Δίκη Μάτι: «Η φωτιά έγινε άμεσα ανεξέλεγκτη» – Τι κατέθεσε ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής

Δίκη Μάτι: «Η φωτιά έγινε άμεσα ανεξέλεγκτη» – Τι κατέθεσε ο πραγματογνώμονας της Πυροσβεστικής

Με την κατάθεση ενός εκ των σημαντικότερων μαρτύρων, του πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιου συνεχίστηκε την Τρίτη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ο μάρτυρας, που καταθέτει επί τρεις συνεδριάσεις και η κατάθεση του δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αφού αναφέρθηκε ξανά στα εναέρια μέσα που έμειναν καθηλωμένα κατά τις ώρες που μπορούσαν να συνδράμουν στην πυρκαγιά αλλά και την μη αποτελεσματικότητα των επίγειων μέσων όταν ξέσπασε η φωτιά στο Νταου Πεντέλης, έκανε λόγο για υποδειγματικό τρόπο απομάκρυνσης των πολιτών από τη δεύτερη φωτιά εκείνης της ημέρας στην Κινέτα.

«Η κινητοποίηση στην Κινέτα ήταν άμεση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός των πτητικών μέσων αλλά επειδή η φωτιά ήταν σε καθαρό δάσος και έγινε άμεσα ανεξέλεγκτη. Στους οικισμούς που ήταν  κοντά απομακρύνθηκαν άμεσα οι πολίτες και γι’αυτό είχαμε μόνο 14 ελαφρείς τραυματισμούς», κατάθεσε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: Πότε θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στο Μάτι;

Μάρτυρας: Όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν  πριν  από τις 17.30, το ΕΣΚΕ γνώριζε και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια. Εκείνη την ώρα έπρεπε να είχε δοθεί η εντολή απομάκρυνσης.

Ο Δ. Λιοτσιος στάθηκε αρκετά ωστόσο και στην έγκαιρη απομάκρυνση των παιδιών που βρίσκονταν στις παιδικές κατασκηνώσεις του Δ. Αθήνας.

Πρόεδρος: Στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων πως έγινε η εκκένωση;

Μάρτυρας: Η υπεύθυνη των κατασκηνώσεων πήρε τηλέφωνο στην πυροσβεστική υπηρεσία επειδή είδε τον καπνό από τις 16.30. Αμέσως μάζεψε τα παιδιά. Εκείνη έκρινε ότι πρέπει να εκκενωθεί η κατασκήνωση. Οι κατασκηνώσεις λειτουργούν με άλλο καθεστώς από ότι οι οργανωμένες απομακρύνεις και οι εκκενώσεις.

Πρόεδρος: Πώς έγινε η διαδικασία;

Μάρτυρας: Συγκεντρώθηκαν τα παιδιά και έφυγαν με λεωφορεία του Δήμου Αθηναίων. Η υπεύθυνη εφάρμοσε το σχέδιο εκκένωσης που είχε.

Ο μάρτυρας στάθηκε και στο γεγονός ότι το Λιμενικό Σώμα δεν ενημερώθηκε ποτέ επίσημα, αλλά ενημερώθηκε τυχαία και προφορικά από πολίτες που κάλεσαν στο τηλέφωνο ζητώντας βοήθεια με αποτέλεσμα οι διασώσεις στις θάλασσα να γίνουν από ιδιώτες.

Πρόεδρος: Για την ειδοποίηση του Λιμενικού…

Μάρτυρας: Στις 18:50 ενημερώθηκε από πολίτη προφορικά και όπως αναφέρει, κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο

Πρόεδρος: Διέθεσε μέσα το λιμενικό;

Μάρτυρας: Από ιδιώτες έγινε η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα. Το λιμεναρχείο αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκε από κανένα φορέα.

Διαβάστε επίσης:

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter