Δημόσια συγγνώμη του Guardian για την σχέση του ιδρυτή της εφημερίδας με το δουλεμπόριο

Δημόσια συγγνώμη του Guardian για την σχέση του ιδρυτή της εφημερίδας με το δουλεμπόριο

Δημόσια συγγνώμη ζήτησε την Τρίτη η ιδιοκτησία του βρετανικού Guardian για τη σχέση που είχε ο ιδρυτής της βρετανικής εφημερίδας με το διανταλντικό δουλεμπόριο.

Η εταιρεία Scott Trust (στην οποία ανήκει ο Guardian) είχε αναθέσει σε ιστορικούς από τα Πανεπιστήμια του Νότιγχαμ και του Χαλ να ερευνήσουν πιθανές διασυνδέσεις με το δουλεμπόριο του δημοσιογράφου και εμπόρου βάμβακος Τζον Έντουαρντ Τέιλορ και 11 οικονομικών υποστηρικτών του που το 1821 ίδρυσαν την εφημερίδα Manchester Guardian, πρόγονο του σημερινού εντύπου.

Η απολογία καλύπτει και τη δημοσιογραφική προσέγγιση της εποχής που εξυπηρέτησε τη βιομηχανία βάμβακος, η οποία εκμεταλλευόταν σκλάβους.

Μεταξύ άλλων το άρθρο της διευθύντριας της εφημερίδας Κάθριν Βάινερ αναφέρει: «Καθώς εισερχόμαστε στον τρίτο αιώνα μας ως ειδησεογραφικός οργανισμός, αυτή η απαίσια ιστορία πρέπει να ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιούμε τη δημοσιογραφία για να εκθέτουμε τον ρατσισμό, την αδικία και την ανισότητα και να κάνουμε τους ισχυρούς να λογοδοτούν».

Επιπλέον, η εταιρεία Scott Trust ανακοίνωσε πως θα επενδύσει ένα ποσό τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων λιρών για την ενίσχυση των σημερινών κοινοτήτων στις περιοχές όπου λειτουργούσαν εκείνες οι φυτείες βάμβακος.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη αποκαλύπτει πράγματι πως ο Τέιλορ και εννέα από τους συνεργάτες του είχαν σχέσεις με τη δουλεία κυρίως μέσω της βιομηχανίας υφασμάτων.

Συγκεκριμένα αποδείχθηκε ότι συνδέονταν με εμπορικές εταιρείες που εισήγαγαν στη Βρετανία ακατέργαστο βαμβάκι από φυτείες τις οποίες καλλιεργούσαν σκλάβοι στην αμερικανική ήπειρο, σε περιοχές όπως η Νότια Καρολίνα, η Γεωργία και η Τζαμάικα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter