Δημόπουλος: «Δε θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την αύξηση των κρουσμάτων» (Video)

Δημόπουλος: «Δε θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την αύξηση των κρουσμάτων» (Video)

«Φαίνεται ότι και στις επόμενες ημέρες δε θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε την αύξηση των κρουσμάτων, δηλαδή θα δούμε ό,τι βλέπουμε και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.

Δείτε επίσης: «Καμπανάκια» Καπραβέλου: Παράταση στο άνοιγμα των σχολείων – Στο τραπέζι το σενάριο του καθολικού lockdown, τόνισε

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ, παράλληλα με τον Νίκο Καπραβέλο, τόνισε: «έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος που θα κυριαρχήσει, ελπίζουμε η ανοσία από την Όμικρον να μπορέσει να σκεπάσει τη Δέλτα, να μην έχουμε μια έξαρση της Δέλτα όταν δούμε αποκλιμάκωση από το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον … Ιστορικά οι πανδημίες εκφυλίζονται σε ενδημίες, ή εξαφανίζονται. Η διαδικασία αυτή θα επιταχυνθεί λόγω εμβολιασμού. Αναμένουμε στους επόμενους μήνες ότι θα επικρατήσει το Όμικρον , είτε μέσω εμβολιασμού, είτε μέσω, δυστυχώς της φυσικής ανοσίας, και δε θα βρίσκει ο ιός περάσματα για να συνεχίσει το κύμα». 

«Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα ότι έχουμε 250.000 με 300.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, παρά την υποχρεωτικότητα υπάρχει αντίσταση» είπε.

Σημείωσε, επίσης: «Προφανώς όταν μιλάμε για ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, προφανώς εννοούμε στους εμβολιασμένους. Αλλά με βάση πρόσφατα δεδομένα στη Ν. Αφρική όπου η ηλικιακή ομάδα βεβαίως είναι νεότερη, είδαμε η νόσος όντως είναι πιο ήπια και σε μη εμβολιασμένους» είπε. «Η επιτάχυνση της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης είναι ιδιαιτέρα σημαντική».

Επισήμανε, ακόμα: «Τα δεδομένα που προκύπτουν ότι όταν γίνουν σωστά τα σελφ τεστ και τα ράπιντ τεστ έχουν σημαντική αξιοπιστία. Ποτέ δε φτάνουν την αξιοπιστία των PCR, αλλά για μέθοδο γενικού ελέγχου του πληθυσμού είναι η μόνη λύση που έχουμε».

Ζήτησε να επιταχυνθούν άμεσα οι διαδικασίες προσλήψεων και τοποθετήσεων των ειδικευόμενων και των ειδικευμένων γιατρών των οποίων έχει ολοκληρωθεί η επιλογή λόγω της νόσησης του προσωπικού των νοσοκομείων. «(Οι ειδικευόμενοι – ειδικευμένοι) είναι αρκετές εκατοντάδες στα νοσοκομεία της Ελλάδας» σημείωσε.

Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων

Όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια της περιόδου «πριν από τα Χριστούγεννα, ένα στα τέσσερα κρούσματα, ήταν σε παιδιά σχολείων τα οποίο ευρίσκοντο με τα σελφ τεστ. Από τις 26 Δεκεμβρίου και μετά, στην ηλικιακή ομάδα έως 17 ετών, έχουμε μόνο το 13% των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι δεν γίνονται τεστ. Θα χάσουμε την ευκαιρία να υπάρχει και μια επιτήρηση». «Δεν υπάρχει απόλυτη σωστή ή λάθος λύση σε αυτό το θέμα, αυτό το βλέπουμε και σε ευρωπαϊκά κράτη και στις ΗΠΑ».

«Δεν ξέρω σε μια εβδομάδα ή σε δύο εβδομάδες τι περισσότερο θα έχουμε, νομίζω σίγουρα θα έχουμε περισσότερα κρούσματα».

Τέλος, είπε: «οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που όμως είναι διαφορετικό από το Όμικρον, τα μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων με μάσκα και τεστ λειτούργησαν. Ελπίζουμε ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί, σε μικρότερο βαθμό, με το μεταλλαγμένο στέλεχος Όμικρον».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter