Δίκη Βαξεβάνη με σύζυγο Στουρνάρα: Παραδοχές εκθέτουν Νικολοπούλου – ΚΕΕΛΠΝΟ από τη μάρτυρα κλειδί Κ. Πολύζου

Δίκη Βαξεβάνη με σύζυγο Στουρνάρα: Παραδοχές εκθέτουν Νικολοπούλου – ΚΕΕΛΠΝΟ από τη μάρτυρα κλειδί Κ. Πολύζου

Με την κατάθεση της μάρτυρος Κατερίνας Πολύζου, συνεχίστηκε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη και του Βασίλη Ανδριανόπουλου, μετά από μήνυση που έχει καταθέσει σε βάρος τους η Λίνα Νικολοπούλου – Στουρνάρα για δημοσίευμα που αφορούσε τη διοργάνωση συνεδρίου από την εταιρεία της Mindwork Solutions, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και φαρμακευτικές εταιρίες, με απευθείας ανάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω σύμβασης που υπογράφηκε τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει.

Η Κατερίνα Πολύζου, η οποία σήμερα κατηγορείται για την υπόθεση των παράνομων προσλήψεων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, την περίοδο διοργάνωσης του συνεδρίου e-healt forum από την εταιρεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, ήταν υπεύθυνη οικονομικής διαχείρισης του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ. Κατά την κατάθεσή της, η κυρία Πολύζου παραδέχθηκε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ενεπλάκη ώστε να εκταμιευθούν ευρωπαϊκοί πόροι για το εν λόγω συνέδριο, οι οποίοι κατέληξαν στην εταιρία της κυρίας Νικολοπούλου.

Άλλωστε ήταν εκείνο αρμόδιο για τη διοργάνωση του συνεδρίου, σύμφωνα με σχετική απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη. Είπε παράλληλα, ότι όλα τα χρήματα, ακόμη και αυτά από τις χορηγίες, μπήκαν στους λογαριασμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο κατόπιν πλήρωσε και την εταιρεία Mindwork Solutions της Λίνας Νικολοπούλου. Αυτό σημαίνει ότι πράγματι, όπως έχει γράψει το Documento, τα χρήματα δόθηκαν στην εταιρεία της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη, μέσω του Δημοσίου. Σύμφωνα με τη μάρτυρα, η οποία πάντως δεν θυμόταν με ακρίβεια, ο προϋπολογισμός του έργου άγγιζε περίπου τις 750.000 ευρώ, με τον τελικό απολογισμό να ανέρχεται σε ένα ελαφρώς μικρότερο πόσο, το οποίο πάντως δεν προσδιορίστηκε. Η Κατερίνα Πολύζου, είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει αν οι χορηγοί κατέθεσαν κάποιο ποσό απευθείας σε λογαριασμό της Mindwork Solutions.

Διαβάστε σχετικά: Δίκη Βαξεβάνη με τη σύζυγο Στουρνάρα: Βίαιη προσαγωγή της εξαφανισμένης μάρτυρα – κλειδί Κ. Πολύζου διέταξε το δικαστήριο

«Έπρεπε να γίνει διαγωνισμός»

Ερωτηθείσα από τον Γιώργο Αθανασάκη, έναν εκ των τριών συνηγόρων υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη και του δημοσιογράφου Βασίλη Ανδριανόπουλου, αναφορικά με το αν έγινε διαγωνισμός για το συνέδριο, η Κατερίνα Πολύζου, απάντησε ότι το έργο δόθηκε με ανάθεση και όχι μέσω διαγωνισμού. Κατά την ίδια, ο λόγος που δεν έγινε διαγωνισμός, είναι ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος. «Είναι συνηθισμένο να υπογράφονται συμβάσεις για τέτοια μάλιστα ποσά, σε ημερομηνία τόσο κοντινή στο συνέδριο;» διερωτήθηκε ο Γιώργος Αθανασάκης, με τη μάρτυρα να απαντά ότι «κανονικά για τέτοιο ποσό θα έπρεπε να έχει γίνει διαγωνισμός». «Η σύμβαση υπογράφηκε Παρασκευή και η διοργάνωση ήταν για τη Δευτέρα» συνέχισε ο συνήγορος των Βαξεβάνη – Ανδριανόπουλου, με την Κατερίνα Πολύζου να σημειώνει ότι πράγματι «αυτό δεν συνηθίζεται». Κατόπιν σχετικής ερώτησης, του κυρίου Αθανασάκη, η μάρτυρας διευκρίνισε ακόμη ότι η ίδια έμαθε για τη διοργάνωση του συνεδρίου έξι μήνες πριν αυτό γίνει, και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υγείας, δεδομένου ότι η Ελλάδα είχε τότε την Προεδρία της Ε.Ε. θα το γνώριζε πολλούς μήνες νωρίτερα.

Ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, επίσης συνήγορος υπεράσπισης του εκδότη και του δημοσιογράφου του Documento, ρώτησε από την πλευρά του τη μάρτυρα ποιος είναι ο λόγος που το υπουργείο ανέθεσε στο ΚΕΕΛΠΝΟ τη διαδικασία και η Κατερίνα Πολύζου απάντησε ότι η απόφαση του υπουργείου περιελάμβανε τη συνεργασία με την εταιρεία της κυρίας Νικολοπούλου, αλλά δεν διευκρίνισε αν το υπουργείο μπορούσε, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, να κάνει απευθείας ανάθεση. Παράλληλα, η μάρτυρας παραδέχθηκε ότι είχε συνεργαστεί με την εταιρεία Mindwork στο έργο για τον καρκίνο. Είχαν δηλαδή συνεργασία στη δυσώδη υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος μέσω προγράμματος ενημέρωσης για τον καρκίνο, ο οποίος όμως δεν είναι λιμώδες νόσημα και άρα δεν ήταν αρμοδιότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ να πραγματοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης γι’ αυτόν. Για την υπόθεση αυτή, επίσης η κυρία Νικολοπούλου είχε καταθέσει μήνυση κατά του Κώστα Βαξεβάνη, η εκδίκαση της οποίας κατέληξε στη δικαίωσή του.

Για λογαριασμό της υπεράσπισης των Κώστα Βαξεβάνη και Βασίλη Ανδριανόπουλου, έθεσε ερωτήματα και ο Γιάννης Μαντζουράνης. Ο γνωστός ποινικολόγος ζήτησε από τη μάρτυρα να διευκρινίσει αν στους λογαριασμούς του ΚΕΕΛΠΝΟ κατέθεσαν χρήματα απευθείας κάποιοι από τους χορηγούς του συνεδρίου. Η μάρτυρας απάντησε πως δεν θυμάται αλλά είπε ότι τα στοιχεία αυτά λογικά θα υπάρχουν. Ο κύριος Μαντζουράνης ρώτησε παράλληλα αν η μάρτυρας θεωρεί λογικό η εταιρεία της κύριας Νικολοπούλου να συγκεντρώνει χρήματα πριν πάρει επισήμως το έργο. «Έχετε ξαναδεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο;» ρώτησε ο συνήγορος. «Όχι» απάντησε η Κατερίνα Πολύζου.

Διαβάστε επίσης: Λόμπινγκ €600.000 στην ΕΕ από τη σύζυγο Στουρνάρα

«Υπήρχε πόρισμα για την υπόθεση»

Η μάρτυρας παραδέχθηκε επίσης ερωτηθείσα από τον Κώστα Βαξεβάνη, ότι για το ΚΕΕΛΠΝΟ υπήρχε πόρισμα στο οποίο αναφερόταν η περίπτωση του e-health forum και η σύμβαση που υπεγράφη με την εταιρεία της Λίνας Νικολοπούλου, τρεις ημέρες πριν τη διενέργεια του συνεδρίου. Παράλληλα, η Κατερίνα Πολύζου αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι το πόρισμα περιγράφει μια συγκεκριμένη προβληματική συνθήκη στο ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο μοίραζε αφειδώς και αδιαφανώς δημόσιο χρήμα, γεγονός που έχει οδηγήσει σε διώξεις στελεχών του. Ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento ρώτησε επίσης τη μάρτυρα αν θυμάται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε διαφήμιση σε ιστοσελίδα της εταιρείας Mindwork για την προώθηση του επίμαχου συνεδρίου, πριν ακόμη υπογραφεί η σύμβαση. «Υπήρχε μια ανάθεση για συγκεκριμένο site για το e-health forum, αλλά δεν θυμάμαι σε ποιο σάιτ» απάντησε η μάρτυρας. Η πλευρά Βαξεβάνη διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για διαφήμιση, αλλά για κάτι ακόμη χειρότερο: ότι δόθηκαν χρήματα στην εταιρεία της Λίνας Νικολοπούλου, για να δημιουργήσει ιστοσελίδα για το συνέδριο, πριν από την υπογραφή της σύμβασης. «Πώς είναι δυνατόν όλες αυτές οι διαβολικές συμπτώσεις να συμβαίνουν τόσο αθώα;» σχολίασε ο Γιάννης Μαντζουράνης.

Η διαδικασία διεκόπη για αύριο Τετάρτη 1η Μαρτίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter