Δικογραφία κατά Σαμαρά: Στη Βουλή η συνομιλία για τον «Παναθηναϊκάκια»

Δικογραφία κατά Σαμαρά: Στη Βουλή η συνομιλία για τον «Παναθηναϊκάκια»

«Αντιμέτωπος» με τη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη διαβίβαση δικογραφίας που τον αφορά, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, μαζί με ακόμη δύο δικογραφίες.

Η δικογραφία που αφορά στον Αντώνη Σαμαρά σχετίζεται με τη γνωστή καταγραφή συνομιλίας του, η οποία είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο στις 10 Δεκεμβρίου του 2014, και στην οποία φέρεται ο πρώην πρωθυπουργός να λέει «πες στον ψηλό, τον Παναθηναϊκάκια οι επόμενοι τρεις που θα πάνε να τους γ…». Η φράση φέρεται να αφορά σε φερόμενη παρέμβασή του σε ανώτατο -τότε- εισαγγελικό λειτουργό και σε κατηγορουμένους της Χρυσής Αυγής οι οποίοι επρόκειτο να απολογηθούν.

Διερευνάται εάν έχει προκληθεί παράβαση καθήκοντος εκ μέρους δικαστικού λειτουργού, σε βαθμό πλημμελήματος.

Υπενθυμίζεται ότι δεν έχει εντοπιστεί το άτομο που κατέγραψε τη φερόμενη ως συνομιλία του Αντώνη Σαμαρά, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου πάντως έκρινε ότι πρέπει να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, ενώ είχε προηγηθεί καταγγελία πολίτη στον Άρειο Πάγο.

Το χρονικό της υπόθεσης όπως το είχε καταγράψει τότε το HOT DOC

“Ο «Παναθηναϊκάκιας» και ο Σαμαράς

Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, όπου θα είχε διαρρεύσει ηχητικό, που εμφανίζει τον πρωθυπουργό της χώρας να δίνει εντολές στη Δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργός αυτός θα είχε παραιτηθεί. Αν αποδεικνυόταν πως αυτό το ηχητικό ήταν προϊόν υποκλοπής, δηλαδή κάποιος είχε υποκλέψει τον πρωθυπουργό να δίνει αυτές τις εντολές , τότε ίσως και να είχε αυτοκτονήσει. Σε κάθε περίπτωση, πρωθυπουργός και Δικαιοσύνη θα ενεργοποιούσαν μια τυπική έρευνα.

Στην Ελλάδα, το 2014, κυκλοφόρησε ηχητικό, το οποίο εμφανίζει τον Αντώνη Σαμαρά να δίνει εντολή σε κυβερνητικό αξιωματούχο να μεταφέρει την εντολή σε εισαγγελέα για να συμπεριφερθεί με συγκεκριμένο τρόπο σε κατηγορούμενους.

Η εντολή δεν είναι τόσο ευγενική, όπως πλέον γνωρίζει το πανελλήνιο, και ίσως ο τρόπος που δίνεται δηλώνει πολλά για τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι και πάλι η Δικαιοσύνη, η οποία έχει φτάσει στο σημείο όχι μόνο να κρυφοκοιτάζει, αλλά να μην ντρέπεται κιόλας για όσα απροκάλυπτα κάνει. Στους ανώτερους βαθμούς της έχουν δημιουργηθεί παραθεσμικές ομάδες, που χρησιμοποιούν την εξουσία τους με το χειρότερο τρόπο βασιζόμενες στο τραγικό δεδομένο πως δεν υπάρχει κανένας να τους ελέγξει.

Η κυκλοφορία του ηχητικού, με έναν άντρα, του οποίου η φωνή μοιάζει να είναι του Αντώνη Σαμαρά και δίνει την εντολή «πες στον ψηλό τον Παναθηναϊκάκια, οι επόμενοι τρεις που θα πάνε, να τους γαμήσει», ήταν ένα σοκ από κάθε άποψη. Ή κάποιος παρίστανε με επικίνδυνο τρόπο τον πρωθυπουργό ή κάποιος είχε υποκλέψει πραγματικά τον πρωθυπουργό και ταυτόχρονα αποκάλυπτε πως στήνει δίκες και εισαγγελικές έρευνες. Σε κάθε περίπτωση, η Δικαιοσύνη έπρεπε να διατάξει έρευνα για να δει τι συμβαίνει. Πόσο μάλλον όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, δήλωσε δημόσια πως ο Παναθηναϊκάκιας ειναι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος με τον τρόπο αυτό έπαιρνε εντολή από τον Σαμαρά να προφυλακίσει τους χρυσαυγίτες Γερμενή, Ηλιόπουλο και Μπούκουρα.

Η απάντηση του «κατηγορούμενου» εισαγγελέα ήταν πως το μόνο αληθές είναι πως είναι Παναθηναϊκός. Έφτανε αυτή η δήλωση για να σταματήσει κάθε ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης για την υπόθεση. Δηλαδή, σε μια υπόθεση έχουμε:

Κάποιος παρακολουθεί και καταγράφει τον πρωθυπουργό. Καμιά εισαγγελική αρχή δεν κινείται για να διαπιστώσει ποιος είναι αυτός που υποκλέπτει τον πρωθυπουργό και μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι συνεργάτες του; Κατάσκοποι; Και με ποιο σκοπό;

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών εμφανίζεται να παίρνει εντολές από πολιτικά πρόσωπα για τον τρόπο που θα λειτουργήσει. Ούτε οι προϊστάμενοί του ενδιαφέρονται να δουν αν είναι αλήθεια, αν δηλαδή η Δικαιοσύνη είναι σουρωτήρι, ούτε ο ίδιος προκαλεί έρευνα για να αποδείξει πως δεν είναι ο ίδιος. Ο Άρειος Πάγος τηρεί σιγή ιχθύος, ενώ ο πρωθυπουργός αποδέχεται τον εξευτελισμό του ονόματός του, της πρωθυπουργικής ιδιότητας και της Δικαιοσύνης.

Αν δεν ισχύει τίποτα από αυτά, τότε κάποιος συκοφαντεί τον πρωθυπουργό και τη Δικαιοσύνη και δημιουργεί με ψεύτικα ηχητικά ψευδή εικόνα για τη Δημοκρατία. Απειλεί δηλαδή και το Σύνταγμα και την τάξη.

Έρευνα δεν υπήρξε. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας παρέμεινε προϊστάμενος και ο Άρειος Πάγος, ο οποίος κατά καιρούς διυλίζει νομικούς κώνωπες, κατάπιε την κάμηλο και την προσβολή για τη Δικαιοσύνη.

Δεν έγιναν ούτε τα στοιχειώδη και τυπικά, να κληθεί δηλαδή ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης να καταθέσει, γιατί κατονόμασε τον Ισίδωρο Ντογιάκο ως εντολοδόχο, και να τον διώξει σε περίπτωση που δεν κατάφερνε να στηρίξει τα λεγόμενά του. Η επιχειρηματολογία της εποχής ήταν πως αυτά τα έλεγε η Χρυσή Αυγή, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι ένα νομικό επιχείρημα για τα όργανα της Δικαιοσύνης. Αυτό που ερευνά η Δικαιοσύνη δεν είναι η πολιτική προτίμηση αλλά τα γεγονότα. Και τα γεγονότα δεν τα ερεύνησε ποτέ. Η Χρυσή Αυγή, για τους δικούς της λόγους, προχώρησε σε έκθεση εμπειρογνώμονα για το αν είναι ο Αντώνης Σαμαράς αυτός που ακούγεται στο επίμαχο βίντεο.

Το Hot Doc δημοσιεύει την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, όχι γιατί θέλει να υποστηρίξει τη Χρυσή Αυγή αλλά την αλήθεια. Όσοι χρησιμοποιούν τη Δικαιοσύνη αλά καρτ, προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες σε αυτούς που επιβουλεύονται τη Δημοκρατία. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις. Ή μάλλον, επίκληση του δράκου, για να ξεχάσουμε τα φίδια ανάμεσά μας.

Τα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης: «Αυθεντικό το ηχητικό»

Δεκέμβριος 2014. Ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, φτάνει στη Βουλή, όπου συζητείται το αίτημα άρσης της βουλευτικής του ασυλίας για την υπόθεση Μπαλτάκου. Καταθέτει στη Βουλή ηχητικά ντοκουμέντα, στα οποία ακούγεται ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, να δίνει την εξής εντολή: «Πες στον ψηλό, τον Παναθηναϊκάκια, οι επόμενοι τρεις που θα πάνε, να τους γαμήσει». Μετά την κατάθεση των ηχητικών στα πρακτικά της Βουλής, τρεις ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής έθεσαν το ζήτημα της παρέμβασης του έλληνα πρωθυπουργού στη Δικαιοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι Ελευθέριος Συναδινός, Λάμπρος Φουντούλης και Γεώργιος Επιτήδειος, «σύμφωνα με όσα ελέχθησαν στη Βουλή, «Παναθηναϊκάκιας» είναι ο εισαγγελέας Ντογιάκος, ενώ ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην απολογία των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Γερμενή, Ηλιόπουλο και Μπούκουρα, (τότε) οι οποίοι και προφυλακίστηκαν. Εάν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω ισχυρισμοί, η παρέμβαση του πρωθυπουργού στην ελληνική Δικαιοσύνη συνιστά κατάφωρη παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών. Οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής ρωτούν την επιτροπή τα εξής: αν είναι ενήμερη για αυτές τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αν παρατηρεί την αποτελεσματική εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ σχετικά με τη διάκριση των εξουσιών και την εξασφάλιση κράτους Δικαίου και πώς προτίθεται να αντιδράσει αν επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί».

Την ίδια στιγμή, το «καυτό» ηχητικό απόσπασμα εστάλη σε πιστοποιημένο εργαστήριο του Βελγίου (Recording, Mixing, Mastering Studio – Audio Engineering). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης, που διενεργήθηκε από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα – μηχανικό ήχου M.J. (Audio Engineering Diploma, S.A.E. – No 14537) με έδρα το Βέλγιο, η αυθεντικότητα του ηχητικού πιστοποιήθηκε. Τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως αναφέρεται στην πολυσέλιδη έκθεση πραγματογνωμοσύνης, «το ηχητικό απόσπασμα, με διάρκεια πέντε δευτερολέπτων, φαίνεται να έχει ηχογραφηθεί είτε άμεσα από μικρόφωνο σε εξωτερικό μαγνητόφωνο ή μέσω κοριού πομπού». «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ακόμη και την περίπτωση μιας φορητής συσκευής υποκλοπής, με βάση το είδος της παραμόρφωσης, το θόρυβο και την κλίμακα του φάσματος συχνότητας», συνεχίζει.

«Κατόπιν εκτεταμένης ψηφιακής ανάλυσης του συγκεκριμένου ηχητικού φακέλου (SN5812R2), δεν εντοπίστηκε γραφική ασυνέχεια στη ροή κυματομορφής και στην ομοιογένεια, που να υποδηλώνει πιθανό μοντάζ, αλλοίωση ή παρεμβολές». Δηλαδή, το ηχητικό ντοκουμέντο δεν είναι υλικό «κοπτοραπτικής».

Η φωνή του Σαμαρά

Όπως είχε ζητηθεί στον πραγματογνώμονα, έγινε σύγκριση της φωνής του Αντώνη Σαμαρά με αυτήν που ακούγεται στο ηχητικό ντοκουμέντο. Σύμφωνα με την έκθεση, «ο ομιλητής στο ηχητικό αρχείο “SN5812R2” αντιστοιχεί με τον ομιλητή στα ηχητικά αρχεία A,B,C,D και E σε πολύ μεγάλο ποσοστό».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο Γράφημα 2 της έκθεσης, «η σύγκριση ανάμεσα στις δυο πηγές έδειξε κοινά χαρακτηριστικά τόνου, φωνοσυντονισμού και στυλ ομιλίας, παρά την πολύ σύντομη διάρκεια του επιθεωρημένου αρχείου, που από τεχνικής άποψης δεν επιτρέπει τη δημιουργία ενός λεπτομερούς φωνητικού προτύπου».

Μάλιστα, συμπληρώνεται ότι «ο πολύ χαρακτηριστικός τόνος, ο χρονισμός του συλλαβισμού και η προφορά του ομιλητή στα ηχητικά αρχεία A,B,C,D και E οδηγούν σε έναν πολύ υψηλό βαθμό βεβαιότητας όσον αφορά την αυθεντικότητα της ταυτότητας της φωνής, καθώς αυτό το σύνολο ακουστικών χαρακτηριστικών (φωνητική) θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αναπαραχθούν από κάποιον άλλο στην ολότητά τους». Σύμφωνα με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, «οι συγκρίσεις έδειξαν μεγάλες ομοιότητες από κάθε άποψη ως προς τη βιομετρία», δηλαδή των χαρακτηριστικών εκείνων που συνθέτουν το ηχητικό αποτύπωμα. Επομένως, όπως ανακεφαλαιώνει η έκθεση του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, το ηχητικό ντοκουμέντο δεν αποτελεί προϊόν μοντάζ ενώ η φωνή που ακούγεται σε αυτό ταυτοποιείται με αυτήν του Αντώνη Σαμαρά”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter