Δίκη Λιγνάδη: Ένταση κατά την εξέταση μάρτυρα – «Σεξιστικός ο τρόπος των ερωτήσεων»

Δίκη Λιγνάδη: Ένταση κατά την εξέταση μάρτυρα – «Σεξιστικός ο τρόπος των ερωτήσεων»

Την αποδέσμευση του ζήτησε αρκετές φορές κατά την εξέτασή του από την πλευρά της υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, ο Νίκος Σ., ο οποίος βρέθηκε στο βήμα του μάρτυρα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και συγκλόνισε με την κατάθεσή του κατά την προηγούμενη δικάσιμο περιγράφοντας τον βιασμό του με μεταλική ράβδο από τον κατηγορούμενο.

Σημειώνεται πως ο μάρτυρας είχε δώσει συνέντευξη στο 2020mag.gr και στη Ναταλί Χατζηαντωνίου, τον Φεβρουάριο του 2021, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση του Δ. Λιγνάδη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Στη συνέντευξή του, ο μάρτυρας δεν είχε κατονομάσει τον κατηγορούμενο, αλλά τον είχε φωτογραφίσει ως τον άνθρωπο που τον κακοποίησε σεξουαλικά σε ηλικία 19 ετών, το 2005 στο σπίτι του, παρουσία ενός νεαρού άνδρα, όπου είχε πάει για να κάνουν πρόβα έναν μονόλογο από το έργο «Γιάλυνος κόσμος»

Η εξέταση του 36χρονου σήμερα Νίκου Σ. από τον Αλέξη Κούγια έφερε ένταση στην αίθουσα με τον μάρτυρα να ζητά να αποδευσμευτεί προκειμένου να σταματήσει να απαντάει στις ερωτήσεις του δικηγόρου. «Θέλω να αποδεσμευτώ, πόσες φορές θα μιλήσω για την κακοποίησή μου;», είπε και έκανε λόγο για σεξιστικό και ρατσιστικό τρόπο ερωτήσεων ενώ ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Γιάννης Βλάχος, παρενέβη έντονα και έκανε λόγο για δευτερογενή θυματοποίηση του μάρτυρα.

Ο Γ. Βλάχος μίλησε για «συνειδητή παραπληροφόρηση» και «παρελκυστικών ερωτήσεων» κατά του μάρτυρα. Αυτή τη στιγμή μόνο να τον εξετάσει μπορεί και να μην οδηγεί σε παρελκυστικά συμπεράσματα και διανθίζει το σενάριο περί δήθεν συνωμοσίας. Θεωρώ ότι λειτουργεί αντιδικονομικά και για αυτό διαμαρτυρόμαστε» είπε αναφερόμενος στον Αλ. Κούγια ο οποίος προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι πρόκειται για μία σκευωρία με πολιτικό πρόσημο στημένη από τη δημοσιογράφο Ναταλί Χατζηαντωνίου, και τον σκηνοθέτη Δ. Καραντζά με στόχο να «ξηλώσουν» τον κατηγορούμενο από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

«Ενώ δεν είναι η ερευνώμενη πράξη, είναι η πράξη που ξεκίνησε την υπόθεση. Εμάς η άποψή μας είναι ότι αυτή η ιστορία έχει στηθεί από την κυρία Χατζηαντωνίου, τον κύριο Καρατζά, τον Βασίλη Κυπαρισσόπουλο και τον Νίκο Σ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Κούγιας με τον μάρτυρα να του απαντά: «Εμένα δεν με ένοιαζε αν ο κατηγορούμενος ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού. Και ο ψιλικατζής να το έκανε θα το έλεγα εγώ είχα 2 άτομα που μου είπαν αν βγεις να μιλήσεις θα βγούμε και εμείς. Δεν πίστευα ότι θα παραιτηθεί».

Αλ. Κούγιας: Θεωρείτε ότι η συνέντευξη έπαιξε μεγάλο ρόλο για την παραίτηση του Λιγνάδη;

Μάρτυρας: Αφού το είπε η υπουργός πολιτισμού φαντάζομαι ναι.

Μάλιστα σε μία στιγμή που από το ακροατήριο ακούστηκαν γέλια, ο συνήγορος υπεράσπισης του Δ. Λιγνάδη είπε «θα κλάψετε πολύ πίκρα όλοι εσείς. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος», με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση στην αίθουσα.

Ο ίδιος έκανε ειρωνικά  λόγο για «συμπτώσεις», αναφερόμενος στον ρόλο του Τομ από τον Γυάλινο Κόσμο, στον οποίο είχε αναφερθεί τόσο ο Νίκος Σ. όσο και ο Βασίλης Κυπαρισσόπουλος στη συνέντευξή του.

ΑλΚούγιας: Ενώ όλοι έλεγαν ότι θα βγουν δεκάδες ηθοποιοί, μαθητές θεατρικών σχολών, παιδιά από σχολεία, και δεν έχει βγει κανείς. Η ιστορία περιορίστηκε τελικά σε 2 παραγεγραμμένες καταγγελίες και όσοι ήρθαν εδώ. Λέτε για δυο ηθοποιούς που σας πλησίασαν να σας πουν ότι έχουν αντίστοιχη εμπειρία. Ποιοι ήταν;

Μάρτυρας: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού παραιτείται και το FB έχει γεμίσει συνθήματα. Είναι δεκάδες ηθοποιοί. Αυτοί οι δύο μου εκμυστηρευθήκαν μετά την ανάρτησης μου. Όταν άρχισε ο κύριος Κούγιας να μιλά για επαγγελματίες ομοφυλόφιλους μου είπαν ότι δεν μπορούν να βγουν και δεν μπορούν να καταγγείλουν. Νομίζω αν κάνουμε υπομονή μπορεί κάθε έξι μήνες να είμαστε εδώ…

Αλ. Κούγιας: Είναι σύμπτωση ότι και ο ΒΚ υποστηρίζει πως ο Δημ. Λιγνάδης ζήτησε και σε αυτόν να απαγγείλει τον ίδιο μονόλογο;

Μάρτυρας: Ήθελε να είμαστε όλοι Τομ, να υπάρχει μια ταύτιση των θυμάτων με τον ήρωα. Υπάρχει μια ταύτιση των θυμάτων του Λιγνάδη με τον συγκεκριμένο μονόλογο. Δεν φαίνεται δηλαδή αυτό σαν μοτίβο του Λιγνάδη;  Δεν θα απολογηθούμε για το μοτίβο του βιαστή μας.

Αλ. Κούγιας: Είναι σύμπτωση;

Μάρτυρας: Ξέρετε πόσοι Τομ υπάρχουν εκεί έξω αυτή τη στιγμή;

Ο συνήγορος υπεράσπισης προσπάθησε να αποδομήσει τον μάρτυρα ακόμα και με τις φωτογραφίες που εκθέτει σε γκαλερί αφού, πλέον όπως δήλωσε ασχολείται με τη φωτογραφία. Ο μάρτυρας κατέθεσε πως ανάμεσα σε άλλα φωτογραφίζει και γυμνά σώματα με τον Αλέξη Κούγια να διαβάζει αποσπάσματα από συνέντευξη που είχε δώσει σε ξένο περιοδικό σχετικά με μία έκθεση για φιλανθρωπικό σκοπό.

Αλ. Κούγιας: Σας ρωτάνε πώς νιώθεις που τα έργα σας προκαλούν σεξουαλικές φαντασιώσεις στους θεατές. Στο διάστημα της συνέντευξης είσαστε υπό ψυχολογική πίεση;

Πρόεδρος: Δεν μας ενδιαφέρει.

Μάρτυρας: Δεν απαντώ δεν έχει σχέση. Έίναι slut shaming και ομοφοβικό.

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε σε ηπιότερους τόνους η εξέταση του μάρτυρα από τον Γιάννη Βλάχο και τη Μαρία Κουρτέση κατά την οποία ο μάρτυρας υπογράμμισε τον βίαιο χαρακτήρα της κακοποίησης που καταγγέλει ότι υπέστη από τον κατηγορούμενο.

Γ. Βλάχος: Ήταν βίαιο;

Μάρτυρας:  Εννοείται ότι υπήρξε σωματική αντίσταση, πέρα από το «πονάω σταμάτα», ήμουν παγιδευμένος στο ίδιο μου το παντελόνι, με κρατούσε. Έχουμε άλλη σωματοδομή.

Συνελήφθη μέλος του ακροατηρίου

Κατά τη σημερινή διαδικασία η Πρόεδρος αναγκάστηκε να διώξει τους όρθιους μετά από τη σύλληψη ατόμου από το κοινό, το οποίο βιντεοσκοπούσε τη διαδικασία με το κινητό του τηλέφωνο του. «Για δέκα δευτερόλεπτα μόνο και το έσβησα. Επειδή το έκαναν κι άλλοι, το έκανα κι εγώ» είπε χαρακτηριστικά, με τον εισαγγελέα της έδρας να υποστηρίζει ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα και θα πρέπει να οδηγηθεί στο οικείο αστυνομικό τμήμα, όπως και έγινε.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter