Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: O Ζακ έπνεε τα λοίσθια, του άνοιξαν την πόρτα του θανάτου

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: O Ζακ έπνεε τα λοίσθια, του άνοιξαν την πόρτα του θανάτου

Με νέες καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστήριο (ΜΟΔ) η πολύκροτη δίκη των έξι κατηγορουμένων, των δύο καταστηματαρχών και των τεσσάρων αστυνομικών, για το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος τον Σεπτέμβριο του 2018.

Στο βήμα ανέβηκε ο Κ.Φ. που σταμάτησε στο δρόμο γιατί η μηχανή του έκανε διακοπές, όταν άκουσε τη φασαρία και είδε τον κοσμηματοπώλη να πετάει πέτρα στην τζαμαρία. Μάλιστα, ο μάρτυρας παρενέβη για να σταματήσει τον τελευταίο λέγοντάς του: «θα τον σκοτώσετε».

Απομακρύνθηκε από το σημείο με μαυρισμένη την ψυχή βλέποντας αστυνομικούς με πτυσσόμενα γκλομπ ανοιχτά και του έκανε εντύπωση ότι ο κοσμηματοπώλης καθάριζε και ότι η αστυνομία δεν ασχολήθηκε με το ποιος έφερε το θύμα σε αυτή την κατάσταση αλλά είχε ως μέλημα μόνο να απομακρύνει τους πολίτες και ειδικά όσους τραβούσαν βίντεο.

Ενώ, σύμφωνα με την εκτίμησή του, ο Ζακ έπνεε τα λοίσθια, του «άνοιξαν την πόρτα του θανάτου». «Ο άνθρωπος ήταν πεσμένος, τώρα εγώ με το μυαλό το δικό μου βρίσκω άδικο να προσπαθείς να του βάλεις χειροπέδες» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως δεν επιτέθηκε στον τραυματιοφορέα με γυαλί, ούτε σε κάποιον από τους παριστάμενους, αλλά προσπαθούσε να ξεφύγει.

«Έτρωγε τόσες κλωτσιές στο κεφάλι, το κεφάλι του έφευγε και πήγαινε και κοπάναγε πάνω στις τσίτες που αφήνει η τζαμαρία» ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο εξέφρασε την εκτίμησε πως η τζαμαρία του είχε σπάσει από κλωτσιά. «Το παιδί προσπάθησε να βγει έξω, με τον πυροσβεστήρα αλλά όχι με τσαγανό, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα» τόνισε.

Την ίδια εντύπωση, ότι ο ακτιβιστής δεν είχε απειλητική στάση, εξέφρασε κι άλλος μάρτυρας που καθόταν σε τραπεζάκι του φούρνου «Βενέτης» και έκανε λόγο για λιντσάρισμα που κράτησε πολλή ώρα. «Προσπαθούσαν να τον κρατήσουν μέσα με κλωτσιές. Από εκεί φαινόντουσαν όλα τα χτυπήματα. Ανησύχησα δύο φορές όταν ο πιο μεγαλόσωμος τού πάτησε το κεφάλι» είπε.

Βρισιές από αστυνομικούς προς τον Ζακ

Νωρίτερα, υπάλληλος του «Βενέτη», σύμφωνα με τον οποίο όταν ήρθε ο διασώστης του ΕΚΑΒ ο 33χρονος ήταν «ξαπλωμένος, κράταγε το λαιμό του και δεν κουνιόταν. Εκείνη τη στιγμή νόμιζα ότι είχε φύγει γιατί κράταγε το λαιμό του».

«Ο ένας που του έκανε την χειροπέδηση φαινόταν ότι, από τη στάση, το αριστερό γόνατο πάταγε, χρησιμοποιούσε το βάρος στην περιοχή της μέσης, και το αριστερό στον αυχένα του», ενώ η καλύτερη κατάσταση (σ.σ. του Ζακ) που θα μπορούσε να πει κανείς ήταν ότι έχει λιποθυμήσει».

Ο εργαζόμενος του φούρνου κατέθεσε ότι ακουγόταν πως οι αστυνομικοί βρίζανε το θύμα. «Θυμάμαι ότι μετά αφού τελείωσε, επειδή ήμουν δίπλα και ζητήσανε οινόπνευμα και ένας από αυτούς είπε τη λέξη πουσταράς ή πούστης κάτι τέτοιο» ανέφερε.

Ο μάρτυρας υποστήριξε πώς όταν άκουσε το σπάσιμο της τζαμαρίας, βγήκε προς τα έξω και είδε ξαπλωμένο το θύμα να δέχεται χτυπήματα. «Όταν δέχθηκε τα χτυπήματα δεν πήγα εκεί, ήμουν σε απόσταση 10-15 μέτρα»

«Είδα ότι κράταγε το λαιμό, υπέθεσα ότι έχει τραυματιστεί, γιατί ήταν και σπασμένη η τζαμαρία. Ήταν κάτι του ΕΚΑΒ και του τύλιγε το κεφάλι. Κάποια στιγμή παίρνει ένα γυαλί και κινήθηκε επιθετικά προς τον εκαβίτη, και μετά προς τα τραπέζια, προς εμάς, μέχρι που τον συλλάβανε» είπε αλλά πρόσθεσε ότι δεν είχε κόσμο στα τραπεζάκια του υποκαταστήματος, όταν πήγε προς τα εκεί ο ακτιβιστής και έπεσε.

«Όταν βλέπεις έναν άνθρωπο που έχει σφαχτεί απ’ όλα τα γυαλιά, έχει δεχθεί όλα τα χτυπήματα, έχει δεχθεί όλα τα χτυπήματα, τον βλέπεις ξαφνικά να έρχεται προς το μέρος σου με γυαλί, με κόσμο τριγύρω χωρίς να ξέρεις, νιώθεις ότι απειλείσαι γιατί δεν ξέρεις σε τι σημείο μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος» είπε.

Η δήλωση της οικογένειας για τις προσβολές της υπεράσπισης

Σημειώνεται ότι προκλήθηκε ένταση στο δικαστήριο όταν η Εβίτα Βαρελά, συνήγορος των αστυνομικών, επανέλαβε τα περί οικονομικών και προσωπικών συμφερόντων από την πλευρά της υποστήριξης της αγωγής. «Δεν υπάρχει κανένα ρατσιστικό κίνητρο, αν είναι δυνατόν, πώς θα μπορούσε κανείς να ξέρει τις σεξουαλικές προτιμήσεις» ισχυρίστηκε.

Η Αννυ Παπαρρούσου, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κατέθεσε στο δικαστήριο επιστολή – απάντηση για τις προσβολές που ακούστηκαν σχετικά με οικονομικό κίνητρο. «Είναι μια επιστολή από την οικογένεια ως αντίδραση στα τεκταινόμενα εντός και εκτός αίθουσας γιατί δέχθηκαν ενόχληση και προσβολή από την υπεράσπιση, σε όλα αυτά αντιδρούν και διαμαρτύρονται» σημείωσε.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter