Δικηγόροι του Ασάνζ μηνύουν CIA και Πομπέο για υποκλοπή συνομιλιών και αρχείων

Δικηγόροι του Ασάνζ μηνύουν CIA και Πομπέο για υποκλοπή συνομιλιών και αρχείων

Μήνυση κατά της CIA κατέθεσαν στην αμερικανική δικαιοσύνη δικηγόροι του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αλλά και δημοσιογράφοι, κατηγορώντας την υπηρεσία και τον πρώην διευθυντή της, Μάικ Πομπέο, για υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και αρχείων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους.

Οι Αμερικανοί δικηγόροι, αλλά και δημοσιογράφοι που συμμετέχουν στη μηνυτήρια αναφορά, σημειώνουν ότι η CIA προχώρησε σε κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματός τους για προστασία των ιδιωτικών συνομιλιών τους με τον Αυστραλό Ασάνζ.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι η CIA συνεργάστηκε με εταιρεία ασφαλείας εκτός ΗΠΑ, η οποία είχε σύμβαση με την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ούτως ώστε να κατασκοπεύει τον Ασάνζ, τους συνηγόρους του, δημοσιογράφους και γενικά όσους έρχονταν σε επαφή με τον Αυστραλό δημοσιογράφο.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Ρόμπερτ Μπόιλ, ο οποίος εκπροσωπεί τους προσφεύγοντες, η κατασκοπεία που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν σημαίνει επίσης πως το δικαίωμα του κ. Ασάνζ να έχει δίκαιη δίκη έχει «τρωθεί ως αφανιστεί», καθώς «η κυβέρνηση γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων» που είχε με τους συνηγόρους του», όπως τόνισε σε δημοσιογράφους.

«Πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις, ως και απόρριψη των κατηγοριών ή απόσυρση του αιτήματος έκδοσης, σε αντίδραση στις δραστηριότητες αυτές, που ήταν σαφέστατα αντισυνταγματικές», έκρινε ο Ρόμπερτ Μπόιλ.

«Βέλη» κατά της CIA και του Πομπέο

Η μήνυση κατατέθηκε εξ ονόματος των δικηγόρων Μάργκαρετ Ράτνερ Κούνστλερ και Ντέμπορα Χέρμπεκ και των δημοσιογράφων Τσαρλς Γκλας και Τζον Γκετζ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Οι μηνυτές στρέφοτναι εναντίον της CIA, του πρώην διευθυντή της και πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, της εταιρείας ασφαλείας Undercover Global και του προέδρου της Νταβίντ Μοράλες Γκιγιέν.

Σύμφωνα με τη μήνυση, η Undercover Global, εταιρεία με έδρα την Ισπανία, που είχε υπογράψει σύμβαση με την πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα, συγκέντρωνε για λογαριασμό της CIA στοιχεία από συσκευές των μηνυτών, ειδικά συνομιλίες τους με τον κ. Ασάνζ, κι είχε τοποθετήσει μικρόφωνα μέσα στο κτίριο, οι ηχογραφήσεις των οποίων, όπως και πλάνα από κλειστό σύστημα παρακολούθησης, στέλνονταν επίσης στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο κ. Πομπέο «ήταν ενήμερος και είχε εγκρίνει» αυτή τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, που διευκρινίζει ότι η Undercover Global στρατολογήθηκε από τη CIA το 2017.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter