Δίκη Λιγνάδη: «Τον έμπλεξαν για να πλήξουν τον Μητσοτάκη», κατέθεσε η Ελένη Κούρκουλα

Δίκη Λιγνάδη: «Τον έμπλεξαν για να πλήξουν τον Μητσοτάκη», κατέθεσε η Ελένη Κούρκουλα

Σε μένος κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απέδωσε τις κατηγορίες για βιασμό κατά συρροή ανηλίκων και νεαρών ανδρών που αντιμετωπίζει ο Δημήτρης Λιγνάδης, η πρώην υφυπουργός Παιδείας και ηθοποιός Ελένη Κούρκουλα η οποία κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας και είπε πως στόχος ήταν να πληγεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο «γλυκό και τρυφερό άνθρωπο»

Εισαγγελέας: Είχαν λόγο κάποιο οι καταγγέλλοντες να βλάψουν τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Αυτό είναι τα μεγάλο ερώτημα. Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι που μετά από τόσα χρόνια βιαζόντουσαν να καταγγείλουν το βιασμό τους μέσα σε τέσσερις ημέρες. Αυτό είναι κάτι που δείχνει «να βγάλουμε το Λιγνάδη από τη μέσω τώρα». Κάποιοι τον ζήλευαν και πάντα είχε μια προσωπικότητα που προκαλούσε φθόνο. Θυμάμαι συνήγορο πολιτικής αγωγής, που έλεγε στη τηλεόραση όποιος είναι να καταγγείλει τον κ. Λιγνάδη να το κάνει τώρα. Θυμάμαι ότι υπήρχε ένας σαν τελάλης και έλεγε «τώρα για τον Λιγνάδη». Τι πιστεύω; Επειδή ήταν διευθυντής του Εθνικού ήθελαν να τον πλήξουν.

Εισαγγελέας: Γιατί;

Μάρτυρας: Για να πλήξεις την υπουργό, τον ίδιο, ακόμη και τον πρωθυπουργό. Η υπουργός τον επέλεξε. Όταν επελέγη ο Λιγνάδης για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επιλέγει καταχειροκροτούμενος. Όταν έσκασε το #metoo είπαν να η χρυσή ευκαιρία για να φάμε το Λιγνάδη. Δεν είδα κάποιο άνθρωπο σοβαρό να καταγγείλει μέσα από το θέατρο, να τον καταγγέλλει και να πει ότι «με βιάσει μέσα στο καμαρίνι». Αντίθετα, είδα κάποιες περίεργες προσωπικότητες. Άρχισαν κάποιοι να σκέφτονται που δεν ήταν από την πλευρά της κυβέρνησης να μια ευκαιρία να πλήξουμε «τον ζωηρό Λιγνάδη», να τον τελειώσουμε. Και παρασυρόμενα πολλά ΜΜΕ το καταφέρανε. Άκουγα για το ανθρωπόμορφο τέρας εκείνες τις ημέρες…

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι γνωρίζει το κατηγορούμενο από το 1990. «Είμαστε αδελφικοί φίλοι. Τον θεωρώ οικογένειά μου» τόνισε. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν τον είχε δει ποτέ με ανήλικα αγόρια και πως της έπεσε το ταβάνι στο κεφάλι όταν πληροφορήθηκε ότι επίκειται η σύλληψή του.

Πρόεδρος: Εδώ υπάρχουν καταγγελίες για βιασμούς; Γνωρίζετε τους καταγγέλλοντες είχατε δει κάποιον στο περιβάλλον του κατηγορούμενου;

Μάρτυρας: Ποτέ κανέναν. Έπεσε από τα σύννεφα όταν άρχισε όλα αυτό. Εκείνες τις ημέρες ξέσπασε ένα κύμα ότι κάτι θα γίνει με τον Λιγνάδη….

Πρόεδρος: Είχατε διαπιστώσει ότι είναι μεμπτή η συμπεριφορά του; Ότι είχε σχέση με ανήλικα;

Μάρτυρας: Με ανήλικα ποτέ. Με ενήλικους ναι, και γυναίκες και άνδρες. Ξέρω τους δεσμούς του και κορίτσια και αγόρια.

Πρόεδρος: Στις εξόδους σας βλέπατε να περιστοιχίζετε από νεαρά άτομα;

Μάρτυρας: Παιδιά ουδέποτε. Παιδιά ουδέποτε, το ξαναλέω. Με νεαρούς ανθρώπους γυναίκες και άνδρες, βεβαίως.

Πρόεδρος: Πως θα τον χαρακτήριζα γενικά σαν άνθρωπο;

Μάρτυρας: Θα τον χαρακτήριζα -όσο και αν ακουστεί περίεργο σε αυτή την αίθουσα – έναν γλυκό και τρυφερό άνθρωπο.

Συνεχίζοντας η μάρτυρας ανέφερε: «Για ένα από τους κυρίους που τον κατήγγειλαν και λέει ότι βιάστηκε, ο Δημήτρης στο ημερολόγιο του έγραφε ότι τις συγκεκριμένες ημερομηνίες ήταν στην Ιθάκη μαζί μου. Είδα κινητό μου ήταν γεμάτο φωτογραφίες από την Ιθάκη μαζί του. Πήγα στην ανακρίτρια και το κατέθεσε. Ο κύρος αυτός είπε μετά ότι μπέρδεψε τις ημερομηνίες, όπως και ένας ακόμη από τους καταγγέλλοντες. Το ερώτημα το δικό μου είναι γιατί δεν περίμενε έξι μήνες για να είναι σίγουρος, παρά έπεσε σε όσες ανακρίβειες».

Η κ. Κούρκουλα χαρακτήρισε ακόμη ως άτομο με εμμονή τη γυναίκα – μάρτυρα που κατέθεσε εις βάρος του κατηγορούμενου – «τον βομβάρδιζε με τηλεφωνήματα» είπε – ενώ αναφέρθηκε και στην επίθεση με μαχαίρι που είχε δεχθεί ο κατηγορούμενος. «Κάποιος του την είχε στήσει στο σκοτάδι στο χολ ενώ πήγαινε να μπει στο σπίτι του. Από εκεί και πέρα άρχισε μια παραφιλολογία ….Αυτό άρχισε αμέσως. Μεταξύ άλλων έλεγαν ότι ο πατέρας κάποιου παιδιού, που κατά τη γνώμη τους, είχε παρενοχλήσει ο Δημήτρης τον μαχαίρωσε. Και αυτό το έλεγαν χωρίς να υπάρχει κάποια μήνυση. Τίποτα από αυτά δεν είναι η αλήθεια. Ο Δημήτρης, όπως και εγώ έπεσε θύμα ανθρώπου που ήθελε να τον ληστέψει» είπε η κ. Κούρκουλα.

«Κυκλοφορούσε με ανήλικα»

Νωρίτερα, στο δικαστήριο εξετάστηκε ως μάρτυρας, ηθοποιός – μουσικός, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Δημήτρη Λιγνάδη γράφοντας, όπως είπε, μουσική για τα έργα που εκείνος σκηνοθετούσε.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ανέφερε πως γνωρίζει τον κατηγορούμενο από το 1993 αλλά το 2006 αντιλήφθηκε ότι είχε σχέση με ανήλικο και τότε αποφάσισε να απομακρυνθεί από εκείνον.

Μεταξύ άλλων, στην κατάθεσή του ο συγκεκριμένος μάρτυρας ανέφερε: «Την Άνοιξη του 2006 βρέθηκε με ένα παιδί ανήλικο, ήξερα ότι είχε σχέση με τον κατηγορούμενο και απομακρύνθηκα. Είχα δει αυτό το παιδί σε πρόβες. Ποτέ δεν είχε παραδεχθεί ο κατηγορούμενος ανοιχτά ότι είχε σχέση μαζί του, αλλά καταλάβαινες ότι είναι μαζί. Είχα δει και άλλα παιδιά μαζί του το 2006. Ο συγκεκριμένος κατάλαβα ότι δεν ήταν φοιτητής της Φιλοσοφικής, όπως έλεγε. Τον είχε δει από το 2003 με 2004. Τότε ήταν 15 – 16 ετών. Μεγαλόδειχνε δεν μπορούσα τότε να καταλάβω ότι ήταν ανήλικος».

Πρόεδρος: Είχατε διαπιστώσει ότι είχαν ερωτική σχέση;

Μάρτυρας: Με τόση μεγάλη διαφορά ηλικίας; Έμεναν στο ίδιο δωμάτιο…

Πρόεδρος: Υπήρχε κάτι μεμπτό στο ότι έμεναν στο ίδιο δωμάτιο; Πως συμπεράνατε ότι είχε ερωτική σχέση;

Μάρτυρας: Δεν είχα μάθει την αλήθεια για την ηλικία του και αυτό με έβαλε σε σκέψεις, συν τις φήμες που υπήρχαν και το επεισόδιο με την απόπειρα δολοφονίας του κατηγορούμενου.

Πρόεδρος: Για αυτό τι ξέρετε;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω πολλά για αυτό. Με πήρε ένας φίλος και μου είπε ότι μαχαίρωσαν τον κατηγορούμενο…

Συνεχίζοντας ο μάρτυρας κατέθεσε πως «ακούγονταν -και πολύ έντονα -για ερωτικές σχέσεις με ανήλικα. Υπήρχε κοινός παρονομαστής σε όλο αυτό. Τα παιδιά αυτά ήταν ανήλικα δεν μαθαίναμε ποτέ το όνομά τους, ήταν δασκαλεμένα να είναι αμίλητα. Μέχρι το 2002 που μαχαιρώθηκε κανείς δεν ρώτησε ποτέ κάτι τον κατηγορούμενο. Υπήρχε η φήμη ότι έχει σχέσεις με παιδιά. Έμεινε με τον ανήλικο στην Επίδαυρο».

Παράλληλα, ο μάρτυρας είπε έκανε λόγο για φήμες που υπήρχαν «το 2002 είχα ακούσει για το μαχαίρωμα. Πρώτη φορά άκουσα από τις δηλώσεις του εδώ ότι είναι αμφιφυλόφιλος, δεν θα παραδέχονταν ποτέ τίποτα, δεν μιλούσε ποτέ. Είχε μεγάλο θέμα να παραδεχθεί την ταυτότητά του. Από τη μια ήταν σαν να προκαλούσε και από την άλλη σαν να επιθυμούσε σοβαροφάνεια». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του επανέλαβε ότι έβλεπε να έρχονται στο θέατρο μαζί με τον κατηγορούμενο ανήλικα και να κάθονται «πάνω στο σκοτάδι». Μάλιστα, ανέφερε πως είχε δει τον κατηγορούμενο να έχει πάει δυο φορές «χτυπημένος» σε πρόβες.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι ήλθε χτυπημένος στις πρόβες; Πότε ήλθε και πόσες φορές;

Μάρτυρας: Δυο φορές, μια το 1996 και μια το 1997.

Εισαγγελέας: Δεν τον ρωτήσατε ποιος τον χτύπησε;

Μάρτυρας: Όχι, όχι κανένας δε ρωτούσε ούτε για το μαχαίρωμα, δεν μας είπε κάτι. Το μόνο που μου είπε ήταν να γράψω ένα τραγούδι για το μαχαιρωμένο βασιλιά.

Εισαγγελέας: Τον βλέπατε να συνοδεύετε από ανήλικα άτομα;

Μάρτυρας: Ναι και εγώ και άλλοι τον έβλεπαν.

Ο ίδιος ανέφερε πως γνωρίζει και άλλα άτομα που έχουν κακοποιηθεί από τον κατηγορούμενο και δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής ο ίδιος κατέθεσε πως μετά την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος του Δ. Λιγνάδη και τη νοσηλεία του στο «Σωτηρία» «συζητιόνταν ότι ήταν από κάποιον αγανακτισμένο πατέρα…». Ακόμη, ανέφερε πως είχε ακούσει ότι από το 1984 είχε καταγγελθεί ο κατηγορούμενος για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου αλλά εκείνος δεν τότε δεν πίστεψε αυτές τις φήμες.

Πολιτική Αγωγή: Είπατε ότι γνωρίζετε και άλλο άτομο που κακοποιήθηκε. Τι σας είπε; Πως κακοποιήθηκε; Ήταν ανήλικος;

Μάρτυρας: Όχι δεν ήταν ανήλικος. Μου είπε ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε βία στο σεξ.

Πολιτική Αγωγή: Ο κατηγορούμενος λέει ότι είχατε μια ερωτική σχέση;

Μάρτυρας: Είχαμε ένα φλερτ από την πλευρά του. Με γνώρισε στο μπαρ του Εθνικού το 1993, ήμουν 20 ετών. Ήρθε στο θέατρο και μου έστειλε λουλούδια στη πρεμιέρα. Δεν είχαμε ποτέ σχέση, δεν χωρίσαμε ποτέ όπως λέει. Είχαμε φιλική σχέση.

Εισαγγελέας: Εν κατακλείδι θα αναφερθείτε στα άτομα -που όπως είπατε – γνωρίζετε ότι κακοποιήθηκαν από τον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Όχι δε θέλω

Εισαγγελέας: Τα γνωρίζετε αυτά τα άτομα;

Μάρτυρας: Ναι κάποια από αυτά τα άτομα τα γνωρίζω.

Πρόεδρος: Εσείς ξέρετε ονόματα και δε θέλετε να πείτε ή είναι μόνο φήμες αυτά που ξέρετε;

Μάρτυρας: Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν επιθυμούν να μιλήσουν, κάποιους από τους γνωρίζω.

Μήνυση Κούγια για ψευδή κατάθεση

Κατά την έναρξη της σημερινής δικασίμου ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη κατέθεσε μήνυση για ψευδή κατάθεση, σε βάρος του μάρτυρα Ν.Σ, ο οποίος είχε καταθέσει σε προηγούμενη δικάσιμο ότι βιάστηκε από τον κατηγορούμενο με μια μεταλλική ράβδο το 2005.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter