Δημοσιογράφος NY Times καταγράφει τον φόβο των «γαλάζιων» θυμάτων του Predator

Δημοσιογράφος NY Times καταγράφει τον φόβο των «γαλάζιων» θυμάτων του Predator

Η δημοσιογράφος Ματίνα Στεβή – Γκρίντνεφ, η οποία συνυπογράφει το πρωτοσέλιδο άρθρο – κόλαφος των New York Times που αποκάλυψε ότι η το υπουργείο Εξωτερικών είχε δώσει το «ΟΚ» για εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη, περιγράφει τον φόβο των «γαλάζιων» θυμάτων του κακόβολου λογισμικού παρακολούθησης, οι οποίοι γνωρίζουν μεν, αλλά φοβούνται και αρνούνται να μιλήσουν.

Διαβάστε επίσης: NY Times: Παραδοχή του ελληνικού ΥΠΕΞ για άδεια εξαγωγής του Predator – Επιβεβαίωση του Documento

Η ίδια επιβεβαίωσε με αυτόν τον τρόπο τη δυσκολία που υπάρχει στη διασταύρωση των στοιχείων από την ερευνητική δημοσιογραφία, καθώς τα θύματα παρακολούθησης αρνούνται να επιβεβαιώσουν ότι παρακολουθούνται, αν και γνωρίζουν. Ο εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης, επεσήμανε με νόημα στο Twitter ότι το Documento «θα δημοσιοποιήσει σύντομα όσα αποδεικτικά στοιχεία είναι απαραίτητα και θα επιλύσει το πρόβλημα με τα θύματα παρακολούθησης».

«Πώς να μιλήσω;»

«Έλληνας-θύμα του Predator, άτομο που επένδυσε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μου είπε: Ξέρω ότι με χάκαραν. Ξέρω τι ντροπιαστικά πράγματα υπάρχουν στο κινητό μου. Πώς μπορώ να μιλήσω; Επίσης ανησυχώ, ότι αν μιλήσω, η αντιπολίτευση θα το εκμεταλλευτεί», σημειώνει σε ανάρτησή της η δημοσιογράφος των New York Times, σχετικά με την παραβίαση των επικοινωνιών προσώπων που βρίσκονταν στο περιβάλλον της ΝΔ.

Σε δεύτερη ανάρτησή της τόνισε ότι «τα νέα θύματα του Predator δεν ήθελαν να μιλήσουν», τονίζοντας ότι ήρθε σε επικοινωνία με επτά άτομα τα οποία ναι μεν επιβεβαίωσαν ότι είχαν χακαριστεί αλλά αρνήθηκαν να αποστείλουν για έλεγχο τα κινητά τους.

«Κρίσιμο πρόβλημα στο ρεπορτάζ από την Ελλάδα ήταν ότι τα νέα θύματα του Predator δεν ήθελαν να μιλήσουν. Μίλησα με 7 άτομα που επιβεβαίωσαν ότι είχαν χακαριστεί. Δεν τους περιλάβαμε, γιατί αρνήθηκαν να ελεγχθούν τα κινητά τους από την σήμανση. Χρειαζόμασταν αποδείξεις. Επέλεξαν να μην το κάνουν», επεσήμανε η Ματίνα Στεβή – Γκρίντνεφ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter