Δημήτρης Τσεκούρας: Λογοκρισία είναι το αντίθετο της Καθαριότητας

Δημήτρης Τσεκούρας: Λογοκρισία είναι το αντίθετο της Καθαριότητας

Μετά το τεράστιο κύμα συμπαράστασης στο πρόσωπο του Κώστα Βαξεβάνη ο πνευματικός κόσμος της χώρας αντιδράει σε κάθε μορφή βίας και εκφοβισμού. Μηνύματα στέλνονται από, εχθές, στην εφημερίδα από ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, που αντιστέκονται στον αυταρχισμό της κυβέρνησης στέλνοντας το δικό τους μήνυμα.

Λογοκρισία είναι το αντίθετο της Καθαριότητας

Αυτό που αγαπώ πιο πολύ απ’ όλα στη Λογοκρισία είναι ότι η Λογοκρισία φέρει πεντακάθαρα στο φως το κύριο χαρακτηριστικό του λογοκριτή.

Το κύριο χαρακτηριστικό του λογοκριτή είναι η πνευματική του κατωτερότητα, η ψυχική του αβελτηρία, η ηθική του μειονεξία σε σχέση με αυτόν που λογοκρίνει, αν και το καλύτερο θα ήταν μάλλον να πούμε όχι σε σχέση με αυτόν αλλά σε σχέση με ΑΥΤΟ που λογοκρίνει.  Γιατί, ως γνωστόν, ο λογοκριτής, κατ’ ουσίαν δεν λογοκρίνει άνθρωπο, λογοκρίνει μια Ιδέα.  Εχθρός του λογοκριτή δεν είναι ο άνθρωπος, είναι η Ιδέα. Λογοκριτής είναι το αντίθετο της Ιδέας.  Λογοκριτής είναι ένα ανίδεο Ον, ένα ιδεοφοβικό ον.

Κατά συνέπεια, ο Λογοκριτής είναι ένα ον προορισμένο για τον απόλυτο οίκτο. Ναι, κανένα άλλο συναίσθημα δεν ταιριάζει να νιώθει κανείς για τον λογοκριτή πέρα από το συναίσθημα του οίκτου. Του οίκτου που προκαλείται για αυτόν που δεν μπορεί να αναγνωρίσει την, έτσι κι αλλιώς, ανωτερότητα της Ιδέας σε σχέση με τον άνθρωπο.

Λογοκριτής είναι ένας χαφιές.

Λογοκριτής είναι ένα πράγμα που πάει να εμποδίσει μια Ιδέα.

Και μόνο γι’ αυτή του τη γελοία προσπάθεια αξίζει τον οίκτο.

Καμιά φορά, επίσης, ο λογοκριτής επειδή είναι δειλός, τραγικά δειλός, δεν εμφανίζεται ως λογοκριτής αλλά ως κατήγορος που στρεψοδικεί. Και πάει και κατασκευάζει κατηγορίες ανύπαρκτες εναντίον της Ιδέας.

Ψεύτικες κατηγορίες.

Ο λογοκριτής είναι πάντοτε ψεύτης.

Αυτή είναι η πιο ύπουλη μορφή της λογοκρισίας. Γιατί ο λογοκριτής, με το φτωχό του μυαλουδάκι, νομίζει ότι θα βρομίσει την Ιδέα.

Αλλά η Ιδέα δεν καταδέχεται τη βρομιά.

Κύριο χαρακτηριστικό της Ιδέας είναι η Καθαριότητα. Με ένα είδος Καθαριότητας που ο λογοκριτής αγνοεί.

Λογοκρισία είναι το αντίθετο της Καθαριότητας.

Λογοκριτής είναι ένας γελοίος που επαίρεται για την κατάντια του «πνεύματός» του.

Και επειδή πάντοτε υπάρχει και μία εξαίρεση στον κανόνα, ο μόνος λογοκριτής που αξίζει πραγματικά την αγάπη μου είναι ο λογοκριτής που λογοκρίνει τους φασίστες κάθε επιπέδου: προχωρημένους, μεσαίους, και αρχάριους. Όταν βλέπεις λογοκριτής, χτύπα τον. Χτύπα τον δυνατά, απόλυτα, κοιτάζοντάς τον στα μάτια. Με τον μόνο τρόπο που αξίζει να χτυπάει κανείς: με αυτόν του Λόγου, δηλαδή της Αλήθειας, δηλαδή της μόνης στιβαρής Δύναμης.

Δημήτρης Τσεκούρας Συγγραφέας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter