημερωτικό δελτίο – πόρισμα 70 σελίδων, το οποίο διαβιβάστηκε στην τότε Εισαγγελία Διαφθοράς.

Οι Εσωτερικές Υποθέσεις της αστυνομίας ανέλαβαν την απομαγνητοφώνηση χιλιάδων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ – συνολικά 90 CD, πολλά από τα οποία δεν «άνοιγαν» για τεχνικούς λόγους – ωστόσο η ίδια υπηρεσία επικαλέστηκε αργότερα φόρτο εργασίας.

Η απομαγνητοφώνηση ανατέθηκε στην Οικονομική Αστυνομία, όμως πέντε χρόνια μετά, όταν η εκδίκαση των πλημμελημάτων διαχωρίστηκε υπό τον φόβο της παραγραφής, πρακτικά οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης δεν είχαν σταλεί στο δικαστήριο, παρά μόνο οι αρχικές χειρόγραφες σημειώσεις.

Όταν η δίκη της Greek mafia ξεκίνησε μόνο για τα πλημμελήματα, κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι μεγάλο μέρος των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, περίπου ένα εξάμηνο συνακροάσεων, δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο, διότι δεν υπήρχαν οι σχετικές διατάξεις για την άρση απορρήτου.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι ο Δημήτρης Μάλαμας, επιχειρηματίας που δολοφονήθηκε και περιγράφεται ως «ταμίας» της Greek mafia.

Ακόμη τρία άτομα που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας έχουν επίσης δολοφονηθεί μετά το 2018, μεταξύ αυτών ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ.

Στο δικαστήριο απολογήθηκαν δύο απόστρατοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της αστυνομίας με μακρά προϋπηρεσία στην Αντιτρομοκρατική και σε υπηρεσίες Ασφάλειας, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το news247.gr, δεν αρνήθηκαν ότι είχαν τακτική επικοινωνία με τον Μάλαμα, όμως υποστήριξαν ότι τους είχε πλησιάσει εκείνος, ζητώντας συμβουλές για την ασφάλειά του, καθώς είχε δεχτεί βομβιστική επίθεση και φοβόταν.

Πρόσθεσαν ότι προθυμοποιήθηκαν να τον βοηθήσουν, ωστόσο δεν ρωτήθηκαν με σαφήνεια από το δικαστήριο αν γνώριζαν για το ποινικό παρελθόν του.

Στο πόρισμα της ΕΥΠ οι ίδιοι εμφανίζονται σε φωτογραφίες να ανταλλάσσουν φακέλους με τον Μάλαμα έξω στον δρόμο.

Αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι οι φάκελοι περιείχαν χρήματα από τα έσοδα «προστασίας» της Greek mafia, αντίθετα είπαν ότι αντάλλασσαν φωτογραφίες και γραπτές συμβουλές για μέτρα ασφαλείας που μπορούσε να λάβει ο επιχειρηματίας

Ο πρώτος απόστρατος αξιωματικός είπε στο δικαστήριο ότι μιλούσε με τον Μάλαμα φιλικά και καλοπροαίρετα, ενώ ο δεύτερος πρόσθεσε στη σημερινή απολογία του ότι προσδοκούσε επιπλέον να συνεργαστεί μαζί του σε μια εταιρεία φύλαξης, η οποία υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε αεροδρόμια κι επίσης το πάρκο του Ελληνικού. Στην ίδια εταιρεία μέτοχος ήταν ο πρώην αστυνομικός Σπύρος Παπαχρήστου, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε σε ταβέρνα στην Παλλήνη.

Ο τρίτος υψηλόβαθμος αστυνομικός που απολογήθηκε σήμερα είναι εν ενεργεία αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής.

Είπε ότι διατηρούσε τυπικές κοινωνικές σχέσεις με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους συναδέλφους του, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε κάτι επιλήψιμο στη φράση «αυτοί παίζουν τη μπαλίτσα τους», την οποία ακούγεται να λέει σε μία τηλεφωνική συνομιλία.

Ο ίδιος είναι μεταξύ των προσώπων, για τα οποία οι επίκουροι οικονομικοί εισαγγελείς ζήτησαν πρόσφατα την άσκηση ποινικών διώξεων για τα κακουργήματα της υπόθεσης (εγκληματική οργάνωση, εκβίαση κλπ).

Πηγή: koutipandoras.gr

Διαβάστε επίσης:

Στον «αέρα» η δίκη της Greek Mafia: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της έδρας, τέθηκε ζήτημα αμεροληψίας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter