Δίκη Χρυσής Αυγής: «Είδα τον Παύλο πεσμένο με τα μάτια ανοιχτά» – «Το χτύπημα ήταν επαγγελματικό»

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Είδα τον Παύλο πεσμένο με τα μάτια ανοιχτά» – «Το χτύπημα ήταν επαγγελματικό»

Με τις καταθέσεις του πατέρα του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτη, της αδελφής του Ειρήνης αλλά και την ολοκλήρωση της κατάθεσης της μητέρας του, Μάγδας Φύσσα, συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη της Χρυσής Αυγής σε β’ βαθμό.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την ολοκλήρωση – και πάλι μέσω εντάσεων- της κατάθεσης της Μάγδας Φύσσα η οποία εξετάστηκε από την πλευρά της υπεράσπισης, όπου και δεν έλειψαν οι ειρωνείες με την πλευρά της Πολιτικής Αγωγής να ζητάει σεβασμό προς το πρόσωπο της μάρτυρα.

Αξιοσημείωτο είναι πως, αφού η κατάθεση της μητέρας του Παύλου Φύσσα είχε ολοκληρωθεί αρκετή ώρα πριν, η συνήγορος υπεράσπισης των Η. Κασιδιάρη, Στ. Μπούκουρα και Χρ. Αλεξόπουλου, Βάσω Πανταζή θέλησε να υποβάλει ερωτήσεις στη μάρτυρα, με την Πολιτική Αγωγή να διαμαρτύρεται έντονα ότι δεν τηρείται η δικονομική τάξη και ότι δεν μπορεί κάθε δικηγόρος να επαναφέρει μάρτυρες προς εξέταση.

Ωστόσο, με την ανεκτικότητα της έδρας η Μ. Φύσσα επανήλθε στο βήμα του μάρτυρα αλλά δεν απάντησε σε καμία ερώτηση καθώς η δικηγόρος του Κασιδιάρη τη ρωτούσε… αν θεωρεί ότι η στάση της όλα αυτά τα χρόνια βοήθησε ώστε οι χρυσαυγίτες να τη συλλυπηθούν, αν γνωρίζει ότι ο Η. Κασιδιάρης έχει μετανιώσει για το χαστούκι στη Λιάνα Κανέλλη ή αν ξέρει ότι ο τότε βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής είχε υπερψηφίσει πρόταση σε Βουλή για ενός λεπτού σιγή μετά τη δολοφονία Φύσσα.

Διαβάστε επίσης: Δίκη Χρυσής Αυγής: Συνεχίζεται η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα

«Δεν θα απαντήσω σε αυτές τις ερωτήσεις. Είμαι η μάνα του δολοφονημένου» είπε η Μάγδα Φύσσα και αποχώρησε. Την ίδια ώρα ο καταδικασμένος Γ. Λαγός αποχωρούσε και εκείνος με τη σειρά του από τη δικαστική αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση της μάρτυρα να απαντήσει στις ερωτήσεις.

Β. Πανταζή: Σε ερώτηση από τους συναδέλφους μου σχετικά με το αν κάποιος βουλευτής σάς ζήτησε συγγνώμη ή σας συλλυπήθηκε είπατε «όχι». Θεωρείτε ότι με τη στάση που έχετε κρατήσει δώσατε τη δυνατότητα σε κάποιον να σας συλλυπηθεί;

Πολιτική Αγωγή: Τώρα είναι ερώτηση αυτό;

Β. Πανταζή: Ρωτώ, λοιπόν, επειδή έμαθα ότι είπατε σε συνάδελφό μου…

Μ. Φύσσα: Δεν απαντώ. Κατάλαβα, την άκουσα, δεν απαντώ.

Β. Πανταζή: Είπατε ότι εννιά χρόνια μετά αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί καθόλου να μην θέλετε να σας συλλυπηθούν. Αν θυμάστε τη στάση που κρατήσατε στο δικαστήριο του πρώτου βαθμού που ήρθαν να σας συλλυπηθούν στην αίθουσα…

Μ. Φύσσα: Σοβαρολογείτε τώρα; Με κατεβάσατε κάτω, ενώ έχω τελειώσει, να μου κάνετε αυτή την ερώτηση; Εάν με συλλυπηθήκανε; Να σας ρωτήσω, τον Μπούκουρα μέσα στη Βουλή να κλαίει τι να πει στα παιδιά του; Να σας πω εγώ να τους πει, ότι είναι δολοφόνος και να προσπαθήσει αν μπορεί να μην τα κάνει δολοφόνους.

Διαβάστε επίσης:  Δίκη Χρυσής Αυγής: Κατάθεση μέσω εντάσεων για τη Μάγδα Φύσσα – Προκλήσεις από Πλεύρη και Λαγό

«Είπαμε θα τα πούμε μετά και αυτό το μετά δεν ήρθε ποτέ»

«Τελευταία φορά που είδα τον αδελφό μου ήταν 17 Σεπτεμβρίου 2013. Είχε έρθει σπίτι μου, είχαμε περάσει μαζί μια απλή οικογενειακή μέρα χαιρετηθήκαμε λέγοντας θα τα πούμε μετά και αυτό το μετά δεν ήρθε ποτέ. Την επόμενη φορά που είδα τον αδελφό μου, ήταν στο νεκροτομείο. Γιατί; Γιατί το τάγμα εφόδου της Νίκαιας ήρθε στο Κερατσίνι για να τον δολοφονήσει. Τα έχω πολύ απλά τα πράγματα στο μυαλό μου. Ξέρω ότι πήγε να δει τη μπάλα κ δεν γύρισε. Δολοφονήθηκε μέσα στη γειτονιά μας», κατάθεσε η Ειρήνη Φύσσα, αδελφή του Παύλου.

Η ίδια τόνισε τη δύσκολη κατάσταση που έρχεται η ίδια και η οικογένεια της κάθε φορά που καλούνται να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου. «Θα μου δώσετε λίγο χρόνο, γιατί ξέρετε κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ πέρα φεύγουμε πάρα πολύ ταραγμένοι. Περνάμε μία δοκιμασία εννιά χρόνια. Πέρα από το πένθος μας, δεν υπάρχει αυτό που ζούμε, να νιώθουμε εμείς υπεύθυνοι, να βλέπουμε το μίσος στα πρόσωπα τους. Να μας έχουνε σκοτώσει τον άνθρωπό μας και να φοβόμαστε να ζητήσουμε το δίκιο μας».

Η Ειρήνη Φύσσα, που δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας, κατέθεσε όσα γνωρίζει από την κοπέλα του αδελφού της και όσα της είχε μεταφέρει καθώς ήταν παρούσα. «Φεύγοντας από την καφετέρια υπήρχαν 10-15 άτομα με όπλα, άρβυλα και ρούχα παραλλαγής, υπήρχε αστυνομία στο σημείο. Ο Παύλος και η παρέα του απλά ήθελαν να φύγουν. Δεν μπορούσαν να πάρουν τα αμάξια τους και ανέβηκαν προς την οδό Τσαλδάρη (…) Περνώντας τον δρόμο ο αδελφός μου και οι φίλοι του, πήγαιναν οι άλλοι από πίσω τους και φώναζαν “θα σας γαμήσουμε κότες”. Ένας φίλος του ρώτησε τον Παύλο “τι κάνουμε τώρα;” Και ο Παύλος είπε “τώρα τρέχουμε”. Ο Παύλος δεν έτρεξε”.

Διαβάστε επίσης: Συγκλονίζει η Μάγδα Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Ονομάζομαι Μάγδα και ο Παύλος είναι γιος μου» (Photos)

Πρόεδρος: Κρατούσαν κάτι κι χρυσαυγίτες;
Μάρτυρας: Κράνη, ρόπαλα, σιδηρογροθιές
Πρόεδρος: Έγινε κάποια συμπλοκή;
Μάρτυρας: Την ώρα που πέρασε ο αδελφός μου και υπήρχαν οι βρισιές και οι απειλές από τους χρυσαυγίτες, τα παιδιά έφυγαν, ο Παύλος έμεινε πίσω, τον κράτησαν και πίσω. Τον χτυπούσαν σε κύματα. Τον χτυπούσαν, έφευγαν, τον ξαναχτυπούσαν, ξαναέφευγαν. Όσο έβλεπαν ότι ο Παύλος δεν πέφτει, μεγάλωνε το μίσος τους. Γιατί ο Παύλος δεν έπεφτε εύκολα”.

«Είδα τον Παύλο πεσμένο με τα μάτια ανοιχτά»

«Αν γινόταν πριν από μια βδομάδα θα βλέπαμε το παιχνίδι μαζί με τον Παύλο. Τελευταία στιγμή μου λέει ότι θα πάει σε μια καφετέρια, του λέω “Κοράλλι τη λένε” αλλά δεν ξέραμε ούτε εγώ ούτε ο Παύλος ότι ήταν άντρο χρυσαυγιτών», είπε κατά την κατάθεση του ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης και περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που ειδοποιήθηκε για τη δολοφονία του γιου του και έτρεξε στο σημείο.

«Γύρω στις 12:05 χτύπησε το τηλέφωνο. Μου λένε “τρέχα, έχουν μαχαιρώσει το παιδί”. Πήρα το αμάξι, δεν είναι μακριά, γύρω στα 200 μέτρα. Στα 100 μέτρα βλέπω δύο μηχανάκια που έχουν κλείσει τον δρόμο και ένα της αστυνομίας. Νόμιζα ήταν για το ασθενοφόρο. Μετά κατάλαβα τι έγινε… Είδα τον Παύλο πεσμένο με τα μάτια ανοιχτά. Της λέω της Χρύσας(σ.σ. της κοπέλας του Παύλου). Τι έχει ο Παύλος; Πίστευα ότι θα συνέλθει», είπε και συνέχισε περιγράφοντας τις επόμενες στιγμές στο νοσοκομείο.

«Φτάσαμε στο Κρατικό, ρώτησα τους τραυματιοφορείς “πείτε μου, ζει ο Παύλος;” Μου είπαν “θα σας πει ο γιατρός”. Μπαίνω μέσα, από τα μάτια μπορούσα να καταλάβω ότι είχε φύγει ο Παύλος. Το χτύπημα ήταν επαγγελματικό, είχε στρίψει το μαχαίρι ο τύπος, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το έγκλημα ήταν οργανωμένο, οι χρυσαυγίτες ενημερώθηκαν από τον κατηγορούμενο Άγγο που ήταν στην καφετέρια και ότι σκότωσαν τον Παύλο για ιδεολογικούς λόγους.

Η Πολιτική Αγωγή δεν υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα σεβόμενη την ψυχική οδύνη του όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ο ίδιος δεν απάντησε σε καμία ερώτηση της υπεράσπισης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter