Δημοσκόπηση: 8 στους 10 θέλουν ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων – Χαμηλή η αξιολόγηση για τα κολλέγια

Δημοσκόπηση: 8 στους 10 θέλουν ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων – Χαμηλή η αξιολόγηση για τα κολλέγια
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διεξήχθη από την εταιρεία ALCO με θέμα τα δημόσια ΑΕΙ. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στις 8 Μαρτίου.

Το 79% συμμετεχόντων θεωρεί ότι πρέπει να είναι προτεραιότητα για την Πολιτεία η ενίσχυση των Δημόσιων Πανεπιστημίων, ενώ ως μεγαλύτερα προβλήματα οι ερωτώμενοι θεωρούν την υποχρηματοδότηση το πρώτο πρόβλημα (σε ποσοστό 30%), με τις υποδομές στη δεύτερη θέση (28%) και τη βία-παραβατικότητα στην τρίτη θέση (27%).

Το πιο διάσημο ΑΕΙ είναι το ΕΚΠΑ. Από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αυτή που αξιολογείται πιο θετικά από τους πολίτες (70%) είναι η δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ακολουθεί η πρωτοβάθμια εκπαίδευση (58%) και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση (48%). Αντιθέτως, για τα Κολλέγια η αξιολόγηση είναι πολύ χαμηλότερη με μόνο το 35% να έχει θετική γνώμη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης:

1) Το 70% των Ελλήνων αξιολογεί θετικά τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας, ποσοστό σημαντικά μεγαλύτερο από την αξιολόγηση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

2) Σε όλους τους δείκτες αναγνωρισιμότητας και κύρους (σε επίπεδο πρώτης αυθόρμητης ανάκλησης) ξεχωρίζει με διαφορά το Ε.Κ.Π.Α., ακολουθούμενο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

3) Το Ε.Κ.Π.Α. καταγράφει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θετικής γνώμης 78% για το κύρος του και το επίπεδο σπουδών του.

4) Επιπλέον, το Ε.Κ.Π.Α. καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά σε επιμέρους χαρακτηριστικά: Α) Ιστορία / φήμη 88%, Β) Ποιότητα σπουδών 76%, Γ) Υψηλό κύρος πτυχίου 74%.

5) Εξαιρετικά υψηλό ποσοστό 79% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η πρώτη προτεραιότητα της Πολιτείας πρέπει να είναι η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο 8 έως 13 Φεβρουαρίου με δείγμα 1.000 άτομα από όλη την Ελλάδα μέσω ερωτηματολογίου και τηλεφωνικών κλήσεων.

Ολόκληρη η έρευνα στον σύνδεσμο: Πώς βλέπουν οι πολίτες τα δημόσια πανεπιστήμια και το ΕΚΠΑ

Διαβάστε επίσης: «Θέλουμε πτυχία με αξία» – Ξανά στους δρόμους οι φοιτητές ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια Μητσοτάκη (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter