Δινουν αντί για αυξήσεις ψίχουλα

Δινουν αντί για αυξήσεις ψίχουλα

Την ώρα που το εισόδημα των συνταξιούχων βάλλεται ευθέως λόγω της ακρίβειας που τσουρουφλίζει.

Αν μία κατηγορία πολιτών έχει βληθεί περισσότερο από την κυβερνητική δράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι αυτή των συνταξιούχων! Μπορεί τα πετσωμένα ΜΜΕ και δη οι τηλεοπτικοί σταθμοί να διαστρεβλώνουν την εικόνα και να παρουσιάζουν το «κοινωνικό πρόσωπο» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας!

Μια τριετία τώρα περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι υφίστανται όχι μόνο διαρκή και πολυεπίπεδη κοροϊδία αλλά και συνεχείς αφαιμάξεις. Το «μακρύ χέρι» που υπηρετεί αυτή την περίοδο τον Κυρ. Μητσοτάκη σ’ αυτά τα ανομήματα εις βάρος των συνταξιούχων, που μπαίνει στην τσέπη τους και υφαρπάζει το εισόδημά τους, είναι ο νυν υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Αν κάποιος δει τη δημοσιευμένη φωτογραφία του Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος έσβηνε τούρτα που τον απεικόνιζε σαν «σούπερμαν» της καταστροφής, θα διαπιστώσει ότι σε περίοπτη θέση υφίσταται η λέξη «συντάξεις»! Στην ίδια τούρτα αναγραφόταν η λέξη ΔΕΗ (όλοι υφιστάμεθα τις πολιτικές των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη με την τιμή του ρεύματος, συνεπεία του target model που έθεσαν σε εφαρμογή από τον Νοέμβριο του 2020 προς δόξαν του καρτέλ του φυσικού αερίου).

Και υπάρχει βέβαια και η σκανδαλώδης χορήγηση 150 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2020 για τη διάσωση της Aegean (από τον άνθρωπο που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατέστρεψε την Ολυμπιακή). Τα ίδια βέβαια έπραξε και στην αρχή της κυβερνητικής θητείας Μητσοτάκη ο έτερος υπουργός Γιάννης Βρούτσης,ο οποίος ήδη από το 2012 φέρει το προσωνύμιο «Προκρούστης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων» – και όχι άδικα.

Τρία χρόνια κρατάει η εξαπάτηση

Οι τακτικοί αναγνώστες του Documento θα θυμούνται τι έπραξε ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ με τα αναδρομικά και τις παράνομες περικοπές του 2012 (Βρούτσης – Κουτρουμάνης). Τι έχει συμβεί με τις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις που άρχισαν να… αβγατίζουν μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, για να φτάσουν πλέον στο δυσθεώρητο νούμερο των 450.000 εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων. Ηταν καλοκαίρι του 2020 όταν σε επικοινωνιακή «φιέστα» του Γ. Βρούτση ο νυν πρωθυπουργός υποσχόταν ότι στις αρχές του 2021 οι συντάξεις θα απονέμονταν με το πάτημα ενός κουμπιού!

Βέβαια όλοι οι συνταξιούχοι που πήραν πετσοκομμένα τα αναδρομικά ένιωσαν τι σημαίνει «επιτελικό κράτος» του Κυρ. Μητσοτάκη όταν με τα φορολογικά τερτίπια των Σταϊκούρα – Σκυλακάκη αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω από το 25-55% των όποιων ποσών εισέπραξαν ως αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές!

Τι έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη κοροϊδεύοντας ευθέως τους συνταξιούχους και υφαρπάζοντάς τους χρήματα; Εδωσε σε μόλις 1,1 εκατ. συνταξιούχους κουτσουρεμένα αναδρομικά (χωρίς να επιστρέψει τις παράνομες περικοπές από δώρα και επικουρικές), δώρα και επικουρικές, μη εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ και προσδοκώντας να προσφύγουν λίγοι συνταξιούχοι στα δικαστήρια προς αποκατάσταση της αδικίας που υφίσταντο.

Μάλιστα τα αναδρομικά που χορήγησε τα έδωσε άτοκα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που επιδικάζουν 6% τόκο ανά έτος. Εκεί εισήλθαν στο παιχνίδι οι Σταϊκούρας – Σκυλακάκης. Η εφορία δεν φορολόγησε τα συγκεκριμένα ποσά την ώρα της καταβολής των αναδρομικών (ενδεχομένως για να μη φανούν λίγα τα χρήματα που πήραν οι συνταξιούχοι ως επιστροφή – τους χρύσωσε το χάπι, με άλλα λόγια), αλλά πρόσθεσε τα συγκεκριμένα αναδρομικά στα εισοδήματα που είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα έτη με τροποποιητικές δηλώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Αυτό είχε αποτέλεσμα οι δικαιούχοι συνταξιούχοι να καταβάλουν πρόσθετο φόρο που ορίζεται από την κλίμακα της φορολόγησης και την εισφορά αλληλεγγύης.

Ετσι, όσοι συνταξιούχοι έλαβαν τα κουτσουρεμένα αναδρομικά αναγκάστηκαν να επιστρέψουν 25-55% των όποιων ποσών εισέπραξαν. Σε μέσο όρο αυτό ορίζεται στα επίπεδα του 33%. Αν θέλουμε να το δούμε σε απόλυτα μεγέθη, από το 1,3 δισ. ευρώ που επιστράφηκε στους συνταξιούχους, με τα φορολογικά τερτίπια του «επιτελικού κράτους» υφαρπάχθηκαν με τη μορφή πρόσθετης φορολόγησης 431 εκατ. ευρώ από τους συνταξιούχους!

Βλέπουν τους πολίτες σαν ιθαγενείς

Το τωρινό αφήγημα που προβάλλεται από κυβέρνηση και πετσωμένα ΜΜΕ είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις από το 2023. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Τελικά είναι αυξήσεις ή ψίχουλα που λειτουργούν σαν περιτύλιγμα για να τονωθεί το «κοινωνικό πρόσωπο» της δήθεν ευαίσθητης για τους απόμαχους της ζωής ψηφοφόρους της κυβέρνησης;

Με τη βοήθεια του πάντα μαχητικού Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι για άλλη μια φορά ο Κυρ. Μητσοτάκης πουλάει «χάντρες και καθρεφτάκια», θεωρώντας τους κατοίκους αυτής της χώρας ιθαγενείς και όχι πολίτες! Συγκεκριμένα:

  • Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη, που σέρνει το κάρο της κοροϊδίας των συνταξιούχων, 1.682.116 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, που θα κυμανθούν στο 7% περίπου. Από το σύνολο των 2.613.747 συνταξιούχων που αναφέρθηκαν στον ΕΦΚΑ προκύπτει ότι εκτός διαδικασίας θα μείνουν 931.631 άτομα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 35,64% των συνταξιούχων δεν θα δει ούτε ευρώ από αυτές τις αυξήσεις.
  • Με βάση τα επίσημα στοιχεία που το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα, με σκοπό την παραπλάνηση των συνταξιούχων και τη στρέβλωση της πραγματικής εικόνας, θα υπάρξουν 525.456 συνταξιούχοι με μεγάλη προσωπική διαφορά, που θα δουν αυξήσεις μόνο από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Πέρα από το τραγελαφικό του θέματος, μιας και το αρμόδιο υπουργείο δεν αναφέρει πουθενά ότι η εν λόγω εισφορά που καταργείται είναι η «φορολογική», υπάρχει και το ουσιαστικό του πράγματος: η εισφορά αυτή προσφέρει ποσά από κυμαίνονται στα επίπεδα των 2-8 ευρώ τον μήνα ως αύξηση. Το ίδιο το υπουργείο Εργασίας χρησιμοποιεί παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο το όφελος από την κατάργηση της εν λόγω εισφοράς είναι 66 ευρώ ετησίως. Αρα 5,5 ευρώ τον μήνα! Συνεπώς, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα πρέπει να πανηγυρίζουν για την αύξηση που θα λάβουν, όταν θα έχουν χάσει πολλαπλάσια ποσά από την αύξηση 7% που τους «έφαγε» η προσωπική διαφορά! Απλώς να σημειώσουμε ότι στα 1.000 ευρώ μια τέτοια αύξηση είναι 70 ευρώ τον μήνα. Αρα οι συνταξιούχοι έχασαν 70 ευρώ αλλά κέρδισαν… 5,5 ευρώ τον μήνα!
  • Οι επίσημες καταγραφές δείχνουν ότι άλλοι 265.367 συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν αυξήσεις λόγω βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης. Είναι η λεγόμενη «τέταρτη δόση» από τις αυξήσεις που δόθηκαν με τον γνωστό νόμο Βρούτση (ν. 4670/2020). Πέρα από το αστείο του πράγματος, μιας και οι αυξήσεις αυτές μόλις και μετά βίας αφορούν το 10% του συνόλου, υπάρχει και η ουσία: όταν δόθηκαν για πρώτη φορά αυτές οι αυξήσεις ο ΕΦΚΑ παραδέχτηκε επίσημα ότι κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα επίπεδα των 8 ευρώ τον μήνα. Επειδή μάλιστα θα δοθεί μία δόση από αυτό το… τεράστιο ποσό, μάλλον οι «τυχεροί» συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν αύξηση 1,5-2 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό τους.
  • Οπως το ίδιο το υπουργείο Εργασίας ενημερώνει, θα υπάρξουν 1.194.806 συνταξιούχοι οι οποίοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ. Πρόκειται για τους πλέον χαμηλοσυνταξιούχους, με κύριες συντάξεις από 800 ευρώ και κάτω. Μάλιστα 265.367 εξ αυτών θα χάσουν την αύξηση του 7% λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς, αλλά θα λάβουν το έκτακτο επίδομα. Το υπουργείο Εργασίας έχει σπεύσει μέχρι και να ετοιμάσει σχετικό παράδειγμα. Μόνο που λησμονεί κάτι σημαντικό: σύμφωνα με το επίσημο παράδειγμά του τα ποσά που χάνουν οι συνταξιούχοι είναι περισσότερα. Με κύρια σύνταξη 560 ευρώ ο συνταξιούχος έχει προσωπική διαφορά 70 ευρώ. Η αύξηση 7% θα έχει αποτέλεσμα να μειωθεί η διαφορά αυτή στα 37 ευρώ. Αρα ο συνταξιούχος του παραδείγματος που το ίδιο το υπουργείο Εργασίας χρησιμοποίησε χάνει κάθε μήνα 33 ευρώ αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Αρα οι ετήσιες απώλειες είναι 396 ευρώ! Συνεπώς, ο συνταξιούχος του εν λόγω παραδείγματος θα πρέπει να νιώθει ευτυχισμένος που θα λάβει έκτακτο επίδομα 250 ευρώ, δηλαδή 146 ευρώ λιγότερα από εκείνα που θα εισέπραττε αν έπαιρνε κανονικά την αύξησή του! Ακόμη κι αν το δούμε στο μεγάλο κάδρο των δημοσιονομικών, θα διακρίνουμε το μέγεθος της εξαπάτησης και της υφαρπαγής χρήματος από τους συνταξιούχους…

Η κυβέρνηση των «αρίστων» υφάρπαξε το ποσό των 431 εκατ. ευρώ ως πρόσθετη φορολόγηση (σε ανάλογη περίπτωση και για να μην υποστούν τέτοια υπερφορολόγηση οι συνταξιούχοι, η κυβέρνηση Τσίπρα τα είχε εντάξει στις αντίστοιχες χρονιές, άρα λύση υπήρχε). Πόσο όμως θα κοστίσει στο κράτος το έκτακτο βοήθημα λόγω ακρίβειας; Δημοσιονομικά προκύπτει ένα κόστος περί τα 350 εκατ. ευρώ. Οπως εύκολα συνάγεται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει και κέρδη από την πρόσθετη φορολόγηση των αναδρομικών και την υφαρπαγή 431 εκατ. ευρώ από τους συνταξιούχους!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter