Δίκη – Μάτι: Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες- «Αν μέναμε σπίτι θα καιγόμασταν ζωντανοί»

Δίκη – Μάτι: Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες- «Αν μέναμε σπίτι θα καιγόμασταν ζωντανοί»

Συγκλονίζουν οι καταθέσεις των μαρτύρων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε την Πέμπτη ο εγκαυματίας Κωνσταντίνος Χατζησταματίου, ο οποίος νοσηλεύτηκε σαράντα ημέρες. Ο ίδιος αναφερόμενος στην ανύπαρκτη παρουσία του κρατικού μηχανισμού, είπε: «Καμία υπηρεσία δεν μερίμνησε. Δεν υπήρξε από κανέναν ειδοποίηση, εάν δεν βλέπαμε τον καπνό και τη φωτιά δεν θα φεύγαμε».

Συγκλονιστική ήταν όμως και η κατάθεση του Αλέξανδρου Φλώρου, ο οποίος βρισκόταν με την οικογένειά του στην παραλία στο Μάτι και στη συνέχεια στη θάλασσα, προσπαθώντας να σωθούν.

Κατά την κατάθεση του ο μάρτυρας περιέγραψε τις «μαύρες σακούλες» που αντίκρισε στο λιμάνι της Ραφήνας όταν πλέον διασώθηκαν, κολυμπώντας μετά από ώρες.

«Μπήκαμε στη θάλασσα, κάποια στιγμή χάσαμε τη στεριά, δεν βλέπαμε. Κολυμπούσαμε, προσπαθούσαμε να μείνουμε ενωμένοι, ο αέρας δυνάμωνε όσο περνούσε η ώρα. Προσπαθούσαμε να μείνουμε σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Έπεφταν σπίθες, κουκουνάρια στο νερό. Κάποια στιγμή δυσκόλεψαν τα πράγματα πάρα πολύ. Ακούγαμε τα αεροπλάνα και νομίζαμε ότι έρχονταν να μας σώσουν, φωνάζαμε βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά , καταλήγοντας ότι παρά τον αποπροσανατολισμό κατόρθωσαν να φτάσουν στο λιμάνι της Ραφήνας όπου και αντίκρισε την πραγματική έκταση της τραγωδίας:

«Μετά από πολλές ώρες είδαμε κάτι φώτα. Είχαμε φτάσει κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας, ήταν φώτα πλοίου. Ερχόταν ένα ψαροκάικο. Μας έριξε φως με φακό, μετά μια κουλούρα. Η γυναίκα μου είχε πάθει υποθερμία, τα παιδιά είχαν γίνει μπλε. Μας έδωσαν κουβέρτες. Είδα έναν παππού να επιπλέει στη θάλασσα… Ανέσυραν μια γυναίκα, της έκαναν ανάνηψη, δεν τα κατάφερε… Μας έβγαλαν στην ακτή, από το σοκ δεν θυμόμασταν να πάρουμε τηλέφωνο κάποιον δικό μας… Δεν βλέπαμε καλά, στην ακτή φαίνονταν κάποια ασθενοφόρα. Εκεί είδαμε πλαστικές σακούλες μαύρες που τις έκλειναν… Αν μέναμε μέσα στο σπίτι θα καιγόμασταν ζωντανοί».

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Χατζηαθανασίου, που έχασε την αδελφή του στην πυρκαγιά, περιέγραψε τις πρώτες εικόνες όταν την επόμενη ημέρα έφτασε στο Μάτι. Τονίζοντας πως δεν ειδοποιήθηκε από κανέναν, ούτε και είχε κάποια πληροφόρηση, είπε: «Είδα το σπίτι κατεστραμμένο. Είδα μετά το αυτοκίνητο με τα κλειδιά μέσα και με βαλίτσες φορτωμένο να έχει καεί».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter