Δήμος Αθηναίων: «Φωτογραφική» ενοικίαση κτιρίου προωθεί η δημοτική αρχή Μπακογιάννη

Δήμος Αθηναίων: «Φωτογραφική» ενοικίαση κτιρίου προωθεί η δημοτική αρχή Μπακογιάννη

Γνωστό κτίριο στην πλατεία Αμερικής, επί της οδού Πατησίων, φαίνεται πως κάποιοι από τη δημοτική αρχή του Κ. Μπακογιάννη θέλουν να ενοικιάσουν, για να μετεγκατασταθούν, εν μέσω κορονοϊού, υπηρεσίες του δήμου. Πιθανώς επειδή θέλουν να εξυπηρετήσουν άλλου είδους ανάγκες και όχι αυτές της στέγασης των υπηρεσιών του δήμου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, η οποία κάνει λόγο για «φωτογραφικές διατάξεις» ως προς τις προδιαγραφές αναζήτησης υποψήφιων κτιρίων.

Το κτίριο που έχει επιλεγεί διαθέτει κακό φυσικό φωτισμό και ανύπαρκτο φυσικό αερισμό και είναι «open plan», κάτι εγκληματικό κατά την πανδημία που διανύουμε, τόσο για τους/τις εργαζόμενους/ες όσο και για τους/τις δημότες που εξυπηρετούνται, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η δημαρχία Μπακογιάννη θυμήθηκε αιφνίδια να καλύψει ανάγκες στέγασης των υπηρεσιών του δήμου, εν μέσω κορονοϊού.
Το θέμα παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο της 31/1/2022, με ένα εισηγητικό αρχείο που περιλάμβανε στοιχεία με τέτοια ακρίβεια που μόνο ως φωτογραφικές διατάξεις μπορούν να χαρακτηριστούν.

Οι προδιαγραφές που συμπεριέλαβε στα εισηγητικά «μιλούν» μόνες του:

1. Να βρίσκεται σε απόσταση το πολύ 2,5 χλμ. από το δημαρχείο της οδού Αθηνάς 63 (γιατί να μην είναι 2 ή 3 χλμ.;)
2. Να απέχει το πολύ 1,5 χλμ. από τα διοικητικά όρια 5 δημοτικών κοινοτήτων (γιατί 5 κι όχι 3 ή 7;).
3. Να βρίσκεται εκτός των ορίων του δακτυλίου των Αθηνών, για διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών όλες τις ημέρες της εβδομάδας (προτρέπει έτσι την πρόσβαση με ΙΧ).
4. Να εξυπηρετείται από τρεις τουλάχιστον σταθμούς ΜΕΤΡΟ/ΗΣΑΠ, σε απόσταση το πολύ 1,25 χλμ.
5. Να είναι πάνω από 15.000 τ.μ., γωνιακό, με 2 εισόδους και 2 ασανσέρ και η μία όψη να βλέπει σε βασικό οδικό δίκτυο του ν. Αττικής.

Στο δημοτικό συμβούλιο, αποκαλύφθηκε από δημοτικούς συμβούλους, ότι αναφέρεται σε γνωστό κτίριο στην πλ. Αμερικής, επί της Πατησίων, που κάποιοι από τη δημοτική αρχή θέλουν να ενοικιάσουν κυρίως γιατί θέλουν να εξυπηρετήσουν άλλου είδους ανάγκες:

1. Να «αδειάσουν» ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα κτίρια που είναι στο κέντρο για να αξιοποιηθούν από διάφορους επενδυτές του ξενοδοχειακού και τουριστικού κεφαλαίου.

2. Να ενοικιάσουν το κτίριο για την κάλυψη αναγκών του ιδιοκτήτη του.

Για αυτό:

• Δεν παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα του θέματος στέγασης των υπηρεσιών συνολικά, στα πλαίσια ενός μακρόπνοου σχεδιασμού για την ανάπτυξη των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων του δήμου (π.χ. πόσα ενοικιαζόμενα κτίρια υπάρχουν, με τι κόστος μηνιαία/ετήσια), αλλά και τις υπαρκτές σημερινές ανάγκες, με βάση τον αριθμό των υπαλλήλων, το είδος των υπηρεσιών, την επισκεψιμότητά τους και όχι μόνο,
• Δεν έχουν καθαρή εικόνα (ή την κρύβουν) για το τι απαιτείται για τη στέγαση των υπηρεσιών του δήμου, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ, των Οργανισμών του κ.λπ., έτσι που να δύναται ο καθένας να έχει γνώμη και να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης (πρωτίστως οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους).
• Δεν αποκαλύπτουν το κόστος της ενοικίασης αυτού του κτιρίου ενώ το γνωρίζουν πολύ καλά.
• Δεν γνωστοποιούν την αρχική εκτίμηση των τεχνικών υπηρεσιών για την καταλληλόλητα τόσο του ίδιου του κτιρίου, όσο και της τοποθεσίας του.

Η πραγματικότητα είναι ότι το κτίριο στο οποίο η δημοτική αρχή Μπακογιάννη σχεδιάζει να μεταφέρει την πολεοδομία αλλά και τις τεχνικές και αρκετές άλλες διοικητικές υπηρεσίες, βρίσκεται μακριά από μέσα σταθερής τροχιάς, καθιστώντας την προσβασιμότητα σε αυτό δύσκολη, τόσο για τους/τις δημότες όσο και για τους/τις εργαζόμενους/ες. Η δυσκολία αυτή, θα καλυφθεί από πολλούς/ες με ΙΧ, προκαλώντας έτσι κυκλοφοριακά προβλήματα σε μια από τις πιο πυκνοδομημένες γειτονιές της πόλης, την Κυψέλη.

Το κτίριο που έχει επιλεγεί διαθέτει κακό φυσικό φωτισμό και ανύπαρκτο φυσικό αερισμό και είναι «open plan», κάτι εγκληματικό κατά την πανδημία που διανύουμε, τόσο για τους/τις εργαζόμενους/ες όσο και για τους/τις δημότες που εξυπηρετούνται.

Η στατικότητά του δεν καλύπτει επιτελικές υπηρεσίες (σε περίπτωση μεγάλου σεισμού μπορεί να θέσει τον δήμο εκτός λειτουργίας). Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρο, την ίδια στιγμή που προγραμματίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου των τεχνικών υπηρεσιών (Αθηνάς 16)! Πρόκειται για πράξεις αντιδιαμετρικά αντίθετες από με τις εξαγγελίες της δημοτικής αρχής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της πόλης από τα κτίρια και τις μεταφορές.

Η δημοτική αρχή κάνει ενέργειες οικονομικά μη βιώσιμες: η συνεχής πολιτική ενοικίασης ιδιωτικών κτιρίων για να στεγάσει τις υπηρεσίες της, είναι οικονομικά επιβλαβής. Μάλιστα εγείρονται ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας επιλογής του συγκεκριμένου κτιρίου.
Γιατί δεν εξετάζει αλήθεια άλλες λύσεις, που κατά καιρούς έχουν προταθεί;

1. Την αγορά και επισκευή ή ανακατασκευή δικού της ιδιόκτητου κτιρίου για τις τεχνικές υπηρεσίες;
2. Ένα ιδιόκτητο κτίριο (με αγορά ή κατασκευή) για το σύνολο των κοινωνικών υπηρεσιών;
3. Το αίτημα για παραχώρηση από το κεντρικό κράτος κτιρίων του ΕΦΚΑ, του ΙΚΑ και άλλων υπηρεσιών που σήμερα ρημάζουν και που βρίσκονται τόσο κοντά σε σταθμούς μέσων σταθερής τροχιάς;

Προκαλούν ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά και τα όσα αναφέρονται για το κτίριο της Καθημερινής (Σωκράτους 57), που σήμερα ενοικιάζεται για τη στέγαση της διεύθυνσης δόμησης (πολεοδομίας). Ισχύει ότι προγραμματίζεται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο; Ισχύουν οι ίδιες φήμες και για το δημοτικό κτίριο στην οδό Αθηνάς 16 και για το κτίριο της Αγ. Κων/νου (Δημοτική Αστυνομία και μέρος Κοινωνικών Υπηρεσιών);

Καλούμε τη δημοτική αρχή να ακυρώσει την πράξη που ψήφισε με τον φωτογραφικό διαγωνισμό για ενοικίαση του συγκεκριμένου κτιρίου.

Απαιτούμε:
• Να παραμείνουν οι τεχνικές υπηρεσίες στο ιδιόκτητο και προσιτό κτίριο στην οδό Αθηνάς 16.
• Να παραμείνει η δ/νση δόμησης (πολεοδομία) στο κτίριο που στεγάζεται, μέχρι την εξεύρεση λύσης για ιδιόκτητο κτίριο στο κέντρο.
• Να εξεταστούν ενδελεχώς όλες οι προτεινόμενες λύσεις (αγοράς, κατασκευής, παραχώρησης κτιρίου ή κτιρίων από το κεντρικό κράτος και το ΤΑΙΠΕΔ)
• Να μην διακινδυνεύσει καμιά ανθρώπινη ζωή από την πανδημία με τη μεταφορά δημοτικών υπηρεσιών σε ακατάλληλο κτίριο.

Τέλος, ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή γιατί εξυπηρετεί τόσο φανερά το τουριστικό κεφάλαιο, όπως κάνει και η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να «αδειάσουν» το κέντρο από τις υπηρεσίες και τα υπουργεία, με τη μεταφορά στο χώρο ΠΥΡΚΑΛ-ΔΑΦΝΗ εννέα υπουργείων και εκδιώκοντας υπηρεσίες του δήμου από το κέντρο της πόλης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter