Δίκη Λιγνάδη: Όλοι την Παρασκευή 11/2 στις 09:00 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στο πλευρό όσων μίλησαν… Τους το χρωστάμε

Δίκη Λιγνάδη: Όλοι την Παρασκευή 11/2 στις 09:00 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στο πλευρό όσων μίλησαν… Τους το χρωστάμε

Στο παρελθόν, αν κάποιος έλεγε πως θα καθόταν στο εδώλιο ο Δημήτρης Λιγνάδης το μόνο που θα άκουγες να λένε ήταν «δεν υπάρχει περίπτωση» και «μη μιλάς». Κι όμως, κάποιοι, μίλησαν και ένα χρόνο, μετά, ο πάλαι ποτέ ισχυρός και τρομερός  σκηνοθέτης-ηθοποιός, όχι μόνο θα παρουσιαστεί ενώπιων του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, στις 11 Φεβρουαρίου, αλλά οι κατηγορίες που έχει να αντιμετωπίσει αφορούν υποθέσεις βιασμού ανήλικων και ενήλικων ανδρών. Πρόκειται για την πρώτη δίκη ηθοποιού για υποθέσεις σεξουαλικών εγκλημάτων.

Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών διέταξε την παραπομπή του Δημήτρη Λιγνάδη για τις υποθέσεις σεξουαλικής βίας, καθώς οι δικαστές έκριναν πως ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου είναι άτομο «επικίνδυνο, με πάθη και εμμονές, εμφορούμενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήματα», καταλήγοντας « Το βούλευμα του Συμβουλίου δέχεται πως σε βάρος του ηθοποιού προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή που τον βαρύνει».

Πολλά θα δούμε και ακόμα περισσότερα θα ακούσουμε σε αυτή τη δίκη και οπωσδήποτε την τελική απόφαση θα πάρει η δικαιοσύνη. Έχει μεγάλη σημασία, όμως, να μην ξεχάσουμε πως οι άνθρωποι, που βρήκαν την δύναμη να μιλήσουν, τώρα μας έχουν πιο πολύ ανάγκη. Πιθανόν, να ακούσουμε, ξανά και ξανά για τους «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους» και τις «αναξιόπιστες προσωπικότητες» που λένε «χοντροκομμένα ψέματα».

Το παρελθόν όλων θα ξεσκονιστεί και κάποιοι θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν τους αμνούς για τέρατα. Τότε, είναι που δεν πρέπει να ξεχάσουμε κι ούτε να κλονιστούμε. Τότε, είναι που πρέπει να θυμηθούμε όσους μας έλεγαν να μην μιλάμε, γιατί ο Λιγνάδης έχει ισχυρές πλάτες, χωρίς, να μας λένε ποιες είναι αυτές. Να μην ξεχάσουμε κάτι χρυσές κυρίες του πολιτιστικού ρεπορτάζ, που πρώτες φωτογραφίζονταν με τον φερόμενο παιδοβιαστή και μας κατηγορούσαν για τυχοδιωκτισμό πλέκοντας το εγκώμιο του Λιγνάδη.

Τα κανάλια που μιλούσαν για τον «πασίγνωστο ηθοποιό-σκηνοθέτη» την ίδια στιγμή που διέρρεαν τα ονόματα των θυμάτων. Δεν πρέπει να αφήσουμε να ξεχαστεί η Λίνα Μενδώνη, που, ενώ, με δική της απόφαση διορίστηκε ο Λιγνάδης στο Εθνικό Θέατρο, παρακάμπτοντας κάθε πρωτόκολλο  της προκατόχου της, Μυρσίνης Ζορμπά, μετά έκανε πως δεν τον γνώριζε. Πλήρη άγνοια για το ποιόν και αποποίηση κάθε ευθύνης για την τοποθέτηση του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό.

Στην διαδικτυακή συνέντευξη, στις 19/2/2021, η υπουργός Πολιτισμού ως άλλη Καίσαρας ένιψε τας χείρας της χαρακτηρίζοντας τον «επικίνδυνο άνθρωπο». Εκείνον, που αγκαλιαζόταν μαζί του στην Επίδαυρο συνοδευόμενη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την σύζυγο του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι και συναγελάζονταν προσπαθώντας να μας αποπροσανατολίσουν για την… βαθιά υποκριτική τους σχέση.

Να αναφέρουμε και όλους εκείνους… τους φίλους,  που δεν ήθελαν να γίνουν δυσάρεστοι και «για το καλό του θεάτρου» προέτρεπαν τον κόσμο να μην μιλάει… για το καλό της τέχνης, πάντα.

Εκτός, της Μενδώνης και του Μητσοτάκη κι άλλοι από τον δημόσιο πολιτικό βίο της χώρας έτρεξαν να σκουπίσουν τα σάλια μη γλιστρήσει κανείς. Η Ελένη Κούρκουλα και ο Βαγγέλης Βενιζέλος  βρέθηκαν στο πλευρό του φερόμενου ως παιδοβιαστή. Αν και δεν ξέρω αν πήγαν να προστατεύουν τον Λιγάδη ή την φίλη τους, Λίνα Μενδώνη, από τα παλιά, υπηρεσιακά τεφτέρια του ΠΑΣΟΚ.

Την χρωστάμε αυτήν την μνήμη κι ας είναι επώδυνη, κι ας τσακώθηκαν κάποιοι με φίλους τους κι ας έχασαν κάποιοι άλλοι την δουλειά τους. Το χρωστάμε στους ανθρώπους του ΣΕΗ, που καθημερινά γίνονταν μάρτυρες φρικτών μαρτυριών και παρά τις πιέσεις, που, δέχτηκαν –και ήταν πολλές- δεν έκαναν πίσω. Μα ακόμα περισσότερο και πιο πολύ το οφείλουμε σε εκείνους που μίλησαν.

Η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη, εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών. Θα είναι δύσκολα τα πράγματα μέσα στην αίθουσα. Ας, φροντίσουμε όλοι μαζί και ο καθένας, χωριστά να είμαστε μαζί έξω από την αίθουσα. Να νοιαστούμε και να φροντίσουμε και εκείνους που μίλησαν και εκείνους που δεν τα κατάφεραν και θα τρέμουν σε κάθε απόφαση. Για εκείνους, ακόμα περισσότερο.

Δεν είναι ο Λιγνάδης που πρέπει να μας τρομάζει είμαστε εμείς, που δεν πρέπει να ξεχάσουμε και να ξεχαστούμε.

Όλοι την Παρασκευή 11/2 στις 09:00 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, στη Δέγλερη 4. Δίπλα σε εκείνους που βρήκαν την δύναμη και τόλμησαν να τα βάλουν με το ίδιο το σύστημα, που τόσα χρόνια χαϊδολογούσε και συγκάλυπτε τον Λιγνάδη. Τους το χρωστάμε… είναι το λιγότερο, που μπορούμε να κάνουμε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter