Δίκη Βαξεβάνη – Αθανασίου: Θυμήθηκε στη δεύτερη μέρα να ζητήσει αναβολή ο πρώην υπουργός

Δίκη Βαξεβάνη – Αθανασίου: Θυμήθηκε στη δεύτερη μέρα να ζητήσει αναβολή ο πρώην υπουργός

Ερωτήματα και εύλογες απορίες προκάλεσε σήμερα η στάση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου κατά την κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, όπου εκδικάζεται μήνυση που έχει καταθέσει σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη σχετικά με δημοσίευμα για τα έργα και ημέρες του κ. Αθανασίου όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης.

Ξαφνικά και ενώ η ακροαματική διαδικασία συνεχιζόταν έπειτα από τη διακοπή της προηγούμενης συνεδρίασης λόγω ωραρίου, ο Χαράλαμπος Αθανασίου κατέθεσε αίτημα αναβολής, με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να κληθούν στο Δικαστήριο ως μάρτυρες οι πρώην συνεργάτες του Θεοχάρης Μπίρμπος (ήταν διευθυντής τους γραφείου του) και ο τότε σύμβουλός του Παναγιώτης Λυμπερόπουλος (πρώην αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων).

Τα πρόσωπα αυτά έχει εμπλέξει σε κατάθεσή του ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος σε υπόθεση απόπειρας χρηματισμού μέσω του δικηγόρου Ασημάκη Ασημακόπουλου, όπως είχε αναδείξει σε δημοσίευμά του το Documento το 2017. Μάλιστα μετά την κατάθεση Αβατάγγελου είχε διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση από την τότε Εισαγγελία Διαφθοράς.

Διαβάστε επίσης: Υπόθεση Αθανασίου: «Θα σε αποφυλακίσουν οι στενοί συνεργάτες του υπουργού»

Επίσης η πλευρά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης ζήτησε να προσκομιστεί στο Δικαστήριο η κατάθεση του επιχειρηματία Αβατάγγελου και πιστοποιητικό πορείας της υπόθεσης.

Το αίτημα του πρώην υπουργού προκάλεσε την αντίδραση τόσο των συνηγόρων υπεράσπισης όσο και του ίδιου του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, οι οποίοι διατύπωσαν τον ισχυρισμό ότι η «σύνθεση του Δικαστηρίου δεν είναι αρεστή στον κ. Αθανασίου» και για αυτό το λόγο ζητεί αναβολή.

Η αλήθεια είναι ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της 20ης Δεκεμβρίου του 2022 η εισαγγελέας της έδρας είχε φέρει σε δύσκολη τον πρώην υπουργό καθώς υπήρξε καταιγιστική, φτάνοντας σε σημείο να διερωτηθεί το αυτονόητο: αν ο δημοσιογράφος έχει τελικά το δικαίωμα να ασκεί κριτική στην πολιτική εξουσία.

Ο κατηγορούμενος Κ. Βαξεβάνης ζήτησε το λόγο και τοποθετήθηκε επί του αιτήματος του Χαράλαμπου Αθανασίου. Όπως ανέφερε ο Κ. Βαξεβάνης «το αίτημα Αθανασίου για αναβολή έχει αντιφατικότητα. Είναι παραπειστικό το επιχείρημα και δεν έχει να κάνει με τη νομική διαδικασία αλλά μόνο με το φόβο που έχει ο κ. Αθανασίου απέναντι στο δικαστήριο. Δεν του αρέσει ούτε η έδρα ούτε η διαδικασία». Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε ότι το αίτημα αναβολής δεν έχει να κάνει με τη σύνθεση του Δικαστηρίου και ζήτησε ξανά να κληθούν να καταθέσουν οι πρώην συνεργάτες του Θεοχάρης Μπίρμπος και  Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.

Τελικά το Δικαστήριο απέρριψε όλα τα αιτήματα του πρώην υπουργού και συνέχισε την ακροαματική διαδικασία. Ωστόσο το Δικαστήριο διέταξε να προσκομιστεί αντίγραφο της κατάθεσης του επιχειρηματία Αβατάγγελου καθώς επίσης και πιστοποιητικό πορείας της υπόθεσης (, ενώ έκρινε ότι δεν είναι απαραίτητο να κληθούν οι Μπίρμπος και  Λυμπερόπουλος. , καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος της έδρας τα στοιχεία «θα διακριβωθούν» καλύτερα μέσω των εγγράφων.

Παρά την απόφαση του Δικαστηρίου, ο κ. Αθανασίου κατά την κατάθεσή του διαρκώς αναφερόταν στην αναγκαιότητα κλήτευσης των Μπίρμπου και Λυμπερόπουλου ως μαρτύρων.

Να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Βαξεβάνη και ειδικότεροι οι δικηγόροι Γιάννης Μαντζουράνης, Γιάννης Απατσίδης και Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, συμφωνούν απολύτως με το να προσκομιστεί στο Δικαστήριο  κατάθεση του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου.

Τελικά η δίκη διεκόπη λόγω ωραρίου και αναμένεται να συνεχιστεί στις 30 Ιανουαρίου. Μάλιστα το Δικαστήριο διέταξε και πάλι την προσαγωγή των Ασημάκη Ασημακόπουλου και Αλέξανδρου Αβατάγγελου οι οποίοι αν και μάρτυρες στην υπόθεση μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί στο Δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης:

Μια ακόμη δικαστική δικαίωση Βαξεβάνη μετά από μήνυση του Αθανασίου

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου και η… αλήθεια του για τη δικαίωση Βαξεβάνη

Αντιφάσεις Αθανασίου στην πρώτη μέρα της δίκης με Βαξεβάνη – Πώς τον στρίμωξε η εισαγγελέας της έδρας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter