Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβολικός αποκλεισμός του δικαστικού μεγάρου ενάντια στην άδικη φορολόγηση

Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβολικός αποκλεισμός του δικαστικού μεγάρου ενάντια στην άδικη φορολόγηση

Σε «συμβολικό αποκλεισμό» του δικαστικού μεγάρου Πειραιά προχώρησαν οι δικηγόροι του Πειραιά με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ηλία Κλάππα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και τον πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE) Ευάγγελο Τσουρούλη.

Δείτε επίσης: Δικηγόροι: Ζητούν την παραίτηση Τσακλόγλου – «Αλαζόνας, καιροσκόπος, διανομέας αθλιοτήτων της εξουσίας!»

Ο αποκλεισμός έγινε προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους «ενάντια στην άδικη και οριζόντια φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων βάσει τεκμαρτών εισοδημάτων».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Οι Δικηγόροι Πειραιά, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ηλία Κλάππα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και τον πρώην Πρόεδρο του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE) Ευάγγελο Τσουρούλη, προχώρησαν την Τετάρτη 6/12/2023 σε συμβολικό αποκλεισμό του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά πραγματοποιώντας μαζική και δυναμική συγκέντρωση ενάντια στην άδικη και οριζόντια φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων βάσει τεκμαρτών εισοδημάτων.

Το νομοσχέδιο δεν επιδιώκει την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως διατείνεται, αλλά στοχεύει στη μεταβολή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης με την βίαιη μείωση του αριθμού των ελευθέρων επαγγελματιών. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου καθιερώνουν τεκμήριο ενοχής σε βάρος τους για φοροαποφυγή, προβλέπουν συλλογική ευθύνη και επιβάλλουν αδιακρίτως ποινή υπό το πρόσχημα ύπαρξης περιπτώσεων φοροδιαφυγής.

Με το φορολογικό νομοσχέδιο μένει στο απυρόβλητο η μεγάλη φοροδιαφυγή και δεν φορολογούνται τα μεγάλα εισοδήματα. Αντίθετα, μάλιστα, με το ίδιο νομοσχέδιο μειώνεται ο συντελεστής φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου (άρθρο 49) και ο συντελεστής φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών (άρθρο 50).

Σημειώνεται ότι ακόμη και τα ίδια τα στοιχεία που μόλις προχθές δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων του για μικρή φοροδοτική συνεισφορά στα δημόσια βάρη των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και αποδεικνύουν ότι οι Δικηγόροι βρίσκονται ανάμεσα στις οκτώ πρώτες επαγγελματικές ομάδες αυτοαπασχολούμενων με το μεγαλύτερο μέσο όρο φοροαπόδοσης.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιά, όλα τα Επιμελητήρια που είναι σύμβουλοι της Πολιτείας και ο Εμπορικός Σύλλογος και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έχουμε από κοινού καταγγείλει ότι το μέτρο αυτό είναι άδικο, αντιαναπτυξιακό, στρεβλώνει την οικονομία και οδηγεί σε αφανισμό πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και στρέφει μία επαγγελματική ομάδα εναντίον της άλλης διαιρώντας την κοινωνία.

Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής γνωμοδότησε ότι το συγκεκριμένο μέτρο φορολόγησης με σύνδεση των εισοδημάτων μισθωτών και μη μισθωτών γεννά ζητήματα αντισυνταγματικότητας και είναι αντίθετο με τις αποφάσεις 1888 και 1889/2019 της Ολομέλειας του ΣτΕ, επιβεβαιώνοντας την κριτική μας για τα νομικά και συνταγματικά ζητήματα που γεννά το συγκεκριμένο φορολογικό μέτρο.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά ζητά την άμεση απόσυρση των διατάξεων που προβλέπουν φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση τεκμαρτά εισοδήματα, καθώς και την απόσυρση της ανήθικης και επικίνδυνης διάταξης για χρηματική επιβράβευση καταγγέλλοντα φορολογική παράβαση.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά διεκδικεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για όλους και, μάλιστα, στα μέτρα που προτείνει είναι:

· Αύξηση ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ

· Μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ

· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

· Επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια

· Θέσπιση πιστοποιητικού νομιμότητας από δικηγόρους σε εμπράγματες δικαιοπραξίες

· Κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ

· Αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου

· Επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης».

Διαβάστε επίσης: Ακόμα και ο Αδωνης «άδειασε» τον Τσακλόγλου για τον… ντελιβερά δικηγόρο (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter