Δημόπουλος: Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής – Πιθανή μια νέα μετάλλαξη λόγω Ουκρανίας

Δημόπουλος: Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής – Πιθανή μια νέα μετάλλαξη λόγω Ουκρανίας

Στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα αλλά και για το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αναφέρθηκε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος.

Όπως είπε ο κ. Δημόπουλος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα στην Αττική, «το οποίο συνάδει με αυτό που βλέπουμε ότι είναι πολύ περισσότερα τα άτομα τα οποία βγαίνουν θετικά κάνοντας self test, οι οποίοι παίρνουν τα μέτρα τους και απομονώνονται αλλά αυτό δεν δηλώνεται στις πλατφόρμες και δεν καταγράφεται».

Επεσήμανε επίσης πως σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και κράτη μετά τη χαλάρωση των μέτρων και τη μη τήρηση των αποστάσεων υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων. Παράλληλα ο κ. Δημόπουλος δεν απέκλεισε να υπάρξει μια έξαρση της πανδημίας λόγω της κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία. 

«Με την Ουκρανία, όπου έχουμε συνθήκες συνωστισμού και δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης είναι αναμενόμενη μια έξαρση της πανδημίας και γνωρίζουμε ότι αυτές οι συνθήκες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για πιθανή μετάλλαξη η οποία θα επικρατήσει» ανέφερε.

«Δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος ότι κάποια μετάλλαξη σε κάποιο μέρος του κόσμου όπου η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει χαμηλή, πιθανόν να είναι πιο μεταδοτική αλλά και πιο επικίνδυνη» πρόσθεσε.

Η τέταρτη δόση

Σχετικά με τη χορήγηση της τέταρτης δόσης ο πρύτανης σημείωσε ότι αυτό που ισχύει ακόμη είναι ότι ενδείκνυται σε αυτές τις ομάδες των ατόμων που έχουν μικρή πιθανότητα να αναπτύξουν ανοσιακή απόκριση στο εμβόλιο ή που έχουν μεγάλη πιθανότητα να την χάσουν γρήγορα, καθώς μπορεί να παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή άλλες θεραπείες που εμποδίζουν την καλή λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα όσο αφορά τα δεδομένα της τέταρτης δόσης. Αν η πανδημία επιμένει ή έχουμε κάποια έξαρση, τότε μπορεί η τέταρτη δόση να χορηγηθεί αργότερα το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, ως πλέον αναμνηστική δόση. Το ζητούμενο είναι η πανδημία να γίνει μια εποχική ιογενής λοίμωξη όπως είναι η γρίπη, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε ελπίζουμε μια φορά τον χρόνο. Υπάρχουν και οι προσπάθειες από τις φαρμακευτικές εταιρείες να φτιάξουν εμβόλια που να χορηγούνται μια φορά τον χρόνο» ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.

«Η λογική λέει ότι καμία πανδημία δεν κράτησε για πάντα», τόνισε ο κ. Δημόπουλος σε σχέση με το πότε μπορεί να έρθει το τέλος της covid-19. «Συνεπώς η ύπαρξη εμβολίων και φαρμάκων, η καλύτερη γνώση του τρόπου μετάδοσης, τα μέτρα που παίρνουμε, συνάδουν προς το γεγονός ότι η πανδημία αυτή θα έχει ημερομηνία λήξης. Αν αυτή θα είναι μέχρι το καλοκαίρι ή αν παραταθεί δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι» σημείωσε.

Όπως είπε αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εντείνουμε και να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και να μπούμε στις επαναληπτικές δόσεις όπως αυτές έχουν καθοριστεί: «Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Έχουμε τα πρωτεϊνικά εμβόλια τα οποία στηρίζονται σε πιο παραδοσιακό τρόπο κατασκευής και ενδεχομένως δημιουργούν λιγότερα ερωτηματικά στους συμπολίτες μας σε σχέση με τα εμβόλια mrna ή τους αδενοϊούς. Βλέπουμε ότι άτομα τα οποία είναι πλήρως εμβολιασμένα, όταν μολυνθούν η πιθανότητα να νοσήσουν και να χρειαστούν κάτι περισσότερο από μια κατ’ οίκον απομόνωση είναι πολύ μικρή. Βλέπουμε ότι άτομα μη εμβολιασμένα ακόμα και με την Όμικρον που έχει επικρατήσει, έχουν κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και μερικοί νοσούν βαριά και διασωληνώνονται. Η Όμικρον είναι ελαφριά σε άτομα νεαρά, χωρίς υποκείμενα νοσήματα και πλήρως εμβολιασμένα» κατέληξε ο καθηγητής.

 

Μυστικά & Documento

26/03/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter