Δίκη Κορκονέα: Καταπέλτης ο εισαγγελέας – «Δεν άξιζε το ελαφρυντικό που του δόθηκε»

Δίκη Κορκονέα: Καταπέλτης ο εισαγγελέας – «Δεν άξιζε το ελαφρυντικό που του δόθηκε»

Με την εισαγγελική πρόταση ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της δίκης του Επαμεινώνδα Κορκονέα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, για την αναγνώριση ή όχι του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου στην ποινή που του επιβλήθηκε για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008.

Ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε να μην αναγνωριστεί στον δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το ελαφρυντικό, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν άξιζε το ελαφρυντικό που του δόθηκε ο Κορκονέας». Παράλληλα ζήτησε να του επιβληθεί η ανάλογη ποινή για την ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Νωρίτερα, υπήρξε ένταση στην δικαστική αίθουσα καθώς η πολιτική αγωγή παρίσταται, χωρίς να δίνεται στους συνηγόρους της το δικαίωμα να μιλήσουν. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μίλησε για «δικονομική ντροπή» και για χειραγώγηση των ένορκων, που ενέχουν θέση ισοτίμων δικαστών με την πρόεδρο και τον Εισαγγελέα της έδρας.

Διαβάστε επίσης: Ένταση στη δίκη Κορκονέα – Αποκλείστηκαν οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου

Παράλληλα, δήλωση την οποία ζητούν να καταχωρηθεί στα πρακτικά, έκανε μέσω των συνηγόρων της η οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην οποία καλεί το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας να τηρήσει τη νόμιμη διαδικασία με την κλήτευση και εξέταση μαρτύρων στην υπόθεση της δολοφονίας.

Στη δήλωσή τους, η  μητέρα και η αδερφή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου χαρακτηρίζουν τη μη κλήτευσή τους «πρωτοφανή, ακραία αντιδικονομική ενέργεια, η οποία καταστρατηγεί τις αρχές του κράτους δικαίου, της δίκαιης δίκης, της διαφάνειας και δημοσιότητας στην λειτουργία της Δικαιοσύνης, παραβιάζει κατάφωρα αυτή την ίδια την αρχή της αμεροληψίας και υπονομεύει την θεμελιώδη αρχή της ουσιαστικής αναζήτησης της αλήθειας».

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «μηχανισμούς υπόθαλψης του δράστη της δολοφονίας που ενεργοποιούνται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο» και τονίζεται ότι «όσο ανεπιθύμητη και αν είναι η παρουσία μας σε εκείνους που επιθυμούν μια δίκη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του δράστη, η κλήτευσή μας είναι υποχρεωτική».

Τέλος, οι δικηγόροι της οικογένειας του 15χρονου καταγγέλλουν ενορχηστρωμένες μεθοδεύσεις προκειμένου να μην ακουστεί και να μην εκπροσωπηθεί η οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και κάνουν λόγο για σκανδαλώδη απόπειρα ευνοϊκής και προνομιακής μεταχείρισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Υπενθυμίζεται πως η αναγνώριση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού από το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο το καλοκαίρι του 2019, είχε οδηγήσει τον Κορκονέα εκτός φυλακής, καθώς παρά την καταδίκη του για τη συγκεκριμένη κακουργηματική πράξη, του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Διαβάστε επίσης: Αποφυλακίστηκε ο Κορκονέας

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει επιστρέψει τη δευτεροβάθμια απόφαση επί των ελαφρυντικών στο Εφετείο Λαμίας, κρίνοντας ότι η αναγνώριση του πρότερου σύννομου βίου δεν είναι αιτιολογημένη.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, άσκησε αναίρεση επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- ότι το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με το σύννομο βίο και πως η απόφαση δεν έλαβε υπόψη «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Διαβάστε επίσης:

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Να αναιρεθεί η απόφαση αποφυλάκισης του Κορκονέα προτείνει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter