Δίκη Τραμπ: Καταγγέλλει «κυνήγι μαγισσών» ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ – Η επιχειρηματική του αυτοκρατορία απειλείται

Δίκη Τραμπ: Καταγγέλλει «κυνήγι μαγισσών» ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ – Η επιχειρηματική του αυτοκρατορία απειλείται

Οποιαδήποτε υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο λαϊκιστής πρώην πρόεδρος δεν μπορεί παρά να έχει σασπένς, ένταση και υψηλά διακυβεύματα. Ο Τραμπ δικάζεται για απάτη και την πρώτη μέρα της διαδικασίας αποκάλεσε, με τον κλασικά λαϊκιστικό του τρόπο, «αλήτη» το δικαστή που χειρίζεται την υπόθεση. Δεν παρέλειψε επίσης να χρησιμοποιήσει για πολλοστή φορά το επιχείρημα της «πολιτικά υποκινούμενης δίωξης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το… καθεστώς είναι εναντίον του.

Σαν σε reality show

Η δίκη δεν μεταδίδεται τηλεοπτικά, αλλά οι πρωταγωνιστές της έβριζαν ο ένας τον άλλο μπροστά στις κάμερες τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου της Νέας Υόρκης, σαν να λάμβαναν μέρος σε κάποιο από τα σόου που έκαναν ευρύτερα γνωστό τον λαϊκιστή πρώην πρόεδρο. Πριν εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου που τον κατηγορεί ότι υπερεκτίμησε τα περιουσιακά στοιχεία της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του, που του απέφερε ευνοϊκούς οικονομικούς όρους, ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε για άλλη μια φορά «το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών όλων των εποχών».

Ο πρώην πρόεδρος επιτέθηκε πρώτα στην εισαγγελέα Λετίσια Τζέιμς, που ανήκει στο Δημοκρατικό κόμμα η οποία, για να εκλεγεί το 2018, είχε ρητά εκστρατεύσει εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, τότε στον Λευκό Οίκο. «Έχουμε μια ρατσίστρια γενική εισαγγελέα που ανεβάζει ένα σόου τρόμου και έσπευσε να τιμωρήσει τον Τραμπ πριν καν μάθει τίποτα για μένα», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος. Έπειτα, επιτέθηκε στον δικαστή Άρθουρ Ενγκορόν, καλώντας τον 74χρονο Δημοκρατικό δικαστή «απατεώνα» που ισχυρίζεται ότι θα υποεκτιμούσε τα περιουσιακά στοιχεία του Τραμπ σε ένα κλάσμα της αξίας τους.

«Είναι μια προσπάθεια να με βλάψουν κατά τη διάρκεια εκλογών», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος, που προσπαθεί να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Απαντώντας επίσης από τα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου, η εισαγγελέας Τζέιμς ανέφερε ότι: «Ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρός είσαι, όσο πλούτο κι αν νομίζεις ότι έχεις, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου».

«Ένας φανταστικός κόσμος»

Η δίκη δεν είναι ποινική – ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης – αλλά τα οικονομικά διακυβεύματα είναι υψηλά για τον πρώην πρόεδρο. Ο Τραμπ ξεκινά με ένα διπλό μειονέκτημα: την απουσία ενόρκων και έναν αρνητικά διακείμενο δικαστή. Ο δικαστής Ενγκορόν εξέδωσε μια καταδικαστική απόφαση για τον πρώην πρόεδρο ενόψει της δίκης και συμφώνησε με την εισαγγελέα, πιστεύοντας ότι ο Τραμπ είχε πράγματι διογκώσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

«Στον κόσμο του Τραμπ, τα διαμερίσματα υπό έλεγχο ενοικίου αξίζουν το ίδιο με τα μη ελεγχόμενα διαμερίσματα. Η περιορισμένη γη αξίζει το ίδιο με την απερίφραχτη γη. Οι περιορισμοί μπορεί να εξαερωθούν. Ζει σε ένα φανταστικό κόσμο, όχι τον πραγματικό κόσμο», έγραψε ο Ένγκορον στις 26 Σεπτεμβρίου.

Ο τελευταίος αποφάσισε να ακυρώσει τις επιχειρηματικές άδειες των επιχειρήσεων του Τραμπ και διέταξε τη σύσταση μιας διαχειριστικής επιτροπής για την οργάνωση της διάλυσης των εμπλεκόμενων νομικών οντοτήτων. Εάν επικυρωθεί στην έφεση, η απόφαση θα μπορούσε να αναγκάσει τον δισεκατομμυριούχο λαϊκιστή πολιτικό να εκχωρήσει ακίνητα στη Νέα Υόρκη, συμπεριλαμβανομένου του Trump Tower, ενός κτιρίου γραφείων της Wall Street και γηπέδων γκολφ.

Ωστόσο, αυτή η απόφαση δεν φέρνει κακά μαντάτα μόνο για τον Τραμπ. Ο πρώην μεγιστάνας των ακινήτων χαρακτήρισε αυτή την ακύρωση «θανατική ποινή για τις επιχειρήσεις» στις ΗΠΑ. Οι συνέπειες αυτής της πρώτης απόφασης παραμένουν ασαφείς και για τον αμερικανικό Τύπο, που έμεινε έκπληκτος από τη σφοδρότητα της κρίσης. «Η διάλυση μιας εταιρείας ως τιμωρία για ανάρμοστη συμπεριφορά δεν είναι κάτι που έχω ακούσει», δήλωσαν νομικοί κύκλοι που ειδικεύονται σε αυτό το είδος υποθέσεων, στους New York Times.

Υπερεκτίμηση περιουσιακών στοιχείων

Αυτή η πρώτη δίκη αφορούσε μόνο την υπερτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του κ. Τραμπ. Η υπόθεση περιλαμβάνει έξι επιπλέον κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών για συνωμοσία, πλαστογράφηση επιχειρηματικών αρχείων και ασφαλιστική απάτη. Η εισαγγελέας Τζέιμς ζητά από τον δικαστή Ενγκορόν να επιβάλει πρόστιμο 250 εκατομμυρίων δολαρίων στον Τραμπ και να του απαγορεύσει οριστικά να διευθύνει την επιχείρησή του στη Νέα Υόρκη. Ο πρώην πρόεδρος, οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του, Έρικ και Ντόναλντ Τζούνιορ, οι επικεφαλής του Ομίλου Τραμπ και ο πρώην δικηγόρος του που έγινε εχθρός του Τραμπ, Μάικλ Κοέν, είναι ανάμεσα σε δεκάδες πιθανούς μάρτυρες.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ, Κρίστοφερ Κάιζ, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αξία στα ακίνητα: «Οι τράπεζες και οι ασφαλιστές γνωρίζουν ότι οι εκτιμήσεις δεν έχουν σχεδιαστεί για να είναι απόλυτες». Ο δικηγόρος επικαλέστηκε έγγραφα της Deutsche Bank που εκτιμούν τα περιουσιακά στοιχεία του Ντόναλντ Τραμπ 2 δισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερα από τις αποτιμήσεις της τράπεζας, κάτι που δεν την εμπόδισε να χορηγήσει δάνειο στον Τραμπ. Η συνάδελφός του, δικηγόρος Αλίνα Χάμπα, αμφισβήτησε τους υπολογισμούς του δικαστή για ένα γήπεδο γκολφ στο Μαϊάμι, το οποίο θα μπορούσε να «πιάσει» τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια, στο Μαρ-α-Λάγκο.

Ο δικαστής Ενγκορόν παρουσίασε μια αποτίμηση του Μαρ-α-Λάγκο από τις τοπικές φορολογικές αρχές μεταξύ 18 και 27,6 εκατομμυρίων δολαρίων, κατά την περίοδο 2011-2021. Το παλάτι μαυριτανικού στιλ είναι σίγουρα υποεκτιμημένο λόγω περιορισμών στη χρήση του, αλλά αυτό το ποσό αφήνει τους επαγγελματίες του real estate «σαστισμένους», γράφει η ταμπλόιντ New York Post, η οποία αναφέρει τον αριθμό των 300 εκατομμυρίων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter