Δημοσίευμα της Le Monde για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και τη στάση Μητσοτάκη στην επίσκεψη PEGA

Δημοσίευμα της Le Monde για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και τη στάση Μητσοτάκη στην επίσκεψη PEGA

Το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα φιλοξενείται για μία ακόμη φορά από τη γαλλική Le Monde με τίτλο: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει την Αθήνα να ξεκινήσει «επείγουσα έρευνα» για το σκάνδαλο υποκλοπών.

Στο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά στο ταξίδι της PEGA στην Ελλάδα αλλά και στην έκκληση της προς την ελληνική κυβέρνηξση να διερευνήσει το σκάνδαλο «άμεσα και πριν τις εκλογές που έρχονται».

Η Le Monde σχολιάζει ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης 8 μήνες πριν τις εκλογές εμφανίζεται αποδυνάμωμένος από το σκάνδαλο παρακολουθήσεων που περιλαμβάνει πολιτικούς, δημοσιογράφους.

«Τα θύματα στοχοποιήθηκαν από το λογισμικό κατασκοπείας Predator, το οποίο επιτρέπει, μόλις μολυνθεί το τηλέφωνο, να καταγράφει μηνύματα και κλήσεις – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που γίνονται μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών – να έχει πρόσβαση στους κωδικούς πρόσβασης της συσκευής ή στο ιστορικό περιήγησης. Διατίθεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Intellexa, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος, Tal Dilian, είναι πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και κατοικεί στην Κύπρο, με το κόστος του λογισμικού έχει εκτιμηθεί από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης στα 14 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόσβαση για ιδιώτες. Περισσότερα από 15.000 τηλέφωνα λέγεται ότι παρακολουθούνται από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών, σημειώνοντας αύξηση 30% από το 2019».

Η αντιπροσωπεία των δέκα ευρωβουλευτών της PEGA δεν κατάφερε να συναντηθεί ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με τους ηγέτες της Intellexa. «Μέχρι να είναι πρόθυμες οι ελληνικές αρχές να μοιραστούν επίσημα αρχεία και έγγραφα, πρέπει να φτιάξουμε ένα παζλ με τα διαθέσιμα κομμάτια. Ευτυχώς, είναι πολλά(…). Και όλοι τους φαίνεται να δείχνουν προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης», σημείωσε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in’t Veld, εισηγήτρια της επιτροπής PEGA.

Συνέντευξη της Σόφι ιντ Βελντ μετά την αποκάλυψη του Documento: Να αποχαρακτηριστούν τα απόρρητα έγγραφα – Να παρέμβει η Europol

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter