Δήμος Αθηναίων: Πώς έγινε η απίστευτη ανατροπή των 27 μονάδων (Video)

Δήμος Αθηναίων: Πώς έγινε η απίστευτη ανατροπή των 27 μονάδων (Video)

Ιστορική ανατροπή 27 μονάδων πέτυχε ο Χάρης Δούκας στον δήμο Αθηναίων, απέναντι στον υποψήφιο της ΝΔ, Κώστας Μπακογιάννη, φέρνοντας τούμπα την κατάσταση όπως είχε διαμορφωθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στην κάλπη του α’ γύρου για την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Κυριακή, ο Κώστας Μπακογιάννης βγήκε πρώτος με μεγάλη διαφορά σε ποσοστά, δίχως ωστόσο να καταφέρει να ξεπεράσει το 43% που θα του έδινε τη νίκη (41,35%). Ο Χάρης Δούκας έλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 14,19% και διαφορά σχεδόν 38.000 ψήφων από τον Μπακογιάννη.

Επτά ημέρες μετά έγινε η μεγάλη ανατροπή, με το ποσοστό του Χάρη Δούκα να εκτοξεύεται, αγγίζοντας το 56%, εξασφαλίζοντας διαφορά άνω των 13.000 ψήφων από τον Κώστα Μπακογιάννη.

Πώς έγινε η ιστορική ανατροπή

Ο βασικός λόγος της ιστορικής αυτής ανατροπής που οδήγησαν στην εκλογή του Χάρη Δούκα, εστιάζεται στη σύμπλευση των προοδευτικών δυνάμεων. Θέση που είχε εκφραστεί τόσο από τον μεγάλο νικητή της Αθήνας, αλλά και από τον Κώστα Ζαχαριάδη.

Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης (που έλαβε την τρίτη θέση στην πρώτη κάλπη) είχε δηλώσει ανοιχτά τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Δούκα.

Παράλληλα, φαίνεται ότι οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στην άκαμπτη στάση του ΚΚΕ, που έπαιξε το χαρτί του άκυρου/λευκού στον β’ γύρο, στις κάλπες που δεν συμμετείχε υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Χάρης Δούκας και Κώστας Μπακογιάννης «αναμετρήθηκαν» στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης, παρουσιάζοντας τις θέσεις και το πρόγραμμά τους για την Αθήνα στο debate.

Διαβάστε επίσης: Τι συζητήθηκε στο debate Μπακογιάννη και Δούκα για τον δήμο Αθηναίων (Video)

Όλα αυτά συντέλεσαν ώστε να πραγματοποιηθεί μία από τις πιο εντυπωσιακές εκλογικές ανατροπές στη μεταπολίτευση. Λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Κυριακής, ο απερχόμενος δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννης, παραδέχθηκε την ξεκάθαρη ήττα του, δίνοντας συγχαρητήρια στον Χάρη Δούκα.

Διαβάστε σχετικά: Συνεχάρη Δούκα, παραδέχθηκε την ήττα του ο Μπακογιάννης (Video)

Δούκας: «Σήμερα η Αθήνα νίκησε

«Το πιο όμορφο ταξίδι τώρα ξεκινάει», τόνισε περιχαρής ο Χάρης Δούκας, μετά την ιστορική νίκη επί του Κώστα Μπακογιάννη, ανατρέποντας διαφορά 27 μονάδων στον πρώτο γύρο.

Ο Χάρης Δούκας ευχαρίστησε τους πολίτες που «πίστεψαν στο όνειρο», αλλά και ονομαστικά τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος δήλωσε ανοιχτά τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Δούκα στον β’ γύρο.

Οι δηλώσεις του Χάρη Δούκα

«Σήμερα η Αθήνα νίκησε. Η πόλη αλλάζει σελίδα. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες τις Αθηναίες και τους Αθηναίους για την τεράστια τιμή. Ξέρω πολύ καλά τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω. Ευχαριστώ όσους πίστεψαν στο όνειρο, τους φίλους τους συνεργάτες την οικογένειά μου και όλους τους πολίτες που κατάφεραν το ακατόρθωτο. Πίστεψαν σε μια Αθήνα, πράσινη, καθαρή και δημιουργική. Οφείλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, το Βολτ, τους ανθρώπους από την Οικολογία. Οφείλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Ζαχαριάδη και τους ανθρώπους της Ανοιχτής Πόλης, αλλά και όλους όσοι ήρθαν να ψηφίσουν στη δεύτερη εκλογική διαδικασία. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις και θα είμαι δίπλα σε κάθε Αθηναία και Αθηναίο για να κάνουμε την Αθήνα όπως μας αξίζει. Το πιο όμορφο ταξίδι τώρα ξεκινάει».

Συνεχάρη Δούκα, παραδέχθηκε την ήττα του ο Μπακογιάννης

«Επικοινώνησα με τον εκλεγμένο δήμαρχο Αθηναίων τον κ. Χάρη Δούκα και του έδωσα τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη μεγάλη του νίκη. Είχα την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για τον προεκλογικό μας αγώνα. Τον διαβεβαιώνω ότι και η ομάδα μου και εγώ είμαστε στην απόλυτη διάθεσή του ώστε να οργανώσουμε μία συγκροτημένη και σοβαρή μετάβαση. Θέλω να ευχαριστήσω όλη μου την ομάδα, τον συνδυασμό, τους συνεργάτες, τους εθελοντές. Όλες και όλους που μας υποστήριξαν. Έκαναν έναν καταπληκτικό αγώνα. Η ευθύνη του αποτελέσματος φέρει αποκλειστικά εμένα»…

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter