Δημοψήφισμα στο Μεξικό: Δεν παραπέμπονται σε δίκη για διαφθορά πρώην πρόεδροι εξαιτίας χαμηλής συμμετοχής

Δημοψήφισμα στο Μεξικό: Δεν παραπέμπονται σε δίκη για διαφθορά πρώην πρόεδροι εξαιτίας χαμηλής συμμετοχής

Οι Μεξικανοί πολίτες την Κυριακή (1/8) απείχαν από την εκλογική διαδικασία του δημοψηφίσματος που θα τοποθετούσε στο εδώλιο όλους τους μεξικανούς προέδρους από το 1988 έως το 2018. Η αποχή από την εκλογική διαδικασία καταγράφηκε στο 7% και κάτω από το απαιτούμενο 40% που θα καθιστούσε δεσμευτικό το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Οι όποιοι συμμετέχοντες υπερψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία 97.7% την παραπομπή όλων των μεξικάνων προέδρων από το 1988 έως το 2018 σε μία «Επιτροπή Αλήθειας» ενώ κατά της παραπομπής ψήφισε το 1.5% του εκλογικού σώματος. Η «Επιτροπή Αλήθειας» εάν συσταθεί θα διερευνήσει τυχόν υποθέσεις διαφθοράς, ανισότητας και βίας που προκλήθηκαν από τις πολιτικές αποφάσεις των μεξικανών προέδρων τη συγκεκριμένη εικοσαετία.

Ο πρόεδρος του Μεξικό Λόπες Ομπραδόρ σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. Επίσης, πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει άλλο ένα δημοψήφισμα τον Μάρτιο του 2022 με ερώτημα εάν θα πρέπει ή όχι να παραμείνει ο ίδιος στον προεδρικό θώκο, αν και η θητεία του λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024.

Η ερώτηση που τέθηκε στους Μεξικανούς πολίτες ήταν η εξής: «Συμφωνείτε ή όχι στην λήψη σχετικών ενεργειών, σύμφωνα με το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο, ώστε να αναληφθεί μία πρωτοβουλία αποσαφήνισης των πολιτικών αποφάσεων που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από τους πολιτικούς πρωταγωνιστές, στοχεύοντας στην εγγύηση των δικαιωμάτων των πιθανών θυμάτων;»

Η αποχή των μεξικανών πολιτών από το δημοψήφισμα αποτυπώνει μία ευρύτερη απάθεια για την πολιτική, η οποία αποτυπώνεται και στην εκλογική συμπεριφορά. Ο νεοφιλελευθερισμός και τα καρτέλ των ναρκωτικών έχουν οδηγήσει σε μία συρρίκνωση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογικές διαδικασίες. Ενόσω, ο πρόεδρος Ομπραδόρ φαίνεται ότι δεν μπορεί να πείσει την πλειοψηφία των μεξικανών να συμμετάσχει στις εκλογικές διαδικασίες του πολιτικού συστήματος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter