Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας: Καταδίκη στοχοποίησης προσφύγων

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας: Καταδίκη στοχοποίησης προσφύγων

Tα πρόσφατα γεγονότα στοχοποίησης προσφύγων, αιτούντων άσυλο καθώς και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο καταδικάζει απερίφραστα το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Το Δίκτυο καλεί τους εκπροσώπους της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, να απόσχουν από την ξενοφοβική ρητορική που κανονικοποιεί και ενθαρρύνει ξενοφοβικές αντιδράσεις.

Αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Δικτύου:

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες, οι οργανώσεις του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας γινόμαστε μάρτυρες ολοένα και περισσότερων ξενοφοβικών και ρατσιστικών περιστατικών από τοπικές μειοψηφικές ομάδες κατά νεοεισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών, καθώς και επιθέσεων κατά εργαζομένων σε Διεθνείς Οργανισμούς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και γενικά φορείς της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφους, λόγω της σύνδεσής τους με την προάσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Η στοχοποίηση έχει κλιμακωθεί με σωματικές επιθέσεις σε εργαζόμενους φορέων παροχής υπηρεσιών σε πρόσφυγες, με εμπρησμούς σε χώρους που προορίζονται για στέγαση ή άλλες υπηρεσίες σε πρόσφυγες και αυτοκίνητα οργανώσεων και με περιστατικά παρεμπόδισης μετακίνησης ή αποτροπής αποβίβασης νεοεισερχομένων με παράλληλη έκφραση ρατσιστικών σχολίων. Είμαστε σοβαρά ανήσυχοι ότι εάν δεν υπάρξει προσήκουσα αντίδραση από τις αρμόδιες αρχές οι εν λόγω επιθέσεις ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν, δίχως να αποκλείεται κάποιες από αυτές να αποβούν και μοιραίες.

Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας έχει πολλές φορές στο παρελθόν τονίσει τη διασύνδεση της ανόδου της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών εκδηλώσεων τόσο με την έλλειψη μιας συνεκτικής και ανθρωποκεντρικής προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής, βασισμένης σε διεθνή πρότυπα και εγγυήσεις, όσο και με την κατάσταση υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού για μεγάλο διάστημα στα κέντρα υποδοχής των νησιών σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες, κάτι που δυσχεραίνει την αρμονική συνύπαρξη και επιβαρύνει τόσο τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό όσο και τις τοπικές κοινωνίες. Η έξαρση των περιστατικών αυτών συνδέεται περαιτέρω άρρηκτα με τη θεσμική στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών μέσα από τον επίσημο λόγο εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο πλαίσιο, μεταξύ άλλων, και της έντασης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στα σύνορα Ελλάδας- Τουρκίας. 

Η στοχοποίηση επιτείνεται επίσης από αποφάσεις όπως η πρόσφατη αναστολή της καταγραφής αιτημάτων ασύλου, η οποία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου: η πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου πρέπει να αποκατασταθεί επειγόντως για την προστασία όλων όσων την χρειάζονται.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, το Δίκτυο:

– Καταδικάζει κατηγορηματικά τις εν λόγω ενέργειες και καλεί τις ελληνικές αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και των μελών της κοινωνίας των πολιτών.

– Καλεί τους εκπροσώπους της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, να απόσχουν από την ξενοφοβική ρητορική που κανονικοποιεί και ενθαρρύνει ξενοφοβικές αντιδράσεις.

– Καλεί την πολιτεία να εξασφαλίσει τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και την ασφαλή μεταφορά τους στην ενδοχώρα για τη συνέχιση των διαδικασιών ασύλου καθώς και την εφαρμογή της αντιρατσιστικής νομοθεσίας στο ακέραιο.

– Καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και στοιχειώδη συναίσθηση των συνεπειών που έχουν οι πράξεις τους στην ήδη πληγωμένη κοινωνική ειρήνη και συνοχή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter