Δημοσκόπηση: Νέο κλείσιμο της ψαλίδας – Στο 5,3% η διαφορά ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ, στάσιμο το ΚΙΝΑΛ

Δημοσκόπηση: Νέο κλείσιμο της ψαλίδας – Στο 5,3% η διαφορά ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ, στάσιμο το ΚΙΝΑΛ

Την δημοσκοπική υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνει νέα δημοσκόπηση της Data Consultants για το Dnews και την εφημερίδα «Πελοπόννησο».

Από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι ο περιορισμός της διαφοράς ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μόλις στις 5,3 ποσοστιαίες μονάδες αλλά και το τέλος του «δημοσκοπικού ράλι» για το Κινήματος Αλλαγής, το οποίο υπερβαίνει αλλά όχι κατα πολύ το 10%.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου και αν την επόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα ήταν το πρώτο κόμμα με ποσοστό 26,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθούσε με 21,6%. Τρίτο κόμμα θα ήταν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11,2% και τέταρτο το ΚΚΕ με 4,5%. Η Ελληνική Λύση θα βρισκόταν στο 3,4% και το ΜεΡΑ25 θα συγκέντρωνε μόλις 1,5%.

Το άθροισμα «Αναποφάσιστων» και «Δεν απαντώ» φτάνουν το 17,3% των ερωτηθέντων γεγονός που φαίνεται να δημιουργεί μια μεγάλη δεξαμενή για τα κόμματα, μπροστά στην προεκλογική περίοδο.

 

Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση-ράπισμα κατά κυβέρνησης Μητσοτάκη: Κάτω από 5 μονάδες η διαφορά Ν.Δ. από ΣΥΡΙΖΑ

Στην εκτίμηση ψήφου η εικόνα αλλάζει ελαφρώς καθώς η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 36% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 28,9% και τη μεταξύ τους διαφορά να διαμορφώνεται στις 7,1 ποσοστιαίες μονάδες.

dimoskopisi5

Στα ίδια επίπεδα βρίσκονται οι «συσπειρώσεις» Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το δημοσκοπικό «πάγωμα» του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συνοδεύεται από υψηλό ποσοστό συσπείρωσης.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 65,4%. Χάνει -σε σχέση με τις εκλογές του 2019- το 6,4% προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το 3,4% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 6,2% προς τα υπόλοιπα κόμματα, 5% προς «Λευκό, Άκυρο, Αποχή). Αναποφάσιστο δηλώνει το 13,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την άλλη κερδίζει 6% από τον ΣΥΡΙΖΑ, 9,1% από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, 7,1% από την Ελληνική Λύση και 6,9% από το ΜεΡΑ25.

dimoskopisi6

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 64,5% και απώλειες 6% προς τη ΝΔ, 4,8% προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και 3,6% προς το ΚΚΕ. Προς άλλα κόμματα «αποχωρεί» το 1,9% των ψηφοφόρων του, του 2019, ενώ προς το «Λευκό, Άκυρο, Αποχή» το 8%. Αναποφάσιστο για την ψήφο του δηλώνει το 11,2% των ψηφοφόρων του.

dimoskopisi7

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καταγράφει συσπείρωση 74,2% και απώλειες: 9,1% προς τη Νέα Δημοκρατία, 4,5% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 1,5% προς άλλα κόμματα. Αναποφάσιστο δηλώνει το 10,6% των ψηφοφόρων του, του 2019.

dimoskopisi8

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς, οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Πόσο εμπιστεύεστε κάθε έναν από τους παρακάτω θεσμούς και υπηρεσίες;» μέσω μιας λίστας 12 θεσμών.

Ο «Στρατός» είναι μακράν ο θεσμός που εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες (Πολύ και Αρκετά: 81,5%) και η εμπιστοσύνη αυτή είναι φανερή σε όλα τα δημογραφικά και κοινωνικά στρώματα. Σημαντικό βαθμό εμπιστοσύνης καταγράφουν και οι θεσμοί της «Αστυνομίας» και «Δικαιοσύνης» με το 68,6% και 58,8% των αντίστοιχα των πολιτών να τους εμπιστεύονται αρκετά έως πολύ. «Οριακή» εμπιστοσύνη καταγράφεται για την «Εκκλησία» και τους «Δήμους». Οι θεσμοί που οι πολίτες εμπιστεύονται λιγότερο από όλους είναι τα «ΜΜΕ», οι «Τράπεζες» και τα «Συνδικάτα».

dimoskopisi1

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter