Δίκη Βαξεβάνη με σύζυγο Στουρνάρα: Τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην αναγνωστούν έγγραφα του FBI έκανε η πλευρά Νικολοπούλου

Δίκη Βαξεβάνη με σύζυγο Στουρνάρα: Τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην αναγνωστούν έγγραφα του FBI έκανε η πλευρά Νικολοπούλου

Τον έντονο εκνευρισμό της Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, προκάλεσαν οι ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Κώστα Βαξεβάνη και του Βασίλη Ανδριανόπουλου, οι οποίοι δικάζονται κατόπιν μήνυσής της για δημοσίευμα που αφορούσε τη διοργάνωση συνεδρίου από την εταιρία της Mindwork Solutions, με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια και φαρμακευτικές εταιρίες, με απευθείας ανάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω σύμβασης που υπογράφηκε τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει.

Σήμερα, Τρίτη 29 Νοεμβρίου, δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, οι συνήγοροι υπεράσπισης του εκδότη και του δημοσιογράφου του Documento, επικαλέστηκαν και παρουσίασαν στο δικαστήριο έγγραφα του FBI στα οποία περιγράφονται οι δραστηριότητες της Λίνας Νικολοπούλου, όπως αναφέρονται στο επίδικο δημοσίευμα του Documento, αλλά και κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα στην υπόθεση της Novartis, ο οποίος περιγράφει συγκεκριμένη διαδρομή χρήματος. Η κατάθεση των εν λόγω αποκαλυπτικών εγγράφων προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής οι οποίοι, δια του Σπύρου Μουζακίτη ο οποίος εκπροσωπεί τη σύζυγο του κεντρικού τραπεζίτη, αμφισβήτησαν έως και τη γνησιότητα των εγγράφων, καταθέτοντας αίτημα εξέτασης της αυθεντικότητας τους.

Ασφαλώς το δικαστήριο, κατόπιν και σχετικής πρότασης του εισαγγελέα της έδρας, δέχθηκε την ανάγνωσή τους απορρίπτοντας το πρωτοφανές αίτημα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, αξιολογώντας και το γεγονός ότι, όπως επισημάνθηκε και από την πλευρά του Documento, πρόκειται για έγγραφα τα οποία αξιοποιούνται ακόμη και στο ειδικό δικαστήριο, ενώ έχουν διαβαστεί ακόμη και στη Βουλή. Εξάλλου, όπως υπογράμμισε ο συνήγορος των Βαξεβάνη και Ανδριανόπουλου, Γιάννης Μαντζουράνης, η πλευρά της κυρίας Νικολοπούλου ήταν ενήμερη για την ύπαρξη των συγκεκριμένων εγγράφων, αφού όταν είχαν δημοσιοποιηθεί στον Τύπο, η ίδια είχε τοποθετηθεί επί αυτών.

Ο Σπύρος Μουζακίτης μάλιστα, σε μια αποστροφή του λόγου του, ανέφερε ότι τα επίμαχα έγγραφα του FBI που επισήμως έχουν σταλεί στις δικαστικές αρχές της Ελλάδας, δεν υπάρχουν σε άλλη δικογραφία και για πρώτη φορά εμφανίστηκαν σήμερα στο δικαστήριο. Ως προς τις καταθέσεις του προστατευόμενου μάρτυρα, για τις οποίες επίσης κρίθηκε ότι πρέπει να αναγνωστούν, η Λίνα Νικολοπούλου σχολίασε ότι πρόκειται για «κείμενο που έγραψε ένας κουκουλοφόρος», επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό, να αποδομήσει την ουσιαστική κατάθεση. Η ίδια μάλιστα, μίλησε για ανακρίβειες, αναφέροντας ότι είναι κακή η επίσημη μετάφραση του εγγράφου, αλλά και το αγγλικό κείμενο. Έκρινε δηλαδή ως κακά, τα αγγλικά του FBI.

Οι συνήγοροι της Λίνας Νικολοπούλου, προέβαλαν αντιρρήσεις και για τη χρήση της κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα ο οποίος είχε μιλήσει για τις δραστηριότητες της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, ισχυριζόμενοι ότι δεν δικαιούται το δικαστήριο να αναγνώσει κατάθεση ανώνυμου μάρτυρα. «Δεν μπορεί να έρθει η κουκούλα στο παρόν δικαστήριο» ανέφερε ένας εκ των συνηγόρων της μηνύτριας, με τον Γιάννη Μαντζουράνη από την πλευρά του Documento να αποδοκιμάζει τη φράση αυτή τονίζοντας ότι είναι λυπηρό, νομικοί να αποκαλούν προστατευόμενους μάρτυρες, κουκουλοφόρους. Εξάλλου, σημείωσε ο κύριος Μαντζουράνης, οι προστατευόμενοι μάρτυρες, αν και υπέστησαν διώξεις, κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη, ότι δεν πρέπει να αρθεί η ανωνυμία τους.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η πλευρά των Βαξεβάνη – Ανδριανόπουλου, έθεσε σειρά ερωτημάτων στη μηνύτρια, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ήρθε σε δύσκολη θέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρνήθηκε για παράδειγμα πως εργαζόταν για λογαριασμό της εταιρίας C&C του Κυριάκου Γριβέα ο οποίος είχε διωχθεί για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπως αναφέρεται στο επίδικο δημοσίευμα του Documento. «Σας έχουν χακάρει τον λογαριασμό στο Linkedin, όπου αναφέρετε ότι εργαζόσασταν εκεί;» ρώτησε ο δικηγόρος Γιώργος Αθανασάκης από την πλευρά του Documento, για να λάβει την απάντηση της κυρίας Νικολοπούλου ότι δεν είχε σχέση με τη C&C, αλλά εργαζόταν σε εταιρία του ομίλου C&C.

Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του τριμελούς πλημμελειοδικείου της Αθήνας, πρόκειται να συνεχιστεί αύριο Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, με ερωτήσεις από τους συνηγόρους των κατηγορούμενων δημοσιογράφων, Γιάννη Μαντζουράνη και Βαγγέλη Γεωργακόπουλου, προς την μηνύτρια, ενώ κατόπιν θα ξεκινήσουν οι καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων κατηγορίας που έχει προτείνει η κυρία Νικολοπούλου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter