Διλήμματα

Διλήμματα

1 Οι κοινωνικές διεργασίες αποτυπώνουν  ένα νέο περιβάλλον Ο φόβος της υγειονομικής κρίσης έχει αντικατασταθεί από την ανασφάλεια που τροφοδοτούν  οι μεροληπτικές πολιτικές υπέρ ολίγων και ημετέρων που εξυπηρετεί η κυβέρνηση.

Η κρίση έχει γίνει  πλέον πολύπλευρη.

Υγειονομική ,οικονομική, διεύρυνσης ανισοτήτων αλλά και κρίση αξιών.

Η αμφισβήτηση στις κυβερνητικές πολιτικές γίνεται πολύπλευρα ευδιάκριτη!

2 Διακύβευμα της επόμενης περιόδου καθίσταται ο διάλογος για τη προοδευτική διέξοδο.

Η ανασφάλεια που γεννούν οι πολιτικές της ΝΔ ,μπορεί και πρέπει να αναμετρηθεί με τα περιεχόμενα των πολιτικών που δίνουν προοδευτικη διέξοδο

Και αυτό καθιστά αναγκαίο ότι ο αντιπολιτευτικός λόγος παράλληλα με την αποκάλυψη των ευθυνών της ΝΔ θα πρέπει να καθιστά διακριτό το εναλλακτικό κοινωνικοοικονομικό σχέδιο!

3 Σ αυτό το περιβάλλον τα κόμματα του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου δεν μπορεί να εξαντλούν τον πολιτικό τους στίγμα με διατυπώσεις ίσων αποστάσεων!

Διατηρώντας την αυτονομία και αυτοτέλεια , οφείλουν  να οριοθετούνται  καθαρά  στις κυβερνητικές πολιτικές που πολλαπλασιάζουν την πολύπλευρη κρίση.

Στην κοινωνία και τη παραγωγική βάση πρέπει να γίνεται διακριτό αν η κριτική τους περιορίζεται στο αίτημα για μια  καλλίτερη διαχείρηση των ίδιων πολιτικών η διεκδικούν Προοδευτικη διακυβέρνηση. Με προγραμματικη ενότητα για  αλλαγή του κοινωνικού και παραγωγικού μοντέλου.

Είναι η ώρα η να περάσει η  ατζέντα του πολιτικού διαλόγου  απο τα συστημικά κέντρα στην κοινωνία.

4 Οι συστημικές δυνάμεις κατανοούν  πλέον  την δυσαρέσκεια που δημιουργούν τα έργα και οι μέρες της ΝΔ!

Τροφοδοτούν από τώρα σενάρια για την συνέχιση των ίδιων πολιτικών , με αλλαγη σχημάτων  κυβερνητικής διαχείρισης.

Ενθαρρύνουν με κάθε τρόπο η λαϊκή δυσαρέσκεια προς τη ΝΔ , να  ενσωματωθεί σε σχήματα που θα διευκολύνουν αυτή τη στόχευση!

Αναζητούν αναχώματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες προκύπτουν  ρεπορτάζ για κυβερνήσεις ειδικού σκοπού.

Με  τεχνοκράτες και συμμαχίες πρόθυμων προκειμένου να μείνει αλώβητη η συνέχιση των ίδιων πολιτικών.

Θέλουν να προκαταλάβουν τη λαϊκή κρίση…

5 Το συνέδριο του Συριζα Π Σ  αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως βήμα τομής και συνέχειας . Με τις  εργασίες καλείται να ανοίξει την ατζέντα της μεγαλης συνάντησης  των κοινωνικών και πολιτικών ρευμάτων που συγκροτούν τον προοδευτικό χώρο 

Και αυτό γιατί στις σύγχρονες αντιθέσεις που δημιουργεί ο νεοφιλελευθερισμός η εναλλακτική απάντηση πρέπει να δίνεται με προγραμματικη- πολιτική ενότητα όλου του προοδευτικού χώρου και ενεργό την κοινωνία

Έτσι θα βλέπει ο κάθε πολίτης τον εαυτό του στο νέο παραγωγικό και κοινωνικό  μοντέλο!

Ο Συριζα προοδευτική συμμαχία εχει εκλογικά καταγράφει ως κορμός της μεγάλης προοδευτικής παράταξης και αυτό το αναθέτει ευθύνες πρωτοβουλιών για την προοδευτικη διέξοδο

Με το συνέδριο πρέπει να επιταχύνει τον μετασχηματισμό σε υβριδικό πολυσυλλεκτικό κόμμα , που θα τροφοδοτείται από τις αρχές της αριστεράς, του δημοκρατικου σοσιαλισμού και της οικολογίας.

Και αυτό γιατί με το κυβερνητικό προγραμμα διεκδικεί  να εκφράζει την πλατιά συμμαχία  των δυνάμεων που έχουν λόγους να διαμορφώσουν Προοδευτικη διακυβέρνηση.

Για να εφαρμοσθούν μεταξύ των άλλων πολιτικές  στήριξης και διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης!  Με δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών στον παραγόμενο πλούτο ,άρση των κοινωνικών και γεωγραφικών ανισοτήτων , πρόσβαση όλων στα κοινωνικά αγαθά, τη πράσινη μετάβαση  το ψηφιακό μετασχηματισμό κτλ  .

Ο Συριζα Προοδευτικη συμμαχία με τις εργασιες του συνεδρίου καλείται να υπερβεί τις  αντιθέσεις , που δημιούργησαν σχίσματα στο παρελθόν ,στο χώρο της ευρυτερα λεγόμενης κεντροαριστεράς!

Η νέα πολιτική και προγραμματική ενότητα διαμορφώνεται με βάση τα σύγχρονα μεγάλα διακυβεύματα που δημιουργεί η έκρηξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

6. Το δίλημμα λοιπόν που τίθεται στον κάθε πολίτη είναι:

-θα αποδεχθεί κυβερνητικά σχήματα συνέχισης των πολιτικών της κρίσης  ή θα διεκδικήσει  την  Προοδευτικη διακυβέρνηση   για μια Ελλάδα ζωντανή και ικανή στις μεγάλες προκλήσεις?

Ο Χάρης  Τσιόκας είναι  μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter